מ-2008: זינוק של 55% בחוב של משקי הבית
החוב של משקי הבית בישראל גדל מ-267 מיליארד שקל ל-412 - בעיקר עקב העלייה בהיקף המשכנתאות שניטלו מהבנקים. לפי בנק ישראל, ארבעת העשירונים התחתונים חשופים יותר לאבטלה ולכן לסיכון גבוה יותר שלא יוכלו לפרוע את המשכנתא
- כמה עולה משכנתא בפריפריה? יותר מהמרכז
- 6 דברים שצריך לדעת לפני שנוטלים משכנתא
- ההחזר הממוצע על המשכנתא: 28% מההכנסה
בבנק ישראל מציינים, כי למרות הגידול הניכר בהיקף החוב של משקי הבית, הסיכון ליציבותם הפיננסית של האזרחים לא גדל משמעותית. נכון למרס 2014, מהווה היקף החוב של משקי הבית פחות מ-40% מהתוצר במשק. רמה זו דומה לרמה שנרשמה לפני המשבר הפיננסי בארה"ב והיא נמוכה בהרבה מהרמה במדינות המערב. בארה"ב, לדוגמא, ירד היקף החוב של משקי הבית מקרוב ל-90% מהתמ"ג לפני המשבר למעט יותר מ-80% מהתמ"ג כיום.
עם זאת, בבנק ישראל מוטרדים בכל זאת מהיקף החובות של משקי הבית בגין משכנתאות ומהסכנה שעלייה חדה בריבית או מיתון כלכלי יביאו משקי בית רבים למצב של חדלות פירעון. "מאחר שבישראל קיים אי-שוויון גדול בחלוקת ההכנסות", נכתב בסקירה, "חשוב במיוחד להסתכל על משק הבית הממוצע כדי לבחון את יציבותו של מגזר משקי הבית".
על פי נתוני הבנק, היקף החוב של משקי הבית בגין משכנתאות גדל מרמה של קרוב ל-200 מיליארד שקל בסוף 2007 לרמה של קרוב ל-300 מיליארד שקל בסוף 2013. העלייה בהיקף החוב מטרידה בעיקר אצל משקי בית המשתייכים לארבעת עשירוני ההכנסה הנמוכים, שכן בקרב חלק זה של האוכלוסייה עומד ההחזר החודשי על שיעור של למעלה מ-20% מההכנסה הפנויה. בנוסף, מציינים בבנק ישראל כי "עשירונים אלו חשופים יותר לאבטלה ולכן לסיכון גבוה יותר שלא יוכלו לפרוע את המשכנתא".
בבנק ישראל גם מוטרדים בהעובדה שחלק ניכר מהחוב למשכנתאות הוא חוב שצמוד לגובה הריבית שקובע בנק ישראל מידי חודש. מאז פרוץ המשבר הפיננסי בארה"ב ריבית זו נמוכה יחסית, ומשקי בית רבים התפתו ליטול משכנתאות בריבית משתנה שצמודה לריבית בנק ישראל.
אך על פי חישובי הבנק, גם עלייה מתונה בריבית זו בעתיד תביא לנטל הולך וגובר על אותם משקי בית. על פי חישוביהם, אם הריבית תעלה בשיעור של 2.5% (כפי שכבר קרה במהלך שנת 2011), משק בית שנטל משכנתא של 600 אלף שקל שמהם 35% מוחזרים בריבית צמודה לריבית בנק ישראל, ישלם עוד 5,000 שקל בשנה בהחזר משכנתא. משק בית ש-75% מההלוואה שנטל צמודים לריבית בנק ישראל, ישלם עוד 11 אלף שקל בשנה.