על קו הזינוק
במונדיאל הקרוב כבר לא תתרחש שערוריה של שער לא מאושר במקרה שהכדור יעבור את הקו, כמו במקרים של ג'ף הרסט ופרנק למפארד. פיפ"א הציגה את טכנולוגית הבקרה החדשה והכריזה: "זה עובד בצורה מושלמת"
כולם זוכרים את הרגע הכי מעצבן במונדיאל 2010.
פרנק למפארד בעט כדור שעבר את הקו ואמור היה להשוות ל-2:2 את התוצאה במשחק בשמינית הגמר בין אנגליה לגרמניה.
לתדהמת הצופים ולאכזבת האנגלים השופט הורה להמשיך וכך קופחה הנבחרת האנגלית בצורה מעוררת תרעומת. 44 שנים אחרי שאותה אנגליה נהנתה מטעות שיפוט דומה בגמר גביע העולם מול גרמניה המערבית, היא מצאה את עצמה בצד המקופח.
הטכנולוגיה מוכנה למונדיאל (וידאו: רוייטרס)
הפעם הטעות הייתה צורמת במיוחד. אז, ב-1966, הטכנולוגיה העולמית עדיין לא הייתה מפותחת כל כך ושנים ארוכות התווכח העולם האם אותו כדור שבעט האנגלי ג'ף הרסט עבר או לא עבר את קו השער בוומבלי.
השנים עוברות, העולם מתקדם, בענפים אחרים כמו טניס ופוטבול אמריקני הוכנס השימוש בטכנולוגיה כבר לפני שנים ארוכות, אבל הכדורגל נשאר מאחור. לא עוד. לראשונה בתולדות גביע העולם ייעשה בטורניר הקרוב שימוש בטכנולוגיית בקרה על קו השער, אשר אמורה להקטין על למינימום את האפשרות שהשופט יבצע שוב טעות גדולה כל כך.
נציג המחלקה הטכנית של פיפ"א, יוהנס הולצמולר ונציג החברה הגרמנית CEO שפיתחה את המערכת, דירק ברויכהאוזן, הציגו באצטדיון המראקנה לאנשי התקשורת את המערכת החדשה, אשר כבר נוסתה במשחקי גביע הקונפדרציות בשנה שעברה.
אז ככה זה עובד: שבע מצלמות הממוקמות בגג האצטדיון ומכוונות לקו השער מופעלות בו זמנית ברגע שהכדור חודר לתוך הרחבה. השידור הנקלט במצלמות מועבר למרכז הבקרה ומשם לשעון אותו עונדים ארבעת השופטים. ברגע שהכדור עובר את הקו השופט מקבל לשעונו את הסיגנל עם המילה "גול" בתוך פחות משניה.
השידור המועבר במצלמות הינו בדיוק של מילימטרים ולדברי נציגי פיפ"א עד כה נוסתה המערכת בהצלחה, דבר שאמור למנוע הישנות של מקרים השנויים במחלוקת.
מדובר אך ורק בבקרה על כדורים שעוברים או לא עוברים את הקו, מאחר שפיפ"א אוסרת בינתיים שימוש בעזרים טכנולוגים בכל הנוגע למקרים אחרים השנויים במחלוקת, כך ששערוריות שיפוט בנוגע להחלטות לגבי פנדלים או נבדלים עדיין צפויות להתרחש במונדיאל הקרוב.
"רק ארבעת השופטים יוכלו לקבל את התוצאה הנקלטת במצלמות ולא אף אחד אחר", מסרו נציגי אופ"א, כך שלאיש לא תוכל להיות השפעה על התהליך. הבראזוקה, הכדור הרשמי של המונדיאל הותאם במיוחד לטכנולוגיה החדשה, שהורכבה ב-12 איצטדיונים. ביצענו טסטים למערכת והכול עובד כמו שצריך. הכל מכוסה עם שבע המצלמות, גם במקרים בהם שלושה שחקנים יקיפו את הכדור ויסתירו אותו".
חשוב לציין שהשימוש בטכנולוגיה אינו בגדר חובה, אלא בגדר המלצה מצידה של פיפ"א, אשר מעוניינת להגן על השופטים ולמנוע מצב בו יועברו ביקורות קשות בנושא כמו במקרה של למפרד. ברגע שיוחלט לא להשתמש במערכת השחקנים יקבלו על כך הודעה.
לפני המשחק אמור השופט לבדוק אם המערכת פועלת. מיד עם עלייתו למגרש השופט בועט בכדור אל מעבר לקו ובודק אם הוא ושלושת השופטים האחרים מקבלים את הסיגנל לשעונם. ארבעת השופטים עוברים בין שני השערים ובודקים גם אם הם מקבלים את הסיגנל כאשר הכדור מוסתר מהמצלמות על ידי אחד מהם.
"המערכת עובדת בצורה מושלמת וחייבת לפעול במונדיאל", אמר ברויכהאוזן במסיבת העיתונאים. "בכל העולם ניתן יהיה להשתמש בטכנולוגיה הזו, בוודאי שניתן יהיה גם בליגות נמוכות. אם יש מדינות עניות המתקשות לעמוד בהוצאות עבור המערכת, הרי שפיפ"א לא מחייבת להתקין אותה. היא פשוט נועדה לעזור לשופטים וכל התאחדות מקומית תקבל את ההחלטה בעצמה. באצטדיונים מסוימים בברזיל היה קל להתקין את המערכת והעלות שלה הייתה קטנה יותר בהשוואה למקומות אחרים".
טכנולוגיית קו השער מונדיאל 2014
צילום: רויטרס
מומלצים