נאומי האמהות ודילמת המחיר: "לא תפקידן"
משפחות החטופים מנסות להעלות את הנושא לסדר היום, כשברקע הדילמה. אביו של החטוף שנהרג עדי אביטן סבור כי המנהיגים הם שצריכים להידרש לשאלת המחיר. סבו של גיל-עד שער: עוסקים באופן בלתי פוסק, בלי פאניקה
נאום בבמה עוינת במיוחד, ראיונות בתקשורת האמריקנית, מסיבות עיתונאים בישראל. משפחות הנערים החטופים מנסות לעשות הכול כדי להעלות לסדר היום העולמי את הנושא, אבל במקביל עולה הדילמה אם פעילות שכזו רק מעלה את המחיר שישראל תידרש - אם וכאשר - לשלם עבור החטופים, ובכך גם להקשות על עסקה כזו.
שמואל שי כהן, סבו של גיל-עד שער, התייחס לדילמת המשפחות אם לשתף פעולה עם כלי התקשורת ולעודד את העיסוק המוגבר בפרשת החטיפה, בידיעה כי הדבר עשוי לפגוע בעתיד במאמצים לשחרור הנערים או להעלות את המחיר עליהם, במקרה של עסקה עתידית. לדבריו, ההתנהלות כעת היא האידיאלית: "עיסוק בלתי-פוסק בנושא, אבל בלי לשדר פאניקה". הוא ציין לשבח גם את תגובת הממשלה ומערכת הביטחון לאירוע, ש"בניגוד למה שהיה בחטיפת שליט הגיעו הפעם מוכנים ולא מחלקים מתנות למחבלים".
יעקב אביטן, אביו של עדי אביטן שנחטף בהר דב באוקטובר 2000 על ידי חיזבאללה ונהרג, נדרש בעצמו בעבר לדילמה הזו. "בלי התקשורת המקרה לא יישאר בסדר היום הציבורי, בלעדיה המאבק יהיה עוד יותר קשה", הסביר, וענה גם לשאלת המחיר: "זה לא הזמן או המקום לחשוב על זה. תפקיד המנהיגים הוא להחליט אם נותנים או לא נותנים מחיר כזה. כרגע הדבר החשוב הוא להשאיר את זה על סדר היום הציבורי. אם זה לא יהיה, הנושא ייעלם. לא ידונו בו".
אביטן, שבנו נחטף עם בני אברהם ועומר סוועאד, התייחס לנאומה של רחל פרנקל, אמו של נפתלי, במועצת זכויות האדם של האו"ם בז'נבה. "רחל פרנקל דוברת אנגלית רהוטה וזה יתרון משמעותי. אני מאוד מקווה שימשיכו להתעניין בזה. החיבוק והתמיכה מסייעים להם להישאר עם תקווה בלב ומחזק אותם בצורה בלתי רגילה. לדעתי הם מתנהלים נכון מול המערכות השונות. צריך להניח להם להתנהל בדרך שבה בחרו, והכי חשוב שיישארו שלושתם ביחד לאורך כל הדרך".
דילמה נוספת שאליה נדרשו המשפחות היא אם להופיע בפני מועצת זכויות האדם של האו"ם, גוף עוין במיוחד כלפי ישראל. פרנקל נאמה בו, לאחר ששורה ארוכה של נציגים דווקא גינו את מדיניות ישראל בשטחים ואת מעצרי פעילי חמאס, במטרה לנסות ולהשיג קצה חוט לגבי גורלם של נפתלי פרנקל, גיל-עד שער ואייל יפרח.
"ידענו מה הולך לקרות, אבל אנחנו מרגישים שההתייחסות של העולם למה שקרה היא צביעות ועוולה", אמר סבו של גיל-עד על החלטת האמהות לטוס לז'נבה. "כשבצד השני נפגע ילד בשוגג תוך כדי פעילות צה"ל נגד מחבלים אז 'שומו שמים'. כשאצלנו נחטפים בכוונה תחילה שלושה נערים בדרך מבית הספר כולם שותקים. אם לא היה מישהו שמוותר על שתי דקות זכות הדיבור שלו לטובת רחלי פרנקל – אף אחד לא היה שומע על מה שקרה. איפה ההגינות?".
בהתייחס להחלטה לצמצם את הפעילות הצבאית נגד חמאס ולהתמקד במאמצים להשבת החטופים בלבד, אמר הסב: "המבצע הזה מתחלק לשניים. גם חיפשו את הילדים וגם ניצלו הזדמנות להכות בחמאס. לכן פעלו גם באזורים שלכאורה בכלל לא קשורים לאירוע. אנחנו מנסים להיות מאופקים, ממלכתיים ונחמדים, כדי לתת לממשלה ולצבא לעבוד - אבל אם זה יהיה על חשבון הילדים לא נשתוק".
בנאומה בפני מועצת זכויות האדם של האו"ם סיפרה רחל פרנקל על בנה נפתלי ואמרה: "אני מאמינה שאפשר לעשות הרבה יותר וצריך לעשות הרבה יותר על ידי גורמים רבים. זו הסיבה ששלוש אמהות הגיעו לכאן היום בפני האו"ם ובפני העולם כולו כדי לבקש מכולם לעשות הכול כדי לשחרר את הבנים". בת-גלים שער, אמו של גיל-עד, אמרה לעיתונאים לאחר מכן כי "העולם אדיש, שותק וממשיך בשגרה".
במקביל לאותו נאום בז'נבה, גם בארצות הברית מנסות המשפחות לעניין את התקשורת בפרשת חטיפת הנערים. דודתו של גיל-עד שער, ליהי, התראיינה לכמה כלי תקשורת מרכזיים בנושא. "אלו לא שחקנים, זה לא סרט, הפעם זה אמיתי", אמרה במסיבת עיתונאים בגבעת הקפיטול בוושינגטון שלשום (ב'). "חלום הבלהות הזה פשוט נורא. אנחנו צריכים לגרום לטרוריסטים להבין שהם לא ישברו אותנו, שהם לא ינצחו".