שתף קטע נבחר

 

בנייה ירוקה: אין כמו מראה עיניים

ברחבי העולם מלמדים את האוכלוסייה על יתרונות הבנייה הירוקה באמצעות מרכזי הדגמה. תחרות "לגור ירוק בישראל" תביא את השיטה גם אלינו

בנייה ירוקה הינו מושג רחב המאגד בתוכו בנייה איכותית שאינה מתפשרת על תפקוד המבנה בהיבט הדאגה לבריאות המאכלסים אותו, בהקפדה על צמצום ההשלכות השליליות על הסביבה וביצירת מארג שכונתי וקהילתי איכותי. לכן, מעודד לדעת שמושג זו הולך וצובר תאוצה, בין היתר באמצעות סטנדרטים המיושמים באופן התנדבותי או מחייב בארץ ובעולם.

 

עוד כתבות בערוץ כלכלה ירוקה :

גרינפיס על עיריית ת"א: "חולדאי רד מהעץ"

חדש בבני ברק: חשמל ירוק על גג בית הכנסת

חקלאות בסמארטפון: אפליקציה מנהלת השדה

חצי שנת מאסר למפעיל אתר פסולת פיראטי

 

עם זאת, העלייה בפופולריות הבנייה הירוקה מביאה עמה בלבול רב ואף הטעיות שעלולות להסב נזקים משמעותיים ארוכי טווח לתחום ולענף הבנייה בכללותו. אחת הטעויות הנפוצות המשמשות בעלי אינטרס צר המתנגדים לבנייה ירוקה ככלי להתנגד להטמעתה, היא עניין עלות הבנייה. רבים טועים לחשוב שמאחר ומדובר בבנייה איכותית יותר היא בהכרח גם יקרה יותר ולא כך הוא.

 

 (צילום: יוסף כהן ) (צילום: יוסף כהן )
(צילום: יוסף כהן )

יש הגורסים שבנייה ירוקה יקרה בכ-30% מבנייה רגילה, בעוד שבפועל המספרים נמוכים בהרבה ומגיעים עד 4-5% ובמקרים קיצוניים ל-12%, לא כולל החזרים על השקעה בצמצום צריכת מים, אנרגיה ועוד.

 

מדאיגה לא פחות מחוסר ההבנה בנושא, הינה תופעת ה"התיירקקות" (Greenwash) - שימוש בהבטחות שמתיימרות להיות ירוקות בעוד שבפועל הן בעלות כיסוי חלקי אם בכלל, ובכך הן מטעות את הציבור, פוגעות בפיתוח שווקים מתאימים, וגורמות לסקפטיות וחוסר אמון בציבור.

 

מנפצים את המיתוסים 

תופעה זו הובילה רשויות בכל העולם למצוא דרכים למגרה, וגם המשרד להגנת הסביבה בישראל פרסם לאחרונה דו"ח משלו בנושא, המקדיש פרק נרחב להעלאת המודעות לתופעה בקרב הבנייה הירוקה.

 

בעולם מצאו דרך התמודדות אפקטיבית במיוחד לצמצם את סימני השאלה סביב הנושא ולאפשר לציבור להתנסות בדרך בלתי אמצעית בתחום. באמצעות מרכזי הדגמה והדרכה לבנייה ירוקה, מאפשרים לציבור ללמוד ולהבין מה כל אחד יכול לעשות ולדרוש ביחידת המגורים שלו עצמו ולהתאים את אפיק הבנייה הירוקה הרצוי ביותר עבורו ובתקציבו, בין אם באמצעות בנייה חדשה או שיפוץ של יחידה קיימת, בנייה פרטית או קבלנית.

 

 (צילום: כנפו-כלימור אדריכלים) (צילום: כנפו-כלימור אדריכלים)
(צילום: כנפו-כלימור אדריכלים)

 

Maisons be-Green, מרכז הדגמה שהוקם בפריז ב-2009 בשיתוף פעולה של המגזינים הצרפתיים Architectures à Vivre ו-Ecologik והאדריכל Eric Wuilmot היה להצלחה גדולה. במרכז הוזמן הציבור לבקר ולהתרשם משני בתים בהם הוטמעה חשיבה בת קיימא בתקציב בנייה הדומה למקובל בשוק (1,200 אירו למ"ר).

 

בתכנון הבתים נלקחה בחשבון הפנייה נכונה למסלול השמש ובחזית הדרומית מוקמו חלונות

גדולים כולל הצללה חיצונית, שיכולים בחודשי החורף לספק 30% מתצרוכת אנרגיית הבית. המים החמים והחשמל מסופקים באמצעות משאבת חום ופאנלים סולאריים, יחד עם דוד גז היברידי שגם מייצר חשמל על ידי חימום הבית. מעטפת הבית בעלת בידוד תרמי יעיל במיוחד לרבות שימוש בגג ירוק המחליפים את הצורך בהתקנת מיזוג אוויר. לכל אלה נוסף שימוש במערכות חשמל חכם לבקרה על השימוש באנרגיה.

 

בניו יורק פועלת בהצלחה ה-Recyclarium - ניידת הדגמה ממוקדת אך ורק לנושא המיחזור, המנגישה בהצלחה ובאופן יצירתי את המידע בנושא לציבור. יתרונה ביכולת הניידות שלה ברחבי העיר ובהגעתה למקומות הומים ולבתי ספר על מנת להבטיח חשיפה מרבית לאוכלוסייה, בדגש על שכבת הגיל הצעירה. למבקר בניידת צפויה חוויה אינטראקטיבית הכוללת הפעלה באמצעות משחקים, פרי ידיו של פירמת העיצוב Sims Municipal Recycling.

 

גם בארץ היה לזמן קצר מרכז הדגמה לבנייה ירוקה בשנת 2013, תוצר של תחרות "הסולאר דקתלון" (Solar Decathlon) היוקרתית בסין, בה מתחרות נבחרות של מוסדות אקדמאיים מ-20 מדינות על תואר אלופת הבנייה האקולוגית. הביתן הישראלי שזכה במקום הרביעי בתחרות, להכרה ולשבחים עולמיים, שימש תקופה קצרה כמרכז מבקרים בחיפה בו ביקרו אלפי אנשים, התרשמו, חוו ולמדו מביצועי הביתן.

 

מרכזי הדגמה כחול לבן 

מעבר לתכנים המוצגים בו, חשיבות נוספת של מרכז הדגמה היא באפשרויות הייעוץ האישי

שהוא מספק למבקריו. בשנת 2011, במסגרת פרויקט פילוט "בתים ירוקים - התייעלות אנרגטית ביתית", בכ-50 בתים בשכונת מצפה ים באילת ובקיבוץ סמר בחבל אילות, הוקטנה צריכת האנרגיה של המשתתפים ב-10 אחוזים תודות לייעוץ אישי פרטני.

 

לאור כל אלה, הגיע הזמן שגם ישראל תהנה ממרכז הדגמה אטרקטיבי וחדשני שיהווה בית להכרה בלתי אמצעית של הציבור בתחום הבנייה הירוקה. צורך זה הוא שעמד בפני ארגון קק"ל והמועצה הישראלית לבנייה ירוקה והוא שהביא להכרזת התחרות "לגור ירוק בישראל".

 

התחרות קוראת לאנשי מקצוע וסטודנטים לתכנן שני מרכזי הדגמה לבנייה ירוקה למגורים שיוקמו במימון מלא של קק"ל. בסוף הפרויקט, יוכל הציבור בישראל להנות ממרכזים אלו שיהיו נגישים וזמינים לו, ויקדמו את תחום הבנייה הירוקה לתועלת כולנו. ב-10 ביוני תסתיים ההרשמה לתחרות. המעוניינים להירשם מתבקשים לעיין באתר התחרות ולהגיש הצעותיהם בהתאם.

 

אדריכלית גלית שיף, שותפה במשרד גלעד-שיף אדריכלות ורכזת התחרות מטעם המועצה הישראלית לבנייה ירוקה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בלבול רב והטעיות סביב המושג בנייה ירוקה
צילום: shutterstock
מומלצים