"נתניהו אמר לי - בדוק את הטיפול במנהרות. רק כשנתקלו בזה ממש הבינו את המשמעות"
תהיה ועדת חקירה? ראש המ"ל לשעבר, האלוף במיל' יעקב עמידרור, התבקש על ידי ראש הממשלה לפני כשנה וחצי לרכז הטיפול במנהרות חמאס. האיום היה ידוע לטענתו, כסף הושקע, אבל לא נמצא פתרון. "לו חמאס היה מקבל את הפסקת האש המצרית ולא הייתה כניסה קרקעית - לא היו מטפלים במנהרות עד לרגע זה"
האלוף במיל' יעקב עמידרור, האיש שהתבקש על ידי ראש הממשלה לבדוק את הטיפול באיום המנהרות, מתייחס לביקורת על הטיפול בנושא ברקע דרישות להקמת ועדת חקירה. הוא מודה בצורך ב"תחקור" אחרי הלחימה בדבר ההיערכות של צה"ל והדרג המדיני לנושא. במפגש סגור עם צעירים חרדים השבוע, אמר עמידרור כי "אחרי שייגמרו הקרבות יצטרכו לתחקר אם ידענו על כל המנהרות", ותהה מה היה קורה לו חמאס היה מקבל כמו ישראל את תנאי הפסקת האש של המצרים.
עמידרור, שהיה ראש המטה לביטחון לאומי במשרד ראש הממשלה, אמר במפגש שהתקיים במסגרת פורום "ליל שישי אקטואלי": "צה"ל ידע על רוב המנהרות, אם לא על כולן, ובחלק ניכר מהמקומות גם ידענו את המיקום", עם זאת הוסיף עמידרור כי "בחיים יש הבדל בין ידיעה תיאורטית לבין זה שאתה נפגש עם הבעיה. זה נכון באופן כללי, וזה מאוד נכון בנושאים צבאיים. כולם בצבא ידעו על המנהרות והמודיעין היה יחסית מדויק. רק כשנתקלו בזה ממש הבינו את המשמעות של הדבר. זה לא קורה לנו פעם ראשונה. זה קורה בתולדות המלחמות הרבה פעמים".
צוק איתן - עוד כותרות:
תקרית קשה באזור רפיח לאחר ההכרזה על הפסקת האש
שוב: חמישה חיילים נהרגו מפצמ"ר בשטח כינוס
גיבורים על ארבע: 4 כלבים נהרגו במבצע
עמידרור דחה את האפשרות למתקפת מנע על רקע המודיעין בדבר המנהרות. "העולם אומר: 'אם כל אחד יצא למלחמת מנע, נהיה כל הזמן במלחמה'. לכן יציאה למבצע לטיפול במנהרות היה מסובך מאוד מבחינה בינלאומית. תארו לעצמכם שהיינו מחליטים לטפל במנהרות אחרי חטיפת שליט והיינו מכניסים טנקים לרצועה. דמיינו מה היה קורה אם 2,000 רקטות היו עפות על תל-אביב ואשדוד, היה קורה מה שקורה עכשיו ואז היינו מגיבים. מה העולם היה אומר? 'פסיכים חסרי אחריות!' תראו מה זה: 1,500הרוגים, 1,000 בתים הרוסים בעזה, 45 חיילים הרוגים, טילים על תל אביב, וכל זה בשביל מה? מנהרות. היה צריך לתת אלף הסברים שאף אחד לא היה קונה אותם".
ראש המל"ל הקודם התייחס גם לחוק הבינלאומי שלא אוסר חפירת מנהרות. "לחפור מנהרות זה לא אסור בשום מקום. זאת לא הפרה של שום דבר, מותר לחפור אבל אסור לעבור עם המנהרות את הגבול. לכן אף אחד לא היה מבין במה מדובר. היינו נתקלים בחומה בינלאומית שלא הייתה מאפשרת לנו למגר את האיום בשטח, בוודאי לא להמשיך לאורך תקופה כל-כך ארוכה".
עמידרור הוסיף כי ההמתנה אפשרה גם לשפר את יכולות מערכת 'כיפת ברזל', ש"היום היא לא רק יותר טובה, אלא הרבה יותר טובה מזו שהייתה לפני שנה וחצי. במבצע הקודם היא הייתה ברמה של חמש, היום היא 8. אני לא אגיד 10, כי יש מה לשפר. זה פחות או יותר הפער. ניצלנו את הזמן נכון. היכולות שיש לנו - להגן כמעט על כל שטח מדינת ישראל ולמנוע כמעט 90% מהטילים - לא הייתה ברשותנו לפני שנה וחצי. השיפורים לא מסתכמים רק באחוזי היירוט".
כשנשאל על ידי מנחה האירוע, העיתונאי יעקב ריבלין, אם הטיפול במנהרות נבע מחוסר בתקציב, השיב: "לא הייתה בעיית כסף. ניתן כל הכסף לאנשים שעסקו בכך אבל לא נמצא פתרון למנהרות. לפני שנה וחצי בערך, ראש הממשלה היה בביקור בדרום, התרשם מאוד מנושא המנהרות, ואמר לי: 'שמע, תבדוק את הנושא הזה'.
מעטים הנושאים שראש הממשלה ביקש ממני לבדוק אותם ברמה האופרטיבית; אני בדרך כלל מתעסק בנושאים אסטרטגיים, קרי נושאי החוץ של ישראל. המטה לביטחון לאומי הוא לא המקום הטבעי לבדוק נושאים אופרטיביים, אך היות וראש הממשלה הרגיש לא נוח קיימתי אצלי דיון.
"הבנתי שעובדים קשה, משקיעים את הכספים שצריך – אך אין פתרון. זה לא הדבר היחיד שאין לו פתרון בעולם... ראוי לתת את הדעת כי לו חמאס היה מקבל את הפסקת האש המצרית ולא הייתה כניסה קרקעית - לא היו מטפלים במנהרות עד לרגע זה"".