בשידור חי: מציצים לעטלפים במוצב צה"ל
מצלמת מעקב שהוצבה במוצב צה"ל נטוש בגבול עם ירדן, מתעדת לראשונה בעולם את חייהם של מאות עטלפי חרקים שעברו לגור במוצב. פרויקט משותף לחברה להגנת הטבע ורשות הטבע והגנים בסיוע של צה"ל אמור לשדרג עשרות מוצבים שננטשו במסגרת הסכם השלום לבתים מוגנים ומותאמים לעטלפים הנדירים
מוצב פסיון סמוך לגבול ירדן הוא רק אחד מתוך סדרת מוצבים שננטשו על ידי צה"ל לאחר חתימת הסכם השלום עם ירדן לפני כעשרים שנה. לפני כשבע שנים גילה איש רשות הטבע והגנים, אבים אתר כי אחד המוצבים באזור מנזר קאסר אל יהוד בבקעת הירדן, הפך למקום מגוריהם של עטלפי חרקים רבים.
יחד עם חוקר העטלפים, ד"ר ערן לוין ממרכז יונקים של החברה להגנת הטבע ואנשי חטיבת הבקעה, הם החלו לבדוק את המוצבים והבונקרים הנטושים וגילו כי רבים מהם מהווים מקום מפלט מוגן לעטלפים הנדירים, שחלקם בסכנת הכחדה בטבע המקומי.
החודש הגיע רגע השיא של פרויקט עטלפים במוצבים, לאחר שהוצבה מצלמת רשת בבונקר הראשון ששופץ למען העטלפים. מדובר במצלמה ראשונה מסוגה בעולם אשר באמצעותה ניתן לצפות בחיי העטלפים מבלי להפריע להם בשגרת החיים במוצב הנטוש.
נמלטים מהמערות ומחפשים מקומות מוגנים
אחת הבעיות העיקריות מהן סובלים עטלפי החרקים בשנים האחרונות היא פגיעה במקומות המחייה והלינה שלהם. מערות טבעיות מאוכלסות כיום על ידי רועים בפזורה הבדואית, החקלאות ופיתוח היישובים פוגעים במקומות המחייה הטבעיים ודוחקים אותם מבתי הגידול שלהם
כיצד הפך המוצב הנטוש לטירה מלכותית לעטלפי חרקים? "נוצר כאן מצב ששילב מספר גורמים. אחרי שצה"ל נטש את המוצבים במסגרת הסכמי השלום עם ירדן, המוצבים הפכו להיות נחלתם של בעלי חיים שהסכימו לחיות בהם", אומר ל-ynet שמוליק ידוב, מנהל מרכז יונקים בחברה להגנת הטבע במהלך סיור במקום. "בתי הגידול הטבעיים של העטלפים הם בעיקר מערות שנתפסו על ידי האדם שעשה בהם שימוש לצרכיו, נדחקו מהם וכך המוצבים התגלו כחלופה לא כל כך טובה למגורים, ולכן אנו מסייעים להם היום להתאקלם בהם בצורה טובה יותר".
לדבריו ידוב, לעטלפי החרקים ישנה תרומה אדירה להדברת מזיקים. "יש לנו חובה גדולה לשמור עליהם ולשמור על הזכות שלהם לחיות כאן", הוא מסביר. "אחד הדברים הראשונים שהתגלו ע"י אנשי מרכז היונקים של החברה להגנת הטבע ורשות הטבע והגנים, הוא שהתקרות של המוצב הן מפח או בטון ולא מאפשרות לעטלפים להיאחז בהן. לכן המשימה הראשונה היתה לחספס את הקירות על ידי שימוש באביזרים כדי ליצור נקודות משען לעטלפים וההשפעה היתה מיידית. כל מוצב שהותאם זכה לאחוזי שיכון משמעותיים יותר בהשוואה למוצבים אחרים שלא הותאמו למגורי עטלפים".
ידוב מספר כי לפני שידרוג המוצבים בקצף מיוחד ורשתות, העטלפים נאלצו להסתפק בכל זיז או סדק קטן בתקרה כדי להיאחז בו - החל מצינור חלוד ועד חוטי תקשורת. לאחר מאמצים רבים, הצליחו בחודשים האחרונים להתקין מצלמה קבועה וראשונה מסוגה בעולם, המתעדת מסביב לשעון את חייהם של העטלפים לכל בית וסמארטפון בישראל ובעולם.
באתר החדש שהוקם לפרויקט "batsinbunkers.org" ניתן לצפות בשידורים חיים מהמצלמה שהוצבה בחדר מרכזי במוצב ומאכלס במהלך חודשי מאי ועד נובמבר מיני עטלפים כדוגמת יזנוב קטן, פרספון ופרסף הנגב. ידוב מציין כי שידור המצלמה עדיין אינו יציב ותלוי רבות באספקת החשמל למוצב. השעה המומלצת ביותר לצפייה בעטלפים היא כשעה לפני השקיעה, מאחר וזהו המועד בהם העטלפי יוצאים בהמוניהם לצוד חרקים. שותפים נוספים שתומכים בפרויקט הם מיזם "צבא ההגנה לטבע", קרן הדוכיפת והמנהל האזרחי ביהודה ושומרון.
לאחרונה בסיוע חיילי חטיבת הבקעה שופצו ארבעה מוצבים נוספים. בחברה מציינים כי המגמה היא לשמור על המוצבים בתקופות רגישות לעטלפים והמשך התאמתם לעטלפים.
"אנחנו משתדלים להמעיט ככל שאפשר את הכניסות לבתים של העטלפים, במיוחד בעונת ההמלטות. המצלמה מאפשרת לחוקרי העטלפים לצפות בהם מבלי להפריע לחייהם וכעת כל אחד יכול לצפות בה, בין אם זה במחשב או במכשיר הסלולר. זה גן עדן לחובבי עטלפים", הוא מסכם ומגלה כי בזכות המצלמה, גילו החוקרים כי העטלפים נוטשים חלק מאזורי המוצב בימים חמים ומחפשים מקומות קרירים יותר במוצב עצמו.
צפו במוצב פסיון ובעטלפי החרקים:
לפרטים נוספים על אתר העטלפים וצפייה במצלמת הרשת