שתף קטע נבחר

קריית גת נ' המדינה: האם יוכשר אתר הכרייה?

תוכנית ענק לפתיחת אתר לכריית חרסית מאיים על בריאותם ואיכות חייהם של תושבי העיר. העירייה עתרה נגדה לבג"ץ, אבל המאבק רחוק מסיום

בעקבות אישור להכשרת אתר כרייה בגודל של 10,000 דונם בקרבת העיר פנתה עיריית קריית גת לבג"ץ בטענה שהתוכנית תפגע בבריאות התושבים ובאיכות חייהם. היא דרשה שהמדינה תערוך תסקיר מקיף לעניין ההשפעות הסביבתיות של הכרייה, אך בג"ץ דחה אותה בשלב זה, והמאבק המשפטי צפוי להימשך.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

חרסית, חומר גלם חיוני בהליך ייצור מלט, נכרית באתרים שונים הארץ, שפריסתם מוסדרת בתמ"א 14. ב-2009, ולאחר שהרשויות הגיעו למסקנה שאתרי הכרייה הקיימים לא מספקים די חרסית לבנייה, אושרה תמ"מ 14/4, המייעדת את הכשרת השטח סמוך לקריית גת.

 

הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה דחתה את ההתנגדות הראשונית שהגישה העירייה, וזאת פנתה בשל כך לבג"ץ באמצעות עו"ד יהושע ננר. לטענתו, בפני הרשויות לא עמדה תשתית עובדתית שלמה טרם קיבלו את החלטתן לאשר את התוכנית, שלה השפעה הרת גורל על התושבים.

 

העירייה טענה שגם משרד הבריאות ביקש לעכב את הדיון בתוכנית עד לעריכת תסקיר והוסיפה שהאתר המיועד יעמוד בניגוד להוראות תמ"א 14, האוסרות על שימוש מרעיש ומזהם במיקום כגון זה.

 

העתירה הוגשה נגד הוועדה לנושאים תכנוניים עקרוניים, ועדת המעקב לתמ"א, הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה מחוז דרום וחברת מפעלי המלט "נשר". לאחר הגשתה הן ניסו לבחון חלופות אפשריות למיקום האתר וסקרו 22 אתרים פוטנציאלים, אך לאחר בדיקה של משרדי ממשלה שונים הומלץ בכל זאת לפתוח את האתר בקריית גת.

 

משכך, המשיכו המשיבות וטענו כי הבדיקות של הגורמים השונים העלו שהתוכנית לא תפגע משמעותית בעיר ובתושביה, בין היתר נוכח מיקום האתר, שנמצא מחוץ לתחום השיפוט של העירייה ולכן אין צורך בעריכת תסקיר סביבה.

 

לא כל תוכנית מתאר מחויבת בתסקיר

השופט יורם דנציגר ציין שמטרתו העיקרית של התסקיר היא לתת בידי הרשויות תשתית עובדתית מהימנה ומקיפה לביסוס החלטותיהן התכנוניות. אך עם זאת, קבע, לא כל תוכנית מתאר מחויבת בעריכת תסקיר.

 

על פי השופט דנציגר, נראה כי השפעתה הפוטנציאלית השלילית של התוכנית על הסביבה ברורה ומובנת, שכן היא מייעדת שטח רחב היקף למטרות כריית מחצבים, שמעצם טיבן עלולות לגרום לשינוי פני הנוף ולמפגעי רעש וזיהום.

 

כך, לפי חוות הדעת שהגישה העירייה, פריקת החרסית צפויה לגרום לפליטת חלקיקים במשקל של טון בשנה - חלקיקים שבעזרת הרוחות יכולים להגיע לשכונות המגורים. מכך עולה כי קיימת אפשרות ממשית שיישום התכנית יגרום להשפעה ניכרת על הסביבה, ואין בכוחן של ראיות המשיבים כדי להתגבר, בשלב זה, על מסקנה זו.

 

עם זאת ועל אף שאין ספק שבמקרה זה ההשפעות הסביבתיות דורשות תסקיר, קבע השופט שכרגע התכניות נמצאות בשלב מוקדם מדי לעריכתו. השלב המתאים ביותר הוא שלב התכנון המפורט, שעוד יבוא. לשיטת השופט, קבלת העתירה תביא לכך שהרשויות יערכו שני תסקירים בשני שלבים שונים, שיכולים להביא לתוצאות שונות לגבי אותו אתר, מה שעשוי להיחשב כלא יעיל.

 

משכך נקבע כי בשלב זה ההחלטה לא להורות על עריכת תסקיר התקבלה כדין. לא נקבע צו להוצאות.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • עו"ד יהושע ננר עוסק בדיני מקרקעין ובמשפט מנהלי
  • ב"כ העותרת: עו"ד יהושע ננר, עו"ד שרון ארצי, עו"ד אורטל אשל
  • ב"כ המשיבות: עו"ד תמדור עציון, עו"ד קרן נדולני, עו"ד חגי שבתאי, עו"ד יעקב שרעבי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
השופט יורם דנציגר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים