שתף קטע נבחר

הורי פונדקאות חו"ל: מה הזכויות בביטוח לאומי

בישראל עדיין אין נוהל מפורט לגבי הסוגיה: מי מוכר בביטוח הלאומי? האם חובה לערוך הליך אימוץ? ומי זכאי לחופשת לידה? מדריך

חרף העובדה שבשנים האחרונות הופכים הליכי פונדקאות חו"ל נפוצים יותר ויותר בקרב ישראלים, ישנם היבטים הסובבים אותם שעדיין נשארים מעורפלים. גם אחרי שבני זוג הביאו ילד לעולם באמצעות תרומת ביציות או זרע, ושבים מאושרים לישראל, הם מגלים שהחוק היבש לא מדריך אותם באופן ברור והחלטי לגבי הזכויות שלהם מכאן והלאה.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

למשל: האם בני הזוג (בין אם שניהם מאותו מין ובין אן לאו) מוכרים בביטוח לאומי? מה ההבדל בין בני זוג ששניהם הורים ביולוגים לבין בני זוג שרק אחד מהם הוא בעל זיקה גנטית לילד? למי מהם מגיעה חופשת לידה? ומה עושים במקרה של תאומים?

 

מאחר שהתופעה מתרחבת כל הזמן, והנוהלים הקשורים בזכויות הסוציאליות לא מעוגנים באופן מסודר, הרשימה שלפניכם עשויה לתת כמה תשובות מעשיות לשאלות מסוג זה. האמור להלן נכתב כמתייחס למשפחות של שני אבות, ואולם הדברים נכונים גם לזוגות הורים מיועדים של אם ואב (נדרש כאשר נעשה שימוש בתרומת ביציות או תרומת זרע, שהרי גם אז אין הכרה מיידית של המדינה בשני ההורים מיום הלידה).

 

נקודת המוצא נקבעה ב-2009, אז בעקבות התביעה הראשונה שהוגשה על ידי זוג אבות, שינה המוסד לביטוח לאומי את נהליו ואת העדכון ניתן לראות כאן.

  

1. מה הכוונה ל"בני זוג מוכרים"?

א. זוג שרשום במשרד הפנים כנשוי, מוכר אוטומטית כזוג גם במוסד לביטוח לאומי.

ב. זוג שמנהל חיים משותפים יכול להירשם במוסד לביטוח לאומי כידועים בציבור – הכרה שתחול בתוך הביטוח הלאומי בלבד ואינה משליכה על הכרה זוגית על ידי מוסדות אחרים.

ג. רישום כידועים בציבור דורש פתיחת תיק, מילוי טפסים, הצהרת עדים שמכירים אישית את הזוג, ולפעמים גם הגשת מסמכים תומכים כגון הסכם ממון, ואף ביקור בית על ידי חוקר מטעם הביטוח הלאומי.

ד. ללא רישום זוגיות בביטוח לאומי (כזוג נשוי או זוג שפתח תיק ידועים בציבור) לא תתאפשר החלפה או חלוקה של חופשת הלידה.

אילוסטרציה (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
אילוסטרציה(צילום: shutterstock )

2. האם אנו מחויבים לנהל תהליך רשמי של אימוץ או צו הורות להורה הלא ביולוגי לשם קבלת הזכאות?

לא. רק להיות רשומים כבני זוג במוסד לביטוח לאומי.

 

3. האם אפשר להגיש את הבקשה להירשם כידועים בציבור יחד עם הבקשה לדמי לידה?

אפשר, אולם תהליך ההכרה בידועים בציבור אורך מספר שבועות, מה שיעכב את אישור דמי הלידה וקבלתם. מי שמעוניין לקבל את הכספים כמה שיותר מהר לאחר הלידה, כדאי שיעשה את רישום הזוגיות לפני הלידה.

 

4. מתי מתחילה הזכאות לדמי לידה – האם מיום הלידה, יום הנסיעה ללידה, יום החזרה לארץ, יום קבלת האזרחות?

המועד הקובע הוא יום הלידה. הזכאות תינתן רטרואקטיבית בגין התקופה שבה ההורה לא עבד, מיום הלידה ואילך ולמשך 14 שבועות בקשר לילוד יחיד, או 17 שבועות בקשר לתאומים. אם לאחר הלידה הילד/ים היה/ו מאושפז/ים בבית החולים יותר משבועיים, תקופת האשפוז תתווסף אל חופשת הלידה בתשלום.

 

5. מי זכאי לדמי חופשת לידה?

א. כאשר אין אם מוכרת לילד, ברירת המחדל היא האב ביולוגי.

ב. כאשר מדובר בבני זוג מוכרים, ההורה הלא ביולוגי יכול להתחלף או להתחלק עם ההורה הביולוגי.

 

6. האם חלוקת חופשת הלידה חייבת להיות חצי חצי?

לא. אפשר להתחלף כל שלושה שבועות וחוזר חלילה. לא ישולמו דמי לידה בגין חלק מחופשה שהיה קצר משלושה שבועות רצופים.

 

7. במקרה של חלוקת חופשת הלידה, האם האב ביולוגי חייב לקחת את החלק הראשון, הסמוך יותר ללידה?

לא. כל חלוקה אפשרית בין ההורים, כל עוד כל חלק לא פוחת משלושה שבועות רצופים.

 

8. לבני זוג עומדים להיוולד שני ילדים, שלכל אחד מהם יהיה אב ביולוגי אחר. האם הם יוכרו כתאומים או שבני הזוג יהיו זכאים לשתי חופשות לידה?

א. על פי פסיקה (ולא על פי חוק), ביטוח לאומי מכיר בילדים שנולדו באותה המשפחה בהפרש שקטן מחודשיים כתאומים/שלישיה/רביעייה, לפי העניין. כיום (קיץ 2014) ישנו ערעור תלוי ועומד של זוג אבות עם ילדים שנולדו בהפרש גדול מעט יותר מחודשיים, על סירובו של המוסד לביטוח לאומי להעניק הכרה בילדיהם כשלישייה (שלישיה ומעלה מזכה במענקים משמעותיים ומכאן המאבק להכרה).

 

ב. זוג שמוכר על ידי המוסד לביטוח לאומי, ונולדו לו כמה ילדים בלידה אחת או בסמיכות זמנים, לא יוכל לקבל שתי חופשות לידה נפרדות. היו מקרים נקודתיים שבהם אישר ביטוח לאומי שתי חופשות לידה, אך הדבר נעשה בטעות ולא כשינוי מדיניות.

 

ג. גם אם לא נפתח תיק ידועים בציבור באופן יזום על ידי בני הזוג, המוסד לביטוח לאומי עשוי לשים לב לכך שנולדו שני ילדים באותו התאריך, עם אותו שם משפחה והרשומים באותה הכתובת, ועל סמך זה לדחות את שתי התביעות הנפרדות לדמי לידה שהוגשו על ידי שני האבות – ובמקומן לאשר להם רק חופשה אחת, ארוכה יותר, על תאומים (שבמהלכה יוכלו להתחלף ולהתחלק כאמור לעיל).

 

9. האם המעסיק חייב לשחרר אותי לחופשת לידה?

החוק כיום מתייחס מפורשות רק להורים מיועדים שעושים את התהליך לפי החוק בארץ, ואולם רוב המעסיקים מאפשרים את עצם היציאה לחופשת לידה. תפקיד הביטוח הלאומי הוא רק לשלם את דמי הלידה, שהם תחליף שכר בתקופת החופש הסמוכה ללידה. הביטוח הלאומי לא אחראי על התנהלותם של מעסיקים, שמאפשרים או לא מאפשרים יציאה לחופשה.

 

10. האם גם עובד עצמאי זכאי לחופשת לידה?

כן. הוא לא יצטרך להגיש אישורי הכנסה, אלא התשלום שיקבל יחושב בהתאם למקדמות ביטוח לאומי המשולמות על ידו. בתום שנת המס תחושב ההכנסה שהייתה לו בפועל באותה שנה, וביטוח לאומי יקזז או יוסיף תשלום לפי ההשתכרות החודשית/יומית הממוצעת שהייתה לו בפועל בשנה שבה נולד הילד (ובמקביל יקזז או יגבה את ההפרש במקדמות ששולמו).

 

11. מתי אפשר להגיש את התביעה? האם רק לאחר שלילד/ים יהיה דרכון ישראלי?

לא. ילד שמקבל מספר תעודת זהות, גם אם לא חזר עדיין לארץ, נראה שאפשר להגיש בגינו את התביעה לדמי לידה על פי מספר זהות. לעומת זאת, ילד שכבר נכנס לארץ באמצעות דרכון זר (לרוב אמריקני), גם אם טרם קיבל מספר ת.ז. ישראלי, מזכה גם הוא בחופשת לידה מיום הלידה, כך שאין מניעה לגשת לביטוח לאומי עוד לפני סיום הליכי האיזרוח (** ייתכן שתקבלו תשובות שונות בלשכות שונות של ביטוח לאומי על ידי פקידים שונים).

 

* משרדה של עו"ד ויקטוריה גלפנד עוסק בליווי הליכי פונדקאות בחו"ל

* האמור אינו מהווה ואינו מחליף ייעוץ משפטי. עו"ד גלפנד אינה מתמחה בתחום הביטוח הלאומי

 

לפנייה לכתב/ת
לכתבה זו התפרסמו 12 תגובות ב-6 דיונים
 תגובה חדשה
הצג:
מהסוף להתחלה
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
עו"ד ויקטוריה גלפנד
מומלצים