צום מיצים ומים: כך תנקו את הגוף בבית
צום הוא חלק בלתי נפרד מכל הדתות ומהווה הזדמנות לסילוק רעלים פיזיים ונפשיים, להתחדשות ולשמירה על אורח חיים בריא. מה קורה לגוף במהלך הצום ואילו מיצים צריך לשתות כדי לספק לו די ויטמינים ומינרלים? מדריך
הימנעות מאוכל משמשת ככלי להיטהרות רוחנית בתרבויות ובדתות שונות - וגם לצורכי בריאות: הדתות מנסות להשיג מטרות כמו היטהרות, הקרבת קורבן, אבל, חרטה ועוד, ואילו אחרים מאמצים את הצום כחלק מתהליך החלמה הדרוש לריפוי הגוף.
סוקרטס, אפלטון, אריסטו, גלנוס, פאראצלסוס והיפוקרטס הם רק חלק מהשמות המוכרים שהאמינו בצום כדרך לתרפיה.
עוברים לתזונה נכונה:
- השיטה האמריקנית למנוע השמנה במסעדות
- בוער, אבל מרזה: למה בריא לאכול פלפל חריף
- מומחים מגלים: 15 עצות הדיאטה הכי טובות
חלק בלתי נפרד מהדת
בכתבי הקודש של הדתות השונות מופיעים נביאים ומנהיגים רבים שהשתמשו בצום כדרך להיטהרות רוחנית ולתקשורת עם אלוהים.
יהדות. מציינים חמישה ימי צום הפזורים לאורך השנה, והחשוב שבהם הוא יום הכיפורים, שמקורו בתורה. את ארבעת הימים הנוספים קבעו חכמים לאחר חורבן בית ראשון. בני ישראל נצטוו ביום הכיפורים "ועיניתם את נפשותיכם", ובין השאר הדבר כולל איסור על אכילה ושתייה. מדובר ביום של חשבון נפש, בקשת מחילה והיטהרות מחטאים. הצום מבטא שחרור מעיסוק בצורכי הגוף והתרכזות בהיטהרות מוסרית ורוחנית.
צום גדליה, למשל, החל בג' בתשרי, מציין את רצח גדליה בן אחיקם על רקע נאמנותו לשלטון הבבלי. הצום נועד במקרה זה להביע אבל על מעשה הרצח, שהביא אסון על חלק מהעם.
ביהדות מותר לאנשים שהצום עלול לסכן את חייהם להימנע ממנו בשל קדושת החיים.
נצרות. בימי שישי מוטלת על נוצרים חובת התנזרות מבשר, כזכר לצליבתו של ישו ביום זה. כמו כן, חייבים המאמינים הנוצרים להתנזר מאכילת בשר ב-40 הימים שלפני חג הפסחא, כזכר לייסוריו של ישו ולמותו. בניגוד לאסלאם וליהדות, בנצרות לא נקבעו צומות הכוללים הימנעות מוחלטת מאכילה ומשתייה עבור כלל המאמינים.
התקנונים של כמה ממסדרי הנזירים מטילים עליהם חובות סיגוף וצומות נוספים, כאשר שלילת ההנאה הגופנית נחשבת לדרך התקרבות אל הרוחניות האלוהית.
איסלאם. המטרה המרכזית של הצום על פי האיסלאם היא פיתוח תודעה לאל, והדבר מהווה נדבך חשוב בפולחן וכולל הימנעות מאוכל, משקה ותענוגות הגוף מזריחת החמה ועד שקיעתה בעת הרמדאן. הצום מבטא את מסירותו של המאמין, והוא חובה עבור כל מוסלמי בוגר, גבר או אישה, למעט כאלה הפטורים ממנו בשל מחלה או מסע בדרכים.
הינדואיזם. הצום הוא מרכיב אינטגרלי בהינדואיזם, ומנהגיו משתנים בין תרבויות ואזורים שונים. המאמינים באל שיווה, למשל, נוהגים לצום בימי שני, ואילו המאמינים בווישנו צמים בימי שישי או שבת. המשותף לכל המנהגים הוא ההימנעות מאכילת בשר, דגים וביצים - אך לא מוצרי חלב.
הצום בהינדואיזם נועד להשיג התעלות רוחנית, הרמוניה בין הגוף לנשמה. הצום נתפס לא רק ככלי פולחן, אלא כאימון לגוף ולנפש לשאת מאמץ.
בודהיזם. נזירים בודהיסטים המקיימים את קוד ההתנהגות הנזירית נוהגים להימנע מאכילה אחר הצהריים. הדבר איננו נחשב כצום, אלא כדרך להשגת משמעת עצמית המסייעת במדיטציה ומשפרת את הבריאות.
עוזרים לגוף לסלק רעלים
אורח החיים המודרני הביא יתרונות רבים לחברה האנושית, אך גורם נזק משמעותי לסביבה שבה אנו חיים. נזקים אלו משפיעים על בריאותנו באופן יומיומי: זיהום אוויר, זיהום מקורות המים ושימוש בכימיקלים בתעשיית המזון הוכחו במחקרים כגורמים עיקריים למחלות ולירידה באיכות החיים. הרעלים השונים שאליהם גופנו חשוף גורמים לנזק מצטבר, לאלרגיות, למחלות, להזדקנות מוקדמת ולפגיעה פיזית ונפשית.
עם התפתחות המדע והרפואה התפתחה גם המודעות להתנהלות שלנו מול אותם גורמים מזיקים: שמירה על היגיינה, הקפדה על תזונה נכונה וקיום פעילות גופנית סדירה. אבל נראה שכדי לקיים אורח חיים בריא עלינו לדאוג באופן אקטיבי ויזום גם לניקיונו הפנימי של הגוף מהרעלים המוטמעים בו. מדי יום אנו נחשפים לנזקי הסביבה ולרעלים המצויים בתכשירים שבהם אנו משתמשים ובמזון שאנו צורכים, וכך הולכת וגדלה רמת הרעילות המצטברת בגוף באופן המקשה עליו לפרקה.
צבירת הרעלים מביאה לידי זיהום הרקמות ולתפקוד פיזיולוגי לקוי, המביאים לאלרגיות, למחלות שונות ובמקרים קיצוניים אף למוות. תסמינים כמו נזלת, דלקות, פריחה והפרשות מעידים על הצטברות גבוהה של חומרי הפסולת בגוף, המנסה להפרישם ובכך להוריד את רמת הרעילות.
ניסיונות אלה לסילוק החומרים הרעילים אינם מספיקים כדי למנוע תחלואה ולשמור על בריאות טובה, לכן עלינו לסייע לגוף בפעולת הניקוי. אנו יכולים לעשות זאת בשתי דרכים עיקריות: צום בריאותי תקופתי, והקפדה על תזונה איכותית ומאוזנת.
צום בהגדרתו כולל הימנעות מאוכל ומים, אך בהקשר הרחב יותר משמעו הימנעות מגורמים רעילים לגוף, למחשבה ולנפש. הצום מאפשר שחרור רעלים פיזיים, מחשבתיים ורגשיים, מאפשר קשב פנימי ובסיומו מביא לתחושת חיוניות, להתחדשות פיזית ומנטלית, לשיפור התפקוד וההרגשה הכללית.
מה קורה לנו במהלך הצום?
ישנה קשת רחבה של מחלות אשר בהן אימצו את הצום התקופתי כדרך טיפול ללא צורך באשפוז או בטיפול פולשני. הפיכת הצום לחלק משגרת החיים מאפשרת למנוע התפתחותן של מחלות אחרות, ולסייע בתחזקה מיטבית של הגוף.
מחקרים שונים מתעדים את יתרונות הצום במקרים של סוכרת, מחלות לב וכלי דם, אפילפסיה, השמנה, מחלות פסיכוסומטיות, פסוריאזיס, אסתמה, דיכאון, סכיזופרניה ועוד. הניסיון המחקרי הולך ומצטבר, ומחקרים חדשים בוחנים את השפעת הצום על תהליכי היטהרות הגוף ובריאותו, וכן את יכולתו להוות אמצעי לאבחון ולטיפול באי-סבילות למוצרי מזון וחומרים מסוימים.
ההירתעות שקיימת לעתים מהצום תיעלם ברגע שנשכיל להבין את התהליכים העוברים על הגוף ונדע מהי משמעות התסמינים הנלווים לפעולה זו. חשוב לדעת שהצום יכול להיות חוויה טובה ומטהרת פיזית ורוחנית, כשאנו מתייחסים אליו כדבר קונסטרוקטיבי וחיובי ומודעים מראש לתהליכי הניקוי הלא קלים שנלווים אליו בהתחלה.
עם תחילת הצום חלים תהליכי פירוק כימי בגוף ומשתחררים רעלים. תהליכים אלו באים לידי ביטוי בעיקר בצבע השתן, שבתחילה הולך ומתכהה כיוון שריכוז החומרים הרעילים בו גבוה במיוחד. בשלב זה מופרשים חומרי שימור, חומצות מסוגים שונים, דיוקסינים, מתכות כבדות, חומרים כימיים רעילים ועוד. לאחר זמן מה מתבהר צבעו של השתן בהדרגה וחריפותו פוחתת, דבר המצביע על היטהרותם של תאי הגוף.
במהלך הצום מופרשת ליחה סמיכה וכהה וכן הפרשות מאיברים שונים בגוף, שמכילים אף הם את החומרים הרעילים שנצברו בתאים. הפרשות אלו מתבהרות ומידללות לקראת סוף הצום, ומעידות על הניקוי העצמי שביצע הגוף.
שינויים גופניים נוספים הבאים לידי ביטוי במהלך הצום כוללים ירידה במשקל, ירידה בלחץ הדם, האטת הדופק ותחושת רעב ההולכת ומתפוגגת ככל שהזמן עובר. תסמינים כמו כאבי ראש, סחרחורת, בחילה, דופק מהיר, כאבי פרקים והפרעות בראייה ובשמיעה הם קצרי טווח על פי רוב ומהווים חלק מתהליך הניקוי וההחלמה.
צום על בסיס מים
ישנם שני סוגי צומות בריאותיים המקובלים לניקוי הגוף ולטיהורו: צום המבוסס על מים וצום המבוסס על מיצים.
בניגוד לצום המוחלט הדתי, כאן מדובר בצום המאפשר שתיית מים בלבד במהלך כמה ימים רצופים וללא מזון, כמובן בהכוונה ובהשגחה מקצועית. בצום כזה זוכה מערכת העיכול להפוגה ואנרגיית הגוף מופנית לניקוי רעלים מתאי הגוף. בתקופה זו ניזונים התאים מרקמות השומן, רקמות שריר, אנזימי עיכול ורקמות חולות. בתהליך זה מביאים לידי הפרשת הרעלים מהגוף, לניקויו ולהחלמתו.
כדי לסייע להצלחת התהליך ולשמור על חיוניות הגוף ועל הרגשה טובה חשוב לשתות לפחות שלוש-חמש כוסות מים ביום, להימנע מפעילות גופנית מאומצת במהלך הצום ולהקפיד על מנוחה.
בכל מקרה ראוי שהצום ייעשה בפיקוח ובהכוונה מקצועית. צום בריאותי המבוצע תחת השגחה בטוח ואפקטיבי, אך אינו מתאים לכל אחד לכן יש להתייעץ עם רופא לפני שמתחילים בכך.
צום על בסיס מיצים
מדובר בצום הדרגתי וממושך יותר, שבמהלכו שותים בעיקר מיצי פירות וירקות טבעיים. המיצים מסייעים לחילוף החומרים, להפרשת רעלים ולסילוק מזהמים שונים מתאי הגוף. המיצים הטריים בעלי ערך תזונתי גבוה, מכילים ויטמינים, מינרלים, פחמימות, חלבונים, כלורופיל, אנזימים, פיטוכימיכלים ועוד, הנספגים ישירות למחזור הדם, מספקים אנרגיה לגוף ומזינים אותו בלי לאמץ את מערכת העיכול.
במהלך הצום מומלץ לשתות שש-שבע כוסות מיץ ביום, וכן להקפיד על שתיית מים ושילוב חליטות מצמחי מרפא.
צומות מיצים מבוססים על פירות וירקות אורגניים, טריים, הנצרכים ישר לאחר סחיטתם. בבסיס התפריט עומדים מיצים ירוקים המוכנים מקישואים, מלפפונים, כרוב, חסה ועוד, המכילים כלורופיל המסייע להורדת רמת החומציות בגוף, מסייע בתהליכי ריפוי, תורם להתגברות על דלקות, מחזק את מערכת החיסון, מעודד יצירת המוגלובין ומנקה את הדם ומערכת הלימפה.
את אלה יש לשלב במיצים נוספים על פי מצבנו הבריאותי, אורח חיינו וכמובן הכוונה מקצועית. עם הפופולריים שבהם נמנה מיץ גזר, העשיר בוויטמינים B, C, D,E ו-K ובמינרלים כגון אשלגן, סידן, מגנזיום ונתרן. סגולותיו הבריאותיות תורמות לניקוי דפנות המעיים, לחיזוק העצמות, השיניים והציפורניים, לניקוי הכבד ולהורדת הכולסטרול. מיץ גזר מועיל לטיפול באנמיה, באסתמה, בסוכרת, בבריחת סידן, בסרטן, בבעיות עיניים, בבעיות עור ובכיבים.
מומלץ לשתות גם מיץ מלון, השעשיר בוויטמינים A, B ו-C, במינרלים ובאנזימים התורמים למערכת העצבים, מנקים את מערכת העיכול ומועילים לחילוף החומרים, לשיפור תפקוד הכליות ולטיפול בבעיות עור.
וגולת הכותרת, המיץ האולטימטיבי שכדאי לצרוך במהלך צום מיצים, הוא זה העשוי מעשב החיטה, שניחן בתכונות מרפאות ומטהרות הודות להרכב החומרים התזונתיים הייחודי שלו. הוא מסייע ניקוי הכבד והמעיים, משפר אנמיה ותורם למערכת הנשימה ולתאי העור.
צומות מסוג אלו שהזכרנו ניתן לקיים באופן תקופתי במשך מספר ימים ומומלץ לבצעם לפחות פעם בשנה.
הכותבת היא דיאטנית קלינית, M.Sc, מנהלת מקצועית רשת סטודיו C