הכי מנחמת: כך תעשו "דיאטת עוגות"
דיאטה נחשבת בעיניי רבים כהימנעות טוטאלית ממאכלים מתוקים, ובוודאי משלל עוגות. אך מתברר שדווקא הן מעלות את המורל ועוזרות להמשיך לשמור על התפריט לאורך זמן. הדיאטנית ד"ר מאיה רוזמן מסבירה
דיאטה אינה פרויקט פשוט. אם לדייק יותר - דיאטה לא אמורה להיות פרוייקט בכלל. כדי להצליח במשימה ולהגיע למשקל היעד, וגם להישאר במשקל הרצוי לאורך זמן - עדיף להתייחס אליה כאל שינוי באורח החיים, כאל תהליך שמתחיל ולא נגמר.
וכתהליך כזה, ממש אסור לסבול.
כל תחושה של קיפוח, כל צביטה בלב עקב ויתור על מאכל אהוב, וכל עוגמת נפש שנלווית לדיאטה במשך כל ימי ביצועה - עלולים לגרום למשבר, ולהפסקת התהליך. ומה קורה אז? עולים בחזרה במשקל, ומחפשים דיאטה אחרת - בה התסכול והסבל קצרים יותר.
כדי שנוכל להמשיך בתהליך לאורך זמן, צריך ליהנות ממנו. לשם כך, חשוב לשלב בתפריט הדיאטה מאכלים שאותם אוהבים, מאכלים שגורמים לנו לשמוח. ומה הם? על פי הסטטיסטיקות, רוב האנשים (ובעיקר נשים) אוהבים מתוקים, עוגות, עוגיות וקינוחים. בנוסף, מאכלים מתוקים גורמים לעליה ברמת חומר הנקרא סרוטונין, שמופרש במוח וגורם לשיפור במצב הרוח.
זאת ועוד, מחקרים רבים שבוצעו בשנים האחרונות מדגימים כי אנשים שמחים ומאושרים חולים פחות במחלות, כגון מחלות לב וסרטן.
לכן גם אם העוגות מבוססות על חמאה, שמנת מתוקה, סוכר וקמח לבן, ולכל הדעות אינן נחשבות למזון בריא לגוף, אם הן משפרות את שמחת החיים ובריאות הנפש, ועוזרות להתמיד בתפריט בריא לאורך זמן - אפשר לשלבן בתזונה.
עוגה - אפילו כל יום
מסתבר, שאת רוב העוגות אפשר לשלב במהלך הדיאטה, אפילו כל יום. כמובן שעוגות
שכוללות כמות גדולה מאוד של שוקולד או שמנת מתוקה לקצפת, פחות מתאימות - אבל גם אותן אפשר לשלב מדי פעם אם מפחיתים מהתפריט מזונות אחרים. אבל עוגות בחושות, רולדות, טורטים, עוגות גבינה וגם פאי - כנראה שאפשר לשלב בתפריט, וכל מה שצריך לעשות הוא לחשב את מספר הקלוריות שיש בכל פרוסה.
איך עושים את זה? על פי המתכון, צריך לחשב את מספר הקלוריות שמכילה העוגה כולה, ואז לחלק במספר הפרוסות של העוגה. עוגה עגולה מכילה בדרך כלל 16 פרוסות, עוגה מלבנית 20 פרוסות (אם חותכים 4X5 שורות) או 30 פרוסות (אם חותכים 5X6 שורות).
ואיך יודעים כמה קלוריות יש בכל מרכיב? להלן דוגמאות לערכים ממוצעים, אם המתכון מכיל מרכיבים שלא רשומים - בדרך כלל על האריזה יש נתונים של ערכים קלוריים במאה גרם, ואפשר לחשב.
כוס סוכר: 800 קלוריות
כוס קמח: 400 קלוריות
כף קמח: 40 קלוריות
100 גרם מרגרינה/חמאה: 700 קלוריות
חצי כוס שמן: 800 קלוריות
ביצה: 80 קלוריות
חלמון ביצה: 65 קלוריות
חלבון ביצה (החלק הלבן): 15 קלוריות
כף קקאו: 25 קלוריות
כוס חלב: 100 קלוריות
כוס מיץ תפוזים: 100 קלוריות
תפוח: 80 קלוריות
קופסת גבינה 5%: 250 קלוריות
מיכל שמנת מתוקה: 830 קלוריות
100 גרם פתיבר: 450 קלוריות
כוס קוקוס: 400 קלוריות
חבילת שוקולד: 550 קלוריות
חבילת שוקולד צ'יפס: 1500 קלוריות
חצי כוס ליקר: 250 קלוריות
שני שליש כוס אגוזים: 500 קלוריות
100 גרם פרג טחון: 500 קלוריות
קמח קטן: 1200 קלוריות
שמנת חמוצה: 250 קלוריות
חבילת ממרח תמרים: 1500 קלוריות
כף דבש: 70 קלוריות
כוס דבש: 600 קלוריות
אינסטנט פודינג: 300 לשקית אבקה
כף אינסטנט פודינג: 40 קלוריות
דוגמה לחישוב: עוגת התפוזים של אליסיה
2.5 כוסות קמח תופח (1000 קלוריות)
כוס סוכר (800 קלוריות)
4 ביצים (360 קלוריות)
חצי כוס שמן (900 קלוריות)
כוס מיץ תפוזים טבעי (100 קלוריות)
כף גרד קליפת תפוז
לסירופ:
מיץ מ-5 תפוזים (כ- 2.5 כוסות מיץ - 250 קלוריות)
כוס סוכר (800 קלוריות)
הוראות ההכנה:
להקציף את הביצים בשלמותן, יחד עם הסוכר, למשך מספר דקות, עד קבלת קצץ סמיך ויציב. להוסיף בתנועות קיפול את הקמח כף אחר כף. להכין תערובת מהביצים, השמן ומיץ התפוזים ולהוסיף באיטיות לקצף בתנועות קיפול עדינות. להוסיף גם את קליפת התפוז.
לשמן (ספריי שמן) 3 תבניות "אינגליש קייק". לחלק את התערובת לתבניות, ולאפות בתנור שחומם מראש ב 170 מעלות כחצי שעה. בינתיים, להוסיף לסיר את מיץ התפוזים שנועד לסירופ ואת כוס הסוכר, ולבשל על אש קטנה, במשך כל זמן שהעוגה בתנור (חצי שעה) תוך בחישה מדי פעם. לצקת את הסירופ על העוגות בעודן חמות.
סה"כ קלוריות בעוגה: 4210. בכל תבנית אינגליש יש 10-12 פרוסות, כלומר סך הכל כ-35 פרוסות. סך הכל לפרוסה: 120 קלוריות. כלומר, עוגה זו מתאימה כארוחת ביניים גם בזמן דיאטה, ממש כל יום.
איך נראה תפריט דיאטה עם פרוסת עוגה?
הצורך בנשנוש המתוק מופיע אצל רובנו בשעות אחר הצהריים. בשעות אלו, כך מסתבר, קיים שילוב של עייפות מסויימת מהעבודה והעיסוקים במשך היום, "נפילת אנרגיה" של הגוף וצורך בחידוש אספקת אנרגיה זמינה להמשך הפעילויות, יחד עם צורך במנוחה מפנקת. ומה הפינוק הזמין והמרגיע ביותר אם לא הפסקת הקפה והעוגה שלצדו?
להלן תפריט דיאטה מאוזן, המכיל את כל דרישות הגוף מבחינת הרכב אבות המזון, אך משלב בתוכו גם שתייה חמה עם עוגה או עוגייה אחר הצהריים. תפריט זה מאפשר ירידה במשקל בצורה מהנה וכיפית, העונה גם על הצורך במתוק בשעות הקשות.
ארוחת בוקר:
יוגורט 1.5% עם כף גרנולה
שתיה חמה
ארוחת עשר:
2 פרוסות לחם קל עם גבינה 5%/ פסטרמה/גבינה צהובה 9%
ירק חי
שתיה חמה
ארוחת צהריים:
חזה עוף או מאה גרם דג או טבעול 5%
תפו"א אפוי
סלט ירקות עם כפית שמן
אחר הצהריים:
פרוסת עוגה שמכילה כ-150 קלוריות
(אפשר לפי המתכון שהבאתי או מתכונים ביתיים אחרים שחושבו באותו אופן)
שתייה חמה
ארוחת ערב:
2 פרוסות לחם קל
ביצה או קופסת טונה במים או מאה גרם גבינה 5%
סלט ירקות עם כפית שמן
חטיף לילה:
מנת פרי
מהו קצב הירידה במשקל עם תפריט המכיל עוגות?
התפריט מכיל כ- 1000 קלוריות, ומוביל להפחתה ממוצעת של שניים-שלושה ק"ג בחודש. כמובן שחלק מאתנו שורפים יותר קלוריות, בפעילות גופנית או בעיסוקים במשך היום, כמות הקלוריות ששורפים גם משתנה גם עם הגיל (ככל שמתבגרים - שורפים פחות קלוריות), ולצערי גם נשים שורפות פחות קלוריות מגברים, עקב הבדל תורשתי באחוז השרירים בגוף.
מי שעשה עד כה דיאטות רבות והרגיל את גופו למצבי דיאטה -– יירד במשקל לאט יותר בהשוואה למי שזו הדיאטה הראשונה שלו. וכמובן שיש פה גם עניין תורשתי משפחתי. ישנן משפחות שלמות של אנשים עם מטבוליזם נמוך יותר, שעולים במשקל מהר יותר ותהליך ההרזיה אצלם ארוך יותר.
לגופו של עניין, מתפריט כזה, שמכיל 1000 קלוריות ביום, אמורה להיות ירידה של מאה גרם שומן ליום. כלומר כ-700 גרם בשבוע או שלושה ק"ג בחודש. בחודש הראשון של הדיאטה יורדים קצת יותר במשקל, עקב פירוק שרירים בנוסף לשומן (מה שנקרא בטעות "ירידה בנוזלים"), ולאחר מכן זה קצב הירידה במשקל לו צריך לצפות.
אבל גם אם אצלכם הקצב איטי יותר - זה מצטבר בסוף לכמות משמעותית, ולכן אסור להתייאש!
מהי כמות השתייה החמה המומלצת?
לעתים קרובות עולה השאלה האם אפשר לשתות יותר משקאות חמים מאשר כתוב בתפריט? ובכן, התשובה היא שאפשר ורצוי - וכמה שיותר. השתייה החמה יוצרת תחושת שובע לחצי שעה לפחות, ולכן אפשר לשלבה בתפריט בין הארוחות כמה שרק רוצים.
המגבלות הן לגבי החלב בקפה: צריך למדוד כוס חלב אחת למשך היום, ולחלקה לכל כוסות השתייה החמה, וכמובן שהממתיק צריך להיות ללא קלוריות. אם שותים שתיה חמה עם סוכר, יש להגביל לשלוש כוסות ביום, כיוון שכל כפית סוכר מכילה 20 קלוריות, וחבל.
מבחינת הממתיקים המלאכותיים, יש עדיפות ברורה לממתיק שנקרא "סוכרלוז". הוא זמין כאבקה, טבליות או נוזל, וחברות ייצור רבות משווקות אותו במקביל לממתיקים אחרים. יש לחפש על המוצר את שם החומר ממנו הוא עשוי, ולהעדיף את הסוכרלוז.
אפשרות אחרת טבעית היא הממתיקים שמבוססים על הצמח סטיביה, אם כי טעם ממתיק זה לא תמיד משתלב עם הקפה.
ממתיקים אחרים כגון סכרין, ציקלמט ואפילו אספרטיים נחשבים פחות מומלצים מבחינה בריאותית.
ועוד מתכון לדוגמה: רולדת אפרסקים וקצפת וניל
לרולדה:
5 ביצים (400 קלוריות)
5 כפות סוכר (300 קלוריות)
5 כפות קמח תופח (200 קלוריות)
למילוי:
חצי קופסת אפרסקים בסירופ/אננס (אפשר גם תותים טריים) (140 קלוריות)
מיכל שמנת מתוקה (830 קלוריות)
כף סוכר (60 קלוריות)
2 כפות אינסטנט וניל (80 קלוריות)
ההכנה:
מקציפים את החלבונים עם הסוכר, אחר כך מוסיפים את החלמונים והקמח
בהדרגה ובתנועות קיפול עדינות. שוטחים את הבלילה על גבי נייר אפיה, ואופים בתנור שחומם מראש ל-170 מעלות במשך כ-15 דקות. כשמוציאים את העוגה, מגלגלים את העוגה יחד עם נייר אפיה, ומצננים.
בינתיים מקציפים את השמנת המתוקה עם כף סוכר, ואבקת אינסטנט פודינג וניל. מסירים את נייר האפייה, ממלאים בחצי מכמות הקצפת ובאפרסקים פרוסים, מגלגלים, מצננים, ומפזרים מעט אבקת סוכר מלמעלה.
העוגה כולה מכילה כ-2010 קלוריות. אפשר לחלק ל-14 פרוסות, וכל פרוסה מכילה כ-143 קלוריות.