15 הרוגים בבי"ס: "שלוליות דם על הרצפה"
פגזים שנפלו בבית ספר של אונר"א בעזה הרגו 15 בני אדם, בהם תינוק, ופצעו יותר מ-200. הפלסטינים: ישראל ירתה, אונר"א: ישראל לא אפשרה לפנות אזרחים מהמקום, צה"ל: ייתכן שמדובר ברקטות של חמאס
"צוק איתן " - כותרות אחרונות:
האם השמיעה בהלוויה הקלטה של בנה
הפסקת אש? "קרי לא יישאר פה הרבה זמן"
נתניהו: פועלים בכל העוצמה בעזה. כוחנו באחדותנו
אחי לוחם הצנחנים שנפל: "עכשיו אני יודע מי הלוחם האמיתי בבית"
מזכ"ל האו"ם באן קי מון מסר שהוא "מזועזע" מהירי על בית הספר בבית חנון שבצפון רצועת עזה. "אנשים רבים נהרגו, בהם נשים וילדים, כמו גם צוות של האו"ם", נמסר בהודעת באן. "נסיבות האירוע עדיין לא ברורות. אני מגנה בתוקף את המעשה הזה".
מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי מסר בעקבות הפגיעה בבית ספר של אונר"א כי על שני הצדדים להכפיל את מאמציהם למנוע פגיעה באזרחים. מלשכתו נמסר כי התקרית מחדדת את הצורך בהפסקת אש.
מי פגע בבית הספר?
דובר ארגון הסיוע של האו"ם מסר שהוא ניסה לשווא להסדיר עם ישראל את פינוי האזרחים הפלסטינים ששהו בבית הספר לפני ההפגזה. הוא גם ציין דיווחים לפיהם ייתכן שרקטות ששיגר חמאס לעבר ישראל נפלו באזור בית הספר שנפגע. דובר צה"ל מסר בתגובה שהוא חקר את האירוע וטען ש"מחבלים פתחו באש לעבר כוחות צה"ל באזור בית הספר. צה"ל השיב באש לעבר מקורות הירי. חמאס ביצע ירי אף הוא לעבר בית הספר. על אף אזהרות חוזרות ונשנות הקוראות לארגונים בינלאומיים כמו הצלב האדום ואונר"א לפנות אזרחים בלתי מעורבים באזורי לחימה אלה, הם לא התפנו".
גם דובר יחידת תיאום פעולות הממשלה בשטחים (מתפ"ש) הכחיש את טענות דובר אונר"א שישראל מנעה את פינוי הפליטים מבית הספר בבית חנון. הוא הגדיש כי במהלך הימים האחרונים הוא ניהל מגעים אינטנסיביים עם אונר"א וארגון הצלב האדום, וכן עם גורמים פלסטיניים בבית חנון בניסיון לפנות את האוכלוסיה במקום ולדאוג לביטחונה, זאת על רקע ירי של חמאס בחסות מתקני האו"ם.
עוד יצויין כי בעקבות המגעים תואם על חלון זמנים לפתיחת ציר הומניטרי לפינוי האוכלוסיה משעות הבוקר
שלוליות גדולות של דם נמצאו על הרצפה ועל שולחנות תלמידים שהוצבו בחצר בית הספר, בסמוך למקום שבו ככל הנראה נפלו הפגזים. כך על פי עדות של צלם סוכנות הידיעות רויטרס.
עשרות פלסטינים שתפסו מחסה במקלט של האו"ם בבית חנון רצו לבית החולים המקומי, במרחק כמה מאות מטרים, שבו טופלו קורבנות התקיפה. ליילה א-שינבארי הייתה בבית הספר של אונר"א בעת ההפגזה. היא סיפרה לרויטרס שמשפחות שגרות במקום התכנסו בחצר והמתינו לפינוין על ידי אנשי "הצלב האדום".
"4 פגזים מעל הראש שלנו"
"כולנו ישבנו במקום אחד כשפתאום נחתו ארבעה פגזים מעל הראשים שלנו. גופות השתרעו על הקרקע, היה דם רב והרבה צעקות.
הבן שלי מת וכל קרובי המשפחה שלי נפצעו, כולל ילדיי האחרים", היא מיררה בבכי.
דובר משרד הבריאות בעזה, אשרף א-קידרה, דיווח על 15 הרוגים ועל יותר מ-200 פצועים בהפגזה על בית הספר. מנהל בית חולים מקומי סיפר כי כמה מרכזים רפואיים באזור קלטו אליהם פצועים. סגנית דוברת מחלקת המדינה האמריקנית, מרי הארפ, התייחסה לאירוע הקטלני בבית חנון ואמרה: "אנחנו מודאגים מהמקרה בבית ספר של אונר"א ומהגידול במספר האזרחים ההרוגים בעזה. 140 אלף הפלסטינים ששוהים במקומות מחסה של אונר"א צריכים להיות מוגנים".
17 ימים עברו כאמור מאז תחילת מבצע "צוק איתן", וישראל וחמאס עדיין מנהלים קרבות ברחבי רצועת עזה. רבים מאנשי חמאס תופסים מחסה בבתי אזרחים ובמתקנים של אונר"א, וישראל טוענת שהם משתמשים באזרחים כמגנים אנושיים בעודם משגרים רקטות לעבר ישראל.
"ייתכן שישראל מבצעת פשעי מלחמה"
"ברור שאזרחים שלכודים בין שני הצדדים משלמים מחיר בלתי נתפס", מסר דובר אונר"א כריס גאנס. "באותה עת יש דיווחים על רקטות של חמאס שנפלו בבית חנון. ניסינו לארגן עם ישראל חלון זמן לפינוי אזרחים, אך הוא לעולם לא הגיע. ההשלכות מאוד טרגיות". גאנס גם טען שהעביר לצה"ל נקודות ציון מדויקות של המתקן שהופצץ בבית חנון כדי שתימנע פגיעה בו. בדובר צה"ל דחו את דבריו ואמרו שכן העניקו חלון זמן לארגון הסיוע כדי לסייע לפלסטינים שחוסים בו להימלט מהמקום.
גורמים פלסטיניים מסרו כי מניין ההרוגים הפלסטינים במבצע "צוק איתן" עומד על 755. נציבת זכויות האדם של האו"ם נאבי פילאי אמרה אתמול שקיימת "אפשרות גדולה" שישראל מבצעת פשעי מלחמה בעזה, שם טוענים גורמי הרפואה שמרבית ההרוגים במבצע "צוק איתן" הם אזרחים. פילאי גם גינתה את ירי הרקטות חסר ההבחנה של חמאס לעבר ישראל, ומועצת זכויות האדם של האו"ם מסרה שתקים ועדה לחקירת הפרות זכויות אדם בסכסוך הנוכחי בין ישראל לבין הארגון האיסלאמיסטי.
"46 מבני משפחתי הסתתרו כאן, הבנים שלי והילדים שלהם. לא יכולנו להציל את דודה שלי, היא הייתה בתוך בית הספר. היא נפגעה ואנחנו לא יודעים אם היא עדיין בחיים", בכתה אישה פלסטינית אחת. ילדה קטנה צעקה: "אבא שלי מת. הצלב האדום עזר לנו לצאת מבית הספר, ובדיוק באותו רגע אירעה ההפגזה".
עד ראייה נוסף סיפר לרשת אל-ג'זירה: "ישבנו בבית הספר משום שאמרו לנו שהוא בטוח. נשבע באלוהים, לא היה שום לוחם, שום ירייה לא נורתה מבית הספר. מדוע הם ירו בבית הספר? מדוע? מישהו יכול להסביר לי את זה? למה הם הפגיזו את בית הספר?".
בחמאס גינו את הפגיעה בבית הספר של אונר"א, והשוו אותה למקרה במבצע "ענבי זעם" ב-1996, שבו נהרגו 102 אזרחים בכפר כנא בלבנון מפגיעת פגזים של צה"ל. "הפגיעה של צה"ל בבית הספר של אונר"א היא פשע מבחיל והפקרה של המוסדות הבינלאומיים. היא לא תעבור ללא תגובה".