נדחקה לאחור: לקראת העונה באיטליה
הנבחרת לא מספקת תוצאות, המועדונים נכשלים באירופה והכוכבים בורחים לליגות אחרות. אין ספק, הליגה האיטלקית היא לא מה שהייתה פעם. האם יובנטוס בדרך לאליפות נוספת?
לפני 20 שנה הביסה מילאן את ברצלונה 0:4 בגמר ליגת האלופות באתונה. בתקופה ההיא, תחילת שנות ה-90, הליגה האיטלקית הייתה הטובה ביותר בעולם. השחקנים המובחרים בתבל שיחקו בה, המשכורות היו הגבוהות ביותר וההישגים היו בהתאם. בין 1985 ל-1996 זכו האיטלקיות 6 פעמים בגביע האלופות.
עוד ב-ynet ספורט:
אבל הזמנים הללו כבר מזמן מאחורינו. למרות כמה הבלחות, הכדורגל האיטלקי נמצא בנסיגה גדולה. מאז הזכייה של מילאן בצ'מפיונס ב-2007, רק קבוצה איטלקית אחת עברה את שלב רבע הגמר - אינטר, שזכתה בגביע ב-2010. יובנטוס, אלופת איטליה בשלוש העונות האחרונות, לא עברה אפילו את שלב הבתים בעונה שעברה. כמוה גם נאפולי. מילאן הודחה בשמינית הגמר בלי שום בעיות ע"י אתלטיקו מדריד.
והשחקנים הטובים לא נשארים באיטליה. צ'ירו אימובילה מטורינו, מלך השערים של העונה שעברה, שבימים עברו היה חותם במילאן, יובה או אינטר, עבר לדורטמונד. מרקו וראטי הכשרוני עבר לפני שנה לפריז סן ז'רמן.
אבל זה לא נגמר רק בקבוצות. נבחרת איטליה אמנם הוכתרה לאלופת העולם ב-2006 וגם הגיעה לגמר היורו לפני שנתיים – לפני שהובסה 4:0 ע"י ספרד – אבל בשני המונדיאלים האחרונים היא לא עברה את שלב הבתים, כישלון מסחרר לנבחרת עם מסורת כה מפוארת.
ישנן סיבות רבות לדעיכה של הכדורגל באיטליה, מה שהביא לכך שכעת רק שלוש קבוצות משחקות בליגת האלופות, לעומת ארבע קבוצות שמייצגות את ספרד, אנגליה וגרמניה. הסיבה העיקרית היא כישלון המועדונים באיטליה בכל מה שקשור לשיווק ברמה העולמית. סיבה נוספת היא שערוריות השחיתות שמתפוצצות אחת לכמה שנים, וגורמות לגופים מסחריים להירתע מלשתף פעולה.
וישנה גם בעיית האצטדיונים. כולם נמצאים בבעלות עירונית – למעט האצטדיון החדש של יובנטוס, שנמצא בבעלות המועדון. המצב הזה גורם לכך שהמועדונים לא שולטים במכירת הכרטיסים, בבניית תאי צפייה יוקרתיים ובשיתופי פעולה מסחריים. כך, למשל, ההכנסות של צ'לסי מכל משחק ביתי גבוהות פי 6 מההכנסות של רומא, למרות שלאולימפיקו נכנסים פי שניים צופים מאשר לסטמפורד ברידג'!
לא רק שהקבוצות מרוויחות פחות ממה שמרוויחות הקבוצות במדינות בכירות אחרות, יש ירידה קבועה במספר הצופים בליגה האיטלקית, מגמה שלא נעצרת. אגב, ההכנסות של יובנטוס מפעילות מסחרית שולשו מאז שהחלה לשחק באצטדיונה הפרטי, וזו למעשה הסיבה העיקרית שיובה, שרק לפני 7 שנים עלתה מהליגה השנייה אחרי פרשת השחיתות המפורסמת, ה"קאלצ'ופולי", השתלטה באופן מוחלט על הליגה.
וכאשר עונת 2014/15 עומדת לצאת לדרך, אין כמעט איש שלא מהמר על "הגברת הזקנה" כמי שתזכה באליפות רביעית ברציפות. הסקירה המובאת כאן נכונה להיום (ו'), והיא כוללת בנוסף לשלוש הראשונות מהעונה שעברה גם את שתי המילאנזיות.
יובנטוס
שחקני רכש: אלבארו מוראטה (ריאל מדריד, 20 מיליון אירו), לוקה מארונה (סאסואולו, 5 מיליון), רוברטו פריירה (אודינזה, 1.5 מיליון), פטריס אברה (מנצ'סטר יונייטד, 1.2 מיליון), כריסטיאן פסקואטו (אודינזה, 1.5 מיליון).
חזרו מהשאלה: פרדריק סורנסן (בולוניה), מרקו מוטה (גנואה), פאולו דה צ'ליה (גנואה), פאוסטו רוסי (ויאדוליד).
עזבו: מירקו ווצ'יניץ' (אל ג'זירה, 6.3 מיליון יורו), פדריקו פלוזו (סאסואולו, 4.5 מיליון), פאביו קוואליארלה (טורינו, 3.5 מיליון).
הסיפור הגדול ביותר הקיץ ביובנטוס לא היה קשור לשחקן כזה או אחר, אלא למאמן אנטוניו קונטה. אחרי שהוליך את יובה לשלוש אליפויות רצופות הודיע קונטה במפתיע כי הוא עוזב. ההערכה שהוא מעוניין להיות המאמן הבא של נבחרת איטליה, אחרי שצ'זארה פראנדלי התפטר בעקבות הכישלון במונדיאל, התבדתה, וגם הנהלת פ.ס.ז' מיהרה להכחיש את השמועות שקונטה בדרך לפריז.
המאמן עשה עבודה מצוינת ביובה. את העונה שעברה הקבוצה סיימה עם 102 נקודות ושני הפסדים בלבד ב-38 משחקים. למרות זאת, בליגת האלופות יובה לא הצליחה. ראשי המועדון מיהרו להחתים את מסימיליאנו אלגרי כמאמן החדש, למרות שהוא נכשל בעונות האחרונות עם מילאן, ואשתקד אפילו פוטר באמצע העונה. בינתיים, אוהדי יובה בוחנים את אלגרי בחשדנות.
ביום רביעי ערכה יובה את משחק ההכנה הראשון שלה (0:0 עם צ'זנה) ולא הרשימה במיוחד. אנדראה פירלו בן ה-35 המשיך להיות האיש המרכזי בקבוצה. מי שצד את העין היה קשר הרכש הארגנטינאי רוברטו פריירה, שעשוי להיות שחקן מפתח העונה.
ביובנטוס מקווים שיצליחו להשאיר את הכוכב הצ'יליאני ארטורו וידאל, אבל זה לא יהיה קל. מנצ'סטר יונייטד, וקבוצות גדולות אחרות, מוכנות לשלם עבורו עשרות מיליוני אירו. בכל מקרה, יובה תמשיך להתבסס במרכז המגרש על האנרגיות של פול פוגבה, הצרפתי הצעיר, ועל השערים של צמד החלוצים קרלוס טבס ופרננדו יורנטה.
מי שאמור היה לחזק את ההתקפה והגיע במקומו של מירקו ווצ'יניץ' שעזב, הוא הספרדי הצעיר אלבארו מוראטה, שנרכש מריאל מדריד ב-20 מיליון אירו. מוראטה ידע שבריאל אין לו כמעט סיכוי לשחק וביובה הוא יקבל הרבה יותר הזדמנויות. רק שלרוע מזלו הוא נפצע בברכו באימון הראשון שלו במדי ה"ביאנקונרי" וייעדר כחודשיים...
רומא
שחקני רכש: חואן איטורבה (ורונה, 22 מיליון אירו), אנטוניו סנאבריה (סאסואולו, 2.4 מיליון), סיידו קייטה (ולנסיה), אשלי קול (צ'לסי), אורבי עמנואלסון (מילאן), לאונרדו פארדס (בוקה ג'וניורס, מושאל), סאליח אוצ'אן (פנרבחצ'ה, מושאל), דווידה אסטורי (קליארי, מושאל).
עזב: רודריגו טאדיי (פרוג'ה).
מגמת ה"אמריקניזציה" של רומא רק הולכת ומתחזקת. נשיא המועדון, ג'יימס פאלוטה, איש עסקים מבוסטון ממוצא איטלקי, ממשיך להחדיר לרומא דפוסי ניהול אמריקאיים. פאלוטה הוא גם זה שדוחף להקמת האצטדיון הפרטי של רומא, שעל פי התכניות אמור להיות מוכן ב-2016.
בינתיים לקח פאלוטה את הקבוצה למסע משחקים בארה"ב, שבינתיים מניב תוצאות מרשימות: ניצחון 0:1 על ליברפול (בבוסטון כמובן...), הפסד מינימלי 3:2 למנצ'סטר יונייטד וניצחון סופר-יוקרתי, 0:1 על אלופת אירופה ריאל מדריד. נכון, ריאל שיחקה בהרכב חסר מאוד, אבל הניצחון הזה מוסיף המון ביטחון ואופטימיות לקבוצה של המאמן הצרפתי רודי גרסיה.
רומא, למי ששכח, החלה את העונה שעברה בקצב מטורף. היא ניצחה את עשרת משחקיה הראשונים (שיא חדש), כבשה בהם 24 שערים וספגה רק אחד. לאחר מכן הקצב הואט. יובנטוס עקפה אותה וסיימה במרחק 17 נקודות ממנה, ובכל זאת רומא סיימה כסגנית האלופה ותשחק העונה בליגת האלופות אחרי ארבע שנות היעדרות.
הנשיא פאלוטה לא מתבייש להצהיר: "אנחנו הולכים העונה על כל התארים, גם אליפות וגם ליגת האלופות". גרסיה מנסה להרגיע את האופוריה ואומר: "הליגה היא המטרה העיקרית שלנו".
לרומא לא יהיה קל לעקוף את יובנטוס, אבל זה לא בלתי אפשרי. הרבה תלוי בהתאקלמות של הקשר הארגנטינאי בן ה-21 חואן איטורבה, כשרון ענק שבגיל 17 כונה "היורש של מסי", אבל כבר ארבע שנים רק מבטיח ולא מקיים. גרסיה מאמין בו ורומא שילמה עליו 22 מיליון יורו, גם כדי שיובה לא תזכה בו. איטורבה אומר שהוא "הגיע ללמוד" ולא יכול להיות מורה טוב יותר מפרנצ'סקו טוטי שמתחיל עונה 23 ברומא!
טוטי, שבעוד חודשיים יהיה בן 38, הוא עדיין שחקן מפתח ברומא. גם אחרי שכבש 235 שערי ליגה (השני בכל הזמנים בליגה האיטלקית) הוא רעב לכדורגל. לצידו של דניאלה דה רוסי הוותיק ישחקו העונה בקישור סיידו קייטה (אקס ברצלונה), שיוסיף ותק וניסיון והכישרון הטורקי בן ה-20 הטורקי סאליח אוצ'אן .
נאפולי
שחקני רכש: קאלידו קוליבאלי (גנק, 10 מיליון אירו), מיצ'ו (סוונזי, בהשאלה), מריאנו אנדוחאר (קטאניה), מרקו דונאדל (ורונה).
חזרו מהשאלה: אדוארדו ורגאס (ולנסיה), וולטר גרגאנו (פארמה), אנטוניו רוסאטי (פיורנטינה), פפה ריינה (ליברפול).
נאפולי עשתה מסע רכש מרשים בעונה שעברה, כשהביאה מריאל מדריד את גונסאלו היגוואין, חוסה קאייחון וראול אלביול. רק שהם הגיעו אחרי המכירה של אדינסון קבאני לפ.ס.ז'. היגוואין הבקיע 17 שערים, קאייחון 15, ובסופו של דבר נאפולי סיימה במקום השלישי, שבע נקודות אחרי רומא, אחרי שעונה קודם לכן היא הייתה סגנית האלופה. המאמן הספרדי רפא בניטס לא שידרג עד כה באופן משמעותי את הסגל . החלוץ אדוארדו ורגאס חוזר מהשאלה של חצי שנה בוולנסיה, שבה לא הדהים. מיצ'ו, החלוץ הספרדי של סוונזי, שבעונה שעברה סבל מפציעות, ינסה לחזור לעצמו בנאפולי, אבל מדובר בהימור
.
בניטס הצליח לשכנע את קאייחון להישאר, אבל מי שעשויים לעזוב את נאפולי בכל רגע, ולהחליש באופן משמעותי את הסגל שלה, הם שניים משלושת הקשרים השווייצרים שלה, ואלון בהראמי ובלרים דז'מאילי, שעל פי הפירסומים באיטליה ובגרמניה קרובים לחתום בהמבורג.
אינטר
שחקני רכש: רנה קרין (בולוניה, 1.2 מיליון אירו), נמניה וידיץ' (מנצ'סטר יונייטד), דודו (רומא, בהשאלה), יאן אמבילה (רובין קאזאן, בהשאלה).
עזבו: אסטבן קמביאסו, וולטר סמואל (באזל), דייגו מיליטו (ראסינג), חאבייר סאנטי (פרש).
בשני משחקיה הראשונים במסע בארה"ב אינטר לא איכזבה. היא ניצחה את ריאל מדריד בפנדלים אחרי 1:1 והפסידה בפנדלים למנצ'סטר יונייטד, אחרי 0:0. העובדה שהקבוצה של וולטר מצארי ספגה רק שער אחד ב-180 דקות – הפצצה המדהימה של גארת' בייל – נותנת לאוהדי אינטר סיבה לחייך. בנוגע לשוער סמיר הנדנוביץ' אף פעם לא היו תלונות, אבל ההגנה די חרקה בעונות האחרונות. כרגע, לפחות, נראה שההשתלבות של נמניה וידיץ' מצוינת.
מי שעדיין לא מצליח להשתלב במערך ה-2-5-3 הידוע של מצארי הוא הברזילאי דודו. הקשר יאן אמבילה אמור להיות האיש שימלא את מקומו של פרדי גווארין, הקולומביאני שמועמד להימכר. ברור שאינטר עדיין לא סיימה את מסע הרכש שלה ובקרוב אמור להצטרף החלוץ פבלו אוסבלדו, ששיחק בעונה שעברה כמושאל ביובנטוס ולפני כן היו לו שנתיים נהדרות ברומא.
אינטר סיימה את העונה שעברה רק במקום החמישי, חמש נקודות אחרי פיורנטינה, ומבחינת הבעלים והנשיא האינדונזי של הקבוצה, אריק תוהיר, היה מדובר בכישלון. למצארי, שעשה עבודה נפלאה בנאפולי, זו תהיה עונת מבחן שאסור יהיה לו להיכשל בה.
מילאן
שחקני רכש: עדיל ראמי (ולנסיה, 4.75 מיליון אירו), אנדראה פולי (סמפדוריה, 2.5 מיליון), אלכס, ז'רמי מנז (פ.ס.ז').
חזרו מהשאלה: אלסנדרו מאטרי (פיורנטינה), אמבאייה ניאנג (מונפלייה), דידאק וילה (בטיס).
עזבו: קאקה (אורלנדו סיטי), אורבי עמנואלסון (רומא), עאדל טראבט (ק.פ.ר).
אמנם מילאן הייתה הקבוצה האיטלקית היחידה שעברה בעונה שעברה את שלב הבתים בליגת האלופות, אבל בליגה זו הייתה אחת העונות הגרועות בהיסטוריה שלה. ה"רוסונרי" סיימו רק במקום השמיני, עם 57 נקודות, ובמרחק של 45 נקודות מהאלופה יובנטוס!
אלגרי פוטר בינואר, וההימור על קלרנס סיידורף חסר הניסיון התברר כשגוי. לקראת העונה החדשה מינתה מילאן את כוכב העבר פיליפו אינזאגי למאמן החדש.
ואיזה מסכן אינזאגי. במשחק ההכנה הראשון שלו הוא ראה את מילאן מובסת 3:0 ע"י אולימפיאקוס. יומיים לאחר מכן המחליפים של מנצ'סטר סיטי המשיכו את ההתעללות עם 1:5 קליל – בדקה ה-26 זה כבר היה 0:4!
קשה לבוא בטענות ל"פיפו", כי הוא הגיע לקבוצה חלשה שעברה עונה קשה. השאלה הגדולה היא אם המשימה לא גדולה מדי על כתפיו. קריירת האימון של אינזאגי בן ה-41 כוללת שנתיים בקבוצת הנוער של מילאן. נכון שהתרגיל הצליח במקרה של פפ גווארדיולה בברצלונה, אבל עם כל הכבוד, פיפו הוא לא פפ.
בשנים האחרונות מילאן נמנעת מלבצע רכישות יקרות (למעט מריו באלוטלי) ומסתפקת בדרך כלל בשחקנים מושאלים או ללא חוזה. האוהדים מתמרמרים, אבל זה מה שהחליט הבוס סילביו ברלוסקוני. אם מילאן רוצה להשתפר, לא תהיה לה ברירה אלא לרכוש, במיוחד אחרי העזיבה של קאקה (גם רוביניו בדרך החוצה). ואם זה לא יקרה, אז זו תהיה כנראה עוד עונה מאכזבת עבור האדומים-שחורים של מילאנו.