שתף קטע נבחר

לא סתם סלפי: על היתרונות של צוואה בווידאו

יש דרך יעילה למנוע פנייה של בני משפחה לבית משפט נגד רצונו האחרון של אדם. כיצד מכינים צוואה מצולמת? מה חשוב לתעד? מדריך

קשישה שאובחנה כלוקה באלצהיימר פנתה למשרדנו בעיצומו של הליך הכרזתה כחסויה לפי חוק האפוטרופסות והכשרות המשפטית. היא ביקשה לערוך צוואה ולהוריש את כל רכושה לנכדה אחת בלבד. היא נימקה בפירוט רב את סיבותיה ואת כעסה על שארי בשרה ויחסם המזלזל כלפיה. צלילותה ובהירות דבריה קנו את אמוננו ולא הטלנו ספק בכשירותה.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

ערכנו את הצוואה על פי דין וצילמנו אותה מזדהה ומקריאה את הדברים. צילמנו גם את הנוכחים האחרים בחדר, כך שלא ניתן יהיה לטעון שהנכדה השפיעה על רצון סבתה. על אף זאת, ברור היה לנו שלאחר פטירתה יטענו בני המשפחה לאי כשירות משפטית בעת עריכת הצוואה ויתנגדו לקיומה.

אילוסטרציה. הנכדה קיבלה את מרבית העיזבון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה. הנכדה קיבלה את מרבית העיזבון(צילום: shutterstock)

ואכן, משנפטרה הקשישה ונכדתה ביקשה לקיים את הצוואה, פנו קרוביה לבית המשפט בצירוף מסמכים רפואיים מנומקים ודרשו לבטל אותה. בשלב זה העברנו למתנגדים עותק של הצוואה המצולמת ובתגובה הם הודיעו לבית המשפט שהם חוזרים בהם מטענותיהם. בסופו של דבר הנכדה האהובה קיבלה את מרבית העיזבון.

 

החוק מכיר בארבעה סוגי צוואות ועל כולן לעמוד בתנאים על מנת שתיחשבנה כשרות: כשירות המצווה לערוך צוואה, יכולתו להבחין בטיבה והיותו משוחרר מכל לחץ או חופשי מהשפעה בלתי הוגנת.

 

הצוואה השכיחה ביותר היא צוואה בפני עדים. סוג נפוץ אחר היא צוואה בפני רשות, שנעשית בפני נוטריון או בפני הרשם לענייני ירושה ואינה מחייבת חתימת המצווה. צוואה הניתנת על ערש דווי ידועה כצוואת שכיב מרע, שבה המצווה הגוסס מביע את רצונו בעל פה בפני שני עדים, שתפקידם להעלות את הדברים על הכתב ולהפקידם אצל הרשם לענייני ירושה.

 

הצוואה האחרונה ברשימה היא צוואה בכתב ידו של המצווה, מתוארכת וחתומה על ידו. זוהי הצוואה הפשוטה ביותר אך גם המסוכנת ביותר, כיוון שלאחר שנפטר, בדרך כלל אין מי שיעיד על עריכתה ועל ואמינותה. צוואה שנערכה ללא עורך דין עלולה גם ללקות בהוראות שאינן ברורות די הצורך או אף נוגדות את לשון החוק, מה שיוביל לביטולה.

 

הטכנולוגיה בשירות עולם האמת

יוצא מכך שצילום מעמד עריכת הצוואה הוא הפתרון הפשוט, ההגיוני והחסכוני ביותר: הוא מתאים לכל סוגי הצוואות, מקל על בית המשפט, ואף שהוא משמש "רק" כראיה נוספת בתיק, הרי שיש לו משמעות ומשקל מיוחדים.

 

חשוב להדגיש: הווידאו אינו מחליף את דרישת הכתב בצוואה בפני עדים והוא רק דרך תיעוד נוספת.

 

אז איך מצלמים צוואה? אם הצילום נעשה באופן רשלני, מגלה טפח ומסתיר טפחיים, ערוך ו"מבושל", הרי לא מן הנמנע שבית המשפט יטיל בו ספק. צילום נכון, כשהמצווה מתועד כשהוא כשיר וצלול, עשוי לסיים את ההליך המשפטי במהירות הבזק.

 

תחילה מומלץ לצלם את המתנת המצווה בחדר הקבלה, כשהוא לבדו וטרם כניסתו לחדר עורך הדין. יש לצלם את כל החלל ואת הנוכחים בו באופן מלא ואותנטי ולחזור ולעשות כן מדי פעם לאורך המעמד. לאחר מכן יש לערוך שיחה מקדימה מצולמת עם המצווה, שבה ינקוב בשמות קרוביו ובפרטים מזהים נוספים ויסביר את המניעים שהובילו אותו לצוות את רצונו זה.

 

כעת מגיע תורה של הצוואה עצמה ולאחריה יש לצלם גם את פעולת החתימה – הן של המצווה והן של העדים, כששניהם נוכחים זה ליד זה. לבסוף יש לצלם גם את ביצוע התשלום לעורך הדין.

 

על אף ההנחיות המפורטות, אל לו לאדם לתעד את עצמו מקריא צוואתו בפני מצלמת המחשב הביתי או כל מצלמה אחרת, בוודאי אם לא ערך קודם לכן צוואה בהתאם לחוק. כאמור, כל סטייה מהקבוע בחוק עלולה להוביל לביטול הצוואה לביטול סעיפים בה. יש להפקיד את המלאכה בידי הבקיאים בדיני צוואות ולהבטיח בכך צוואה אמינה ומדויקת.

 

  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • עו"ד טל אבריאל עוסק בדיני ירושות וצוואות ומשמש כיו״ר ועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין מחוז חיפה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
עו"ד טל אבריאל
מומלצים