מחכה לאישור הממשלה: דמי אבטלה לעצמאים
הממשלה תחליט האם להעניק רוח גבית להצעת חוק פרטית לפיה גם בעלי עסקים ועצמאים יוכרו כזכאים לדמי אבטלה. ברקע: המשבר המתמשך של העסקים הקטנים והבינוניים שרובם שורדים עד לתקופה של שנתיים. הצעות דומות כבר נפסלו בעבר אך הפעם תומכים בחוק גם ח"כים מהקואליציה
ועדת השרים לחקיקה תדון ותחליט בתחילת השבוע הבא (א') אם להעניק את תמיכת הממשלה להצעת חוק פרטית מהפכנית שתרחיב את מעגל הזכאים לדמי אבטלה גם על מגזר בעלי העסקים העצמאים. רעיון זה חזר ועלה בשנים האחרונות בדיוני ועדת הכספים וגם בהצעות חוק שנגנזו, נוכח המשבר המתמשך של מגזר העסקים הקטנים והבינוניים, שרובם נאלצים להיסגר כעבור שנה-שנתיים, ללא פיצוי לבעלים.
עוד על עצמאים - בערוץ הקריירה :
השרים אישרו: שיפור דמי הלידה לעצמאיות
8 מיתוסים שמונעים ממכם להפוך לעצמאים
המס המאוחד לבני זוג יבוטל מהשנה הבאה
הפעם יש להצעת התיקון של חוק הביטוח הלאומי סיכויי קידום לספר החוקים, כי חתומים עליה שניים מבכירי הקואליציה מסיעת הליכוד-ישראל ביתנו - הח"כים חיים כץ יו"ר ועדת העבודה והרווחה, ואורלי לוי-אבקסיס, יו"ר הוועדה לזכויות הילד לצדו של ח"כ אילן גילאון (מרצ).
החישוב: ממוצע ההכנסה בשנתיים האחרונות לעבודה
ההצעה נועדה להסדיר את הזכאות לדמי אבטלה למגזר העצמאים דרך הקמת קרן אבטלה מיועדת, כענף ביטוח נפרד, במסגרת הביטוח הלאומי. מאחר שהכנסת עובד עצמאי עשויה להשתנות באופן משמעותי מחודש לחודש, יחושבו דמי האבטלה על בסיס הכנסתו בשנתיים שקדמו למועד שבו היה מובטל, ועל פי שכרו הממוצע, שיהיה השכר הקובע לזכאות. כמו כן, מוצע להגביל את קבלת דמי האבטלה למספר פעמים במהלך החיים.נשיא לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל (לה"ב) רו"ח והח"ד לשעבר אהוד רצאבי, אשר ברך על יוזמת החקיקה, ציין כי בישראל פועלים היום כ-240 אלף עסקים קטנים ובינוניים המעסיקים כל אחד עד כ-100 עובדים, לצד כ-250 אלף עצמאים וחברות שלא מעסיקות שכירים. בנוסף, 40% מהתוצר במדינת ישראל מקורו בעסקים הקטנים והבינוניים ובשבע שנים האחרונות מחצית המשרות במשק הישראלי נוצרו במגזר הזה.
לדברי רצאבי, "למרות שהנתונים הקיימים בידינו מוכיחים כי מגזר העצמאים מייצר ערך ממשי ריאלי למשק, עסקים רבים מתקשים לשרוד. סקר שערכנו השנה מצא כי 62% מהעצמאים שקלו להפוך לשכירים בגלל חוסר ביטחון תעסוקתי ו-44% הגיעו למצב של פשיטת רגל וסגירת העסק". לדבריו השוואת כרית הביטחון הסוציאלית לעצמאי שנאלץ לסגור את עסקו לזו שנהנה ממנה השכיר המובטל היא אחד ממאבקי הדגל של לה"ב.
"רמת החשיפה והסיכונים של העוסק העצמאי גדולים לאין שיעור מאלה של השכיר, שנהנה מהגנת חוקי העבודה ומהחקיקה הסוציאלית שנועדו להבטיח לו פיצויים, דמי אבטלה, הבראה ופנסיה. חשוב לזכור כי העצמאי הוא יזם המוכן לקחת על עצמו סיכונים ולממן את עסקו לא אחת בהלוואות מבני משפחה ומחסכונות. מגזר העובדים העצמאיים מהווה מקור פרנסה למשפחות רבות", מדגיש רצאבי.
"שוק העבודה משתנה, יותר נהפכים לעצמאים"
"ברוב המשקים החופשיים בעולם קיימת היום מגמה של גידול במספר העצמאים. זאת בגלל ההיצע המשתנה בשוק העבודה השכירה שמצטמצם והולך. עלינו להכיר בחשיבות מגזר העצמאים, וליצור תנאים שיעודדו ויגנו על היזמים האלו. לכן, ראוי להתחיל לפחות בהשוואת זכויותיהם לאלו של מגזר השכירים. עצמאי שקורס מוצא עצמו מקופח לפחות בהשוואה עם עובדיו השכירים שנהפכים למובטלים.
"העוסק העצמאי מוצא עצמו, כשנאלץ לסגור את העסק, ללא תמיכה או כרית ביטחון פיננסית שתבטיח את קיומו ואף תסייע לו להשתקם ולעמוד מחדש על רגליו. זאת מול עובדיו השכירים שנהנים מהגנת חוק הביטוח הלאומי המזכה אותם בדמי אבטלה. לעומתם, המעסיק שמשלם כמוהם דמי ביטוח לאומי, נשאר ללא כל הגנה, ונאלץ לסמוך רק על מה שהצליח לחסוך, אם בכלל. כולנו תקווה שאחרי שנים של מאמצי סרק ותכניות שהציגה לה"ב, נראה תמיכה ממשלתית ונזכה לתיקון עוולה של שנים שנגרמה למגזר העצמאים".
אם תקבל יוזמת החקיקה את תמיכת הממשלה היא תעבור בשבוע הבא בקריאה טרומית ותקודם בוועדת העבודה והרווחה בראשות ח"כ כץ. אבל גם ללא תמיכת הממשלה יעלו אותה היזמים לקריאה הטרומית בתקווה שהעניין יביא לגיוס הרוב הדרוש לקידום החוק.