שתף קטע נבחר

אושר: חולה יוכל למות במרשם רופא

ועדת השרים לחקיקה אישרה תיקון לחוק החולה הנוטה למות, שעל פיו יוכל חולה המוגדר כ"נוטה למות" לקבל מרשם לסם מרדים במינון ממית מבלי שהרופא יישא באחריות פלילית. החוק אינו אוסר על אדם הרוצה להתאבד, אך סיוע במעשה כזה, גם מצד בן משפחה, הוא עבירה פלילית

עכשיו גם בישראל: ועדת השרים לחקיקה אישרה היום (א') את הצעת חוק "מוות במרשם רופא", של ח"כ עפר שלח (יש עתיד), הקובעת כי חולה המוגדר "נוטה למות" על פי החוק הקיים יוכל לקבל מרשם לסם מרדים במינון ממית מבלי שהרופא יישא באחריות פלילית לנתינתו. החוק עבר ברוב של שמונה תומכים, שני מתנגדים ונמנעת אחת.

 

״חוק החולה הנוטה למות הכיר בעובדה שאפשר לשמר, באמצעים מלאכותיים, את חייהם של חולים במחלות חשוכות מרפא מעבר לגבול הטבעי של אותן מחלות״ נכתב בדברי ההסבר להצעת החוק.

 

עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

 

עוד על חוק החולה הנוטה למות:

חוק החולה הנוטה למות: למה לא מיישמים אותו?

הצעת חוק: חולה יוכל להתאבד עם מרשם מהרופא

למה בישראל החוק אוסר על עזרה לחולה למות?

 

עוד נכתב כי "יכולת טכנית זו דנה את החולים לייסורים מתמידים, פיזיים ונפשיים, כשהיא מאריכה את תהליך הגסיסה ללא כל תקווה או תוחלת. החוק מכבד את זכות החולה על גופו ולכן הוא מאפשר לרופאים לקבל את בקשתו של חולה הנוטה למות שלא להאריך את חייו באמצעים מלאכותיים.

 

"כך, החוק מתיר לרופאים שלא לחבר, או לנתק, חולה כזה ממכשיר הנשמה ובלבד שנקבע כי הוא אכן מתייסר במחלה חשוכת מרפא, כי אכן ימיו ספורים וכי נתן את בקשתו מתוך צלילות הדעת והמחשבה.

 

"עם זאת, החוק אינו חל על חולה מתייסר הנוטה למות שחייו אינם תלויים ב'אמצעים מלאכותיים', אשר את הפסקת השימוש בהם הוא יכול לדרוש כדי למות. חולים כאלה אינם יכולים לממש את זכותם האנושית והאזרחית הבסיסית למוות מוקדם וגואל, ובשם החוק הם נידונים להמשיך ולהתייסר".

  

החוק אינו מתיר סיוע בהתאבדות

עוד נכתב בהמשך: "אין זה מפתיע כי לא מעטים מהם בוחרים לסיים את חייהם בהתאבדות, הנעשית לעתים בצורה ברוטלית ומותירה צלקת נוראה בלב בני המשפחה. החוק אינו אוסר על אדם הרוצה בכך להתאבד, אך סיוע במעשה כזה, גם מצד בן משפחה, הוא עבירה פלילית.

 

"מציאות זו הביאה לא פעם גם למצב נואש של מוות כפול, שבו רוצח בן הזוג הבריא את זה החולה, כדי לגאול אותו מייסוריו, ומתאבד מיד לאחר מכן".

 

"מדובר בבעיה שעל החברה להתמודד איתה״, אמר יוזם החוק ח"כ שלח, "והצורך בכך גדל ככל שתוחלת החיים מתארכת והטכנולוגיה הרפואית משתפרת. 'חוק המוות בכבוד', כפי שהחוק מכונה במדינות בארצות הברית שבהן כבר הונהג, מעניק לחולה מידה של שליטה בחייו גם בימיו האחרונים, שיש בה עוצמה כדי לסייע בהתמודדות עם הסבל.

 

"החוק מקל גם את הדילמה החוקית שרופאים רבים נתונים בה, ומשפיע לטובה על תחושתן של המשפחות ועל חייהן ביום שלאחר הפרידה מיקירן. זהו חוק מתקדם, שיעמיד את ישראל בשורה הראשונה של המדינות הנאורות".

יוזם החוק "מוות במרשם רופא". ח"כ עופר שלח (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
יוזם החוק "מוות במרשם רופא". ח"כ עופר שלח(צילום: גיל יוחנן)
 

 

המודל מארצות הברית

"אני מקווה שהצעת החוק תעבור עכשיו את כל הליך החקיקה", אומר פרופ' אבינועם רכס, לשעבר יו"ר לשכת האתיקה של ההסתדרות הרפואית. "חוק החולה הנוטה למות עונה לצרכים של מי שהחיים שלו תלויים במכשירים מלאכותיים, אבל מה עושים עם מי שנושם באופן ספונטני אבל חולה במחלה סופנית ללא תקווה? אי אפשר להרוג את האדם באופן אקטיבי, וזה לא נמצא על סדר היום הציבורי במדינת ישראל.

 

"המודל של עופר שלח הוא של מדינת אורגון, שלפיו אדם צריך להיות חולה במחלה סופנית לפי הגדרתם של שני רופאים. הוא צריך לבקש את המרשם שלוש פעמים בהפרש של שבועיים מכל פעם, הוא צריך להיות תושב מקומי לפחות חמש שנים, הוא צריך להיות בגיר, ורק אז הוא מקבל את המרשם לתרופה הממיתה, והוא צריך לקחת את אותה בכוחות עצמו.

 

"יש דמיון רב בין אורגון לישראל, כשבשתי המדינות יש כשבעה מיליון בני אדם וכ-20 אלף רופאים. רוב הרופאים שם לא רוצים להתעסק עם זה, מדובר על כמאה רופאים בסך הכל שנותנים את המרשם, ומספר האנשים שמשתמשים במרשם לא עולה על מאה. אף אחד מהם לא עושה זאת מכורח כלכלי אלא עקב חשש מהירידה באיכות חיים".

 

הוא מוסיף ואומר כי "אנחנו חברה מתקדמת, ואנחנו צריכים לתת לאותם אנשים כלים אנושיים כדי שלא יצטרכו להתאבד בצורה איומה ונוראית. מדובר באמצעי הומני לסיום החיים ולרופא שרוצה להתעסק עם זה צריכים להיות הכלים לכך". בשנת 2013 קיבלו 122 מתושבי אורגון את המרשם, אך רק 71 מהם השתמשו בו.

 

בהסתדרות הרפואית מתנגדים: "זה לא תפקיד הרופא"

לעומת פרופ' רכס, בהסתדרות הרפואית מתנגדים להצעת החוק. ד"ר ליאוניד אידלמן, יו"ר ההסתדרות הרפואית, טוען כי "אנו חשים אמפתיה כלפי סבלם הקשה של החולים הסופנים ובני משפחותיהם, אך אין זה מתפקידו של הרופא לסיים בידי חולה סופני לסיים את חייו בדרך שאיננה טבעית.

 

"לא חונכנו לזה ואיננו מחנכים כך את דור העתיד של הקהילייה הרפואית. המתת חסד והתאבדות בסיוע רופא הינן פעולות לא אתיות".

 

בעמותת ליל"ך לזכות לחיות ולמות בכבוד בירכו על ההחלטה: "הצעת החוק תאפשר לראשונה לחולים סופניים לסיים את חייהם מתי שיבחרו בכך ללא צורך להמתין למותם בסבל וייסורים. כיום האופציה היחידה שלהם היא המתת חסד בשוויץ שעלותה יקרה ואינה אפשרית עבור מרבית החולים.

 

"בניגוד לטענות, שלפיהן ההצעה היא מדרון חלקלק בדרך להתאבדויות, המציאות מוכיחה את ההפך. אנו קוראים לחברי הכנסת לתמוך בהצעת החוק ולאפשר לאותם חולים לסיים את החיים בכבוד, שזו זכות חשובה לא פחות מהזכות לחיים בכבוד".

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הרופא יוכל לתת מרשם לסם מרדים שימית החולה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים