שתף קטע נבחר

לבחור בין תרופות לחינוך. הפליטות הסוריות

145,000 נשים שנמלטו מסוריה לכודות במעגל של מצוקה ומחסור. הן התאלמנו או הופרדו מבעליהן ונאלצות לקחת אחריות בלעדית על משפחתן. "אני אוכלת טוסט, רק אחרי שהנכדות שלי שבעו", סיפרה פליטה המתגוררת בקהיר

אלפי פליטות מסוריה לכודות ב"מערבולת של מצוקה, בידוד וחרדה", נשים שהתאלמנו או הופרדו מבעליהן והן נאבקות כדי לשרוד. כך מזהיר היום (יום ג') האו"ם בדו"ח חדש שפרסם.

 

עוד חדשות בעולם:

טייפון עוצמתי ביפן: חצי מיליון פונו מבתיהם

BBC: "התמונות הקשות מעזה" - מסוריה

ארה"ב גינתה ירי הרקטות: לחתור לרגיעה

 

בדו"ח מדגישה סוכנות האו"ם לפליטים UNHCR את מצוקתן של 145,000 פליטות סוריות המפרנסות עצמן ואת משפחתן בנסיבות הקשות שמהן הן סובלות במזרח התיכון. "הן נאלצות לקחת אחריות בלעדית על משפחתן לאחר שבעליהן נהרגו, נשבו או הופרדו מהן", נכתב בדו"ח שנחשף על ידי ראש הסוכנות אנטוניו גוטרס במסיבת עיתונאים שערך בעמאן. גוטרס הוסיף כי הפליטות הסוריות סובלות מבעיות רבות וביקש תרומות לסיוע. 

מתגוררות באוהלים במחנות פליטים (AP) (AP)
מתגוררות באוהלים במחנות פליטים(AP)

מחנה הפליטים בירדן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מחנה הפליטים בירדן(צילום: רויטרס)
"עלינו להגביר את התמיכה הכספית שלנו למשפחות פגיעות. לצערי מדובר בהגנה מאוד יקרה", אמר. לדבריו, "חסרים לנו 200 מיליון דולרים עד סוף השנה כדי שנוכל להרחיב את התוכנית ולהעניק סיוע של מזומנים למשפחות לכיסוי צורכיהן".

 

הקושי העיקרי שאיתו מתמודדות הפליטות הוא חוסר באמצעים. הן מתקשות לשלם שכר דירה ולקנות אוכל, ובייאושן הן נאלצות למכור את רכושן, כולל טבעות נישואין, ושולחות את ילדיהן לעבוד. רבות מהן אינן יכולות לעבוד משום שהן המטפלות היחידות בילדיהן. שליש מ-135 הנשים שרואיינו על ידי סוכנות האו"ם לפליטים בירדן, לבנון ומצרים, סיפרו כי אין להן מספיק כסף לאכול.

 

לבחור בין תרופות לחינוך, בין ילד לילד

פליטה שרואיינה בקהיר סיפרה שהיא לא אוכלת עד שהנכדות שלה שבעות. "אני שמחה לאכול טוסט רק אם אני יודעת שהן מקבלות מספיק", אמרה. רבות מאלה שרואיינו על ידי סוכנות האו"ם אמרו כי קיבלו קופונים לאוכל מארגון "תוכנית המזון העולמית", אך חלק מהן דיווחו כי הן מוכרות אותם כדי לשלם שכר דירה והוצאות נוספות.

 

לפי הדו"ח, החיים ללא גברים לצדן תרמו לכך שרבות מהן מוטרדות על ידי גברים אחרים. אישה המתגוררת בדירה בלבנון סיפרה לאו"ם כי היא סובלת תדיר מהטרדות מילוליות מהגברים המקומיים.

חלקן הופרדו מבעליהן בשל בעיות באשרות כניסה למדינה המארחת (צילום: AP) (צילום: AP)
חלקן הופרדו מבעליהן בשל בעיות באשרות כניסה למדינה המארחת(צילום: AP)
 

אישה נוספת, המתגוררת באוהל בעיר טריפולי שבלבנון, סיפרה על מקרה שבו גבר נכנס לאוהל שלה וניסה "לשכנע אותה להיות עמו". היא נלחמה בו ועברה לאוהל אחר, אך כאן לא קצו בעיותיה. היא נלכדה בתוך חילופי האש הכבדים בעיר

שהפחידו את ילדיה. לבסוף, ארגון סיוע עזר לה לעבור לבית ואף שילם על שכר הדירה שלה למשך שלושה חודשים.

 

החוסר התמידי בכסף מאלץ את הנשים לבחור בין חינוך לבין טיפולים רפואיים. רבות מהן לא יכולות לממן את הוצאות החינוך של כל ילדיהן או לשלם עבור תרופות. הדו"ח מפציר בממשלות המארחות את הפליטות להשאיר את הגבולות פתוחים ולוותר על מגבלות הכניסה. הדו"ח מציין כי אחת מכל חמש נשים הופרדו מבעליהן בשל בעיות הקשורות באשרת כניסה.

 

לפחות 2.8 מיליון סורים ברחו ממלחמת האזרחים המדממת בשלוש השנים האחרונות. יותר ממיליון נמלטו ללבנון השכנה. אחרים נמלטו לירדן, מצרים, טורקיה ועיראק. מדינות אלה נאבקות להתמודד עם זרם הפליטים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים