נוחי דנקנר: "אביא כיפת ברזל תחת הרקטות של הפרקליטות"
בביהמ"ש המחוזי הוקרא הבוקר כתב האישום נגד בעלי אי.די.בי אחזקות לשעבר בפרשת הרצת המניות. דנקנר כפר בהאשמות ואמר: "אני מאוכזב מכך שהוגש נגדי כתב האישום. קראתי את העדויות והבנתי שעד המדינה, עדי שלג, הוא זה שכנראה ביצע פעולות תרמית בני"ע"
איש העסקים נוחי דנקנר הגיע הבוקר (א') להקראת כתב האישום בפרשת הרצת מניות אי.די.בי אחזקות. דנקנר כופר בכתב האישום. "הייתי מעדיף לסייע למאמץ המלחמתי מאשר להיות כאן תחת הרקטות של הפרקליטות, אביא תחתם כיפת ברזל", אמר דנקנר.
פרט לדנקנר הגיע הבוקר לבית המשפט גם הנאשם השני בפרשה, איתי שטרום, בעלי חברת ISP.
במהלך הדיון, ומאחר ודנקנר כופר כאמור במיוחס לו, קבע שופט ביהמ"ש המחוזי בתל אביב, חאלד כבוב, את דיוני ההוכחות בתיק לחודש נובמבר. אלה יימשכו עד לחודש מרץ. לפי צוות ההגנה, טרם הועברו לידי הנאשמים כל חומרי החקירה, כשבין השאר ניתן למנות בהם 25 תקליטורים ו-160 שיחות שתיעדה רשות ניירות ערך.
בצאתו מבית המשפט אמר דנקנר כי הוא "מאוכזב מכך שהוגש נגדי כתב האישום. קראתי את העדויות והבנתי שעד המדינה, עדי שלג, הוא זה שכנראה ביצע פעולות תרמית בניירות ערך".
לפי דנקנר, מדובר בהנפקה של אי.די.בי שלטובתה הוא גייס את עצמו, את משפחתו ואת חבריו. "לא סתם קראו להנפקה בתקשורת 'הנפקת החברים'. כל מי שפניתי אליו לא עניין אותו שער המנייה. המניות לא רצו ולא היה צורך בזה".
"אני משוכנע שהכל יתברר", הוסיף דנקנר. "אני סמוך על בית המשפט ומשוכנע שתתברר צדקתי המלאה. שכל הפעולות שביצעתי היו חוקיות ולא נפל כל רבב בהתנהגותי".
"רקם תוכנית תרמתית להריץ את מניית אי.די.בי אחזקות"
בחודש שעבר הגישה מחלקת ניירות ערך בפרקליטות לבית המשפט המחוזי בת"א את כתב האישום נגד דנקנר בגין הרצת מניות אי.די.בי אחזקות. דנקנר מואשם בעבירות חמורות על חוק ניירות ערך – תרמית מניות, הכנסת פרט מטעה בתשקיף והפרת חובת דיווח. עבירות שהעונש המקסימילי על כל אחת מהן הוא 5 שנות מאסר. כן הוא מואשם בעבירה על סעיף בחוק איסור הלבנת הון - עשיית פעולה ברכוש אסור – שהעונש עליה הוא 7 שנות מאסר.
האישום המרכזי בפרשה עוסק בהנפקת מניות של אי.די.בי אחזקות שבה גויסו מהציבור 342 מיליון שקל בפברואר 2012. על פי כתב האישום דנקנר שחשש מכישלון ההנפקה, רקם תוכנית תרמתית להריץ את מניית אי.די.בי אחזקות. זאת כדי לתמוך בשער גבוה למניה בהנפקה ובכך לסייע לאי.די.בי לגייס יותר כסף מהציבור. אישומים הוגשו גם נגד אי.די.בי אחזקות, שדנקנר כיהן באותה תקופה כיו"ר הדירקטוריון שלה.
על פי כתב האישום הרצת המניות בוצעה באמצעות שורה של עסקאות מתאומות שביצעו איתי שטרום, בעלי חברת ISP, והברוקר שחתם על הסכם עד מדינה, עדי שלג, דרך חשבונות שלהם ושל קרוביהם. שטרום מואשם בנוסף לעבירות שמיוחסות לדנקנר, גם בעבירה של הדחה בחקירה על כך שניסה לכאורה למנוע משלג לחשוף את התרמית.
בכתב האישום נטען שדנקנר ניסה לנצל את מעמדו וקשריו מול הבנקים על מנת להשיג לשטרום מימון בהיקפים גדולים כדי שיוכל להריץ את מניות אי.די.בי. כך למשל הוא צלצל באחד מימי המסחר לבכירים בבנק הבינלאומי וביקש שיסייעו במימון של מיליוני שקלים לשטרום. בנוסף, בתקופת ההרצה שהתרכזה בשלושה ימי מסחר, דאג דנקנר שאנשי עסקים ירכשו מניות במחיר נמוך מ"המריצים", כדי לא לגרום להם להפסדים. לבסוף גם העביר לשטרום כ-8 מיליון שקלים כדי לכסות על הפסדים שנגרמו לו.
עוד נטען כי דנקנר ואי.די.בי הסתירו מהציבור, ובכלל זה הגופים המוסדיים, את תוכנית ההשפעה, על אף שזו הייתה אירוע או עניין החורגים מעסקי התאגיד הרגילים, ולא דיווחו עליה במסגרת הדו"ח המיידי
את מחלקת ניירות ערך בפרקליטות מייצגים עוה"ד חנה קורין ועמית בכר. את דנקנר מייצג עו"ד גיורא אדרת. את שטרום מייצגות עורכות הדין נוית נגב ואיריס ניב-סבאג. את אי.די.בי מייצג עו"ד משה ישראל.
בהכנת הכתבה השתתפו כתבי "כלכליסט" זוהר שחר לוי ותומר גנון