המדינה תקים 5 יישובים חדשים בנגב
המועצה הארצית לתכנון ובנייה תמליץ לממשלה על הקמת 5 יישובים חדשים במבואות ערד, ובהם היישוב רח'מה המיועד לפזורה הבדואית מצפון לירוחם. המתנגדים טוענים: "הקמת יישובים נוספים רק תחליש את האזור ותושביו - צריך להשקיע בשיפור תשתיות וחינוך וכן הקמת מקומות תעסוקה"
המועצה הארצית לתכנון ובנייה החליטה היום (ג') להמליץ לממשלה על הקמת 5 יישובים חדשים בנגב. מדובר על יישוב חדש לפזורה הבדואית שייקרא רח'מה ומתוכנן לקום מצפון לעיר ירוחם, ועוד 4 יישובים נוספים למגזר היהודי בחלק הדרום-מזרחי של מבואות ערד. כעת תדון הממשלה בהקמת היישובים.
- אושרה הקמת 5 יישובים בצפון הנגב
- הממשלה אישרה שני יישובים חדשים בנגב
- אושר: יוקם היישוב כסיף בנגב לחרדים
החלטת המועצה הארצית התקבלה בהתאם לנוהל להקמת יישובים חדשים, ולאחר שהוצגו לה תזכיר הרשות להסדרת ההתיישבות הבדואית בנגב, המלצות הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה במחוז דרום והמלצת ועדת המשנה לנושאים תכנוניים עקרוניים (הולנת"ע).
ההחלטה מגיעה בהמשך להחלטת המועצה הארצית מהחודש שעבר, להקמת 5 יישובים שיכללו כ-3,000 דירות עם למעלה מ-14 אלף תושבים; ובהמשך להחלטת הממשלה מ-2011 ליזום הקמת חבל התיישבות בעל אופי כפר- קהילתי במבואות ערד, כחלק ממטרופולין באר שבע, אשר יכלול 10 יישובים.
במועצה הארצית הסבירו כי הקמת היישובים תסייע לתוספת אוכלוסייה איכותית למרחב מטרופולין באר שבע, במסגרת העתקת מחנות צה"ל לנגב; וכי תוספת יישובים באזור ערד תסייע בחיזוק העיר ערד, שבתחומה יינתן מענה לשירותים האזוריים הנדרשים לאוכלוסיית היישובים.
עוד נמסר כי "הקמת היישובים היא בהתאם למדיניות הממשלה לפיתוח, קידום, משיכת אוכלוסייה והגדלת היצע הדיור בפריפריה, הגדלת מגוון תצורות ההתיישבות בדרום וחיזוק המגזר הכפר- קהילתי במטרופולין באר שבע". במועצה אף הבהירו כי סמיכותם של היישובים החדשים לדרך מספר 80 תאפשר נגישות מרשת הדרכים הארצית הקיימת
באשר להקמת היישוב רח'מה, מתזכיר שערכה הרשות להסדרת התיישבות הבדואים בנגב עולה שאוכלוסיית הבדואים בפזורת ירוחם מונה כיום כ-850 נפש ופזורה ב-16 ריכוזים. במסגרת התזכיר, אותרו 5 חלופות להקמת היישוב באזור ירוחם. מבין החלופות, הומלצה על ידי המועצה החלופה הצפוני- מערבית לירוחם, ממערב לדרך מספר 204 - כ-3 ק"מ מצומת ערד.
המתנגדים: הקמת היישובים תחליש את האזור
להחלטה התנגדו ארגוני הסביבה, ובהם החברה להגנת הטבע שמסרה בתגובה להחלטה כי "קיימות עשרות אלפי יחידות דיור מאושרות וזמינות לבנייה, בכל רחבי מטרופולין באר שבע, גם במגזר העירוני וגם בכפרי, שאינן ממומשות. הקמתם של יישובים חדשים לא תקדם את חזון פיתוח הנגב ורק תחליש את האזור ותושביו".
בחברה הסבירו כי "במקום השקעה של מיליארדים בהקמת יישובים חדשים, ניתן לפעול למען פיתוח הנגב במגוון של דרכים, בהן השקעה בפיתוח תשתיות, תעסוקה, חינוך ופנאי, שיפור מצבן של הערים הסובלות ממחסור בתשתיות ציבוריות ראויות והכוונת עיקר הפיתוח אל המרחבים העירוניים הקיימים, תוך הבטחת ניצול יעיל של הקרקע העירונית וריכוז מאמץ תכנוני לקידום תכניות לחידוש הערים".
לדברי נציגי הירוקים, "במטרופולין באר שבע ישנם אזורים בעלי ערכי טבע ונוף משמעותיים, התורמים להיותו של האזור מוקד לפנאי, תיירות, נופש וריאה ירוקה. במקום לפגוע ולהרוס שטחים אלה, יש לממש תחילה את עתודות הקרקע הקיימות ואת עשרות אלפי יחידות הדיור המאושרות והזמינות".
גם עיריית באר שבע הביעה בתחילת השבוע את התנגדותה לתוכנית. בהתנגדות, שעליה חתומה אדריכלית העיר, נכתב: "אנו סבורים כי יש להימנע מהקמת יישובים חדשים ברחבי המטרופולין... היישובים הפרבריים החדשים, המיועדים לאוכלוסייה חזקה והומוגנית, יחלישו את הערים הסמוכות אליהם, ויעמיקו את הקיטוב החברתי-כלכלי הקיים כבר היום ברחבי המטרופולין".
ד"ר שוקי אמרני, יו"ר המועצה הארצית, התייחס להקמת היישוב הבדואי ואמר כי "מדובר בהחלטה חשובה שמקדמת את הסדרת התיישבות הבדואים בנגב". שר הפנים, גדעון סער, הוסיף כי זהו "נדבך חשוב בחיזוק ההתיישבות בנגב".