אחת ולתמיד: האם צריכת אספירין מונעת סרטן?
עוד ועוד מחקרים חדשים מוכיחים כי שימוש קבוע באספירין מקטין את התמותה מסוגי סרטן רבים. אבל לפני שתמהרו לבית המרקחת: מאחר שלתרופה יש גם סיכונים, אין עדיין המלצה לכלל הציבור להשתמש בקביעות באספירין למניעת המחלה, אומרים המומחים ב"זמנים בריאים" ב"ידיעות אחרונות"
כבר שנים ידוע שהיא טובה נגד כאבים, מורידה חום ומסייעת בדילול הדם ובמניעת התקפי לב ושבץ מוחי. אלא שעכשיו הולכות ומתרבות העדויות לכך שאספירין, אחת התרופות הנמכרות והזולות בעולם, שנמצאת בשימוש מעל 100 שנה, עשויה לחולל פלאים גם במלחמה נגד מחלות סרטן שונות.
החוקרים חלוקים עדיין בדעותיהם אם ניתן כבר להמליץ על שימוש באספירין באופן שגרתי למניעת סרטן, ובתקופה הקרובה צפויים מחקרים גדולים שינסו לספק תשובה חד-משמעית לשאלה הזו: האם תרופת הפלא למחלה שמטילה את אימתה על המין האנושי כבר נמצאת בתוך ארון התרופות שלנו?
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
נלחמים בסרטן:
רוחות של תקווה: האם בקרוב ייכחד הסרטן?
מחקר: מוצרי חלב מעלים ב-66% סיכון לסרטן הכבד
סרטן ריאות: האתגרים והחידושים בטיפול
המחקר החדש ביותר ואחד הנרחבים שנערכו אי-פעם בתחום, אשר פורסם לפני חודש, גילה כי נטילת מינון יומי נמוך של אספירין עשויה להפחית את הסיכון לסרטן הלבלב, אחד מסוגי הגידולים האלימים והקטלניים ביותר. החוקרים, מאוניברסיטת ייל בארה"ב, מצאו כי אנשים שנטלו אספירין מדי יום במשך כמה שנים, בדרך כלל כדי למנוע מחלות לב וכלי דם, היו בסיכון נמוך משמעותית לפתח את המחלה.
על פי המחקר, נטילת התרופה במשך שלוש שנים הפחיתה את הסיכון לפתח את הגידול הקטלני ,48%-ב בעוד שנטילתה לתקופה של 20 שנה הפחיתה את הסיכון להתפתחותו .60%-ב
החוקרים ראיינו 690 נבדקים בריאים 362-ו חולים שאובחנו זמן קצר קודם לכן עם סרטן הלבלב וטופלו 30-ב בתי חולים בקונטיקט. כל אחד מהם נשאל אם השתמש באספירין, באילו מינונים ומתי. מינון נמוך הוגדר 75-כ מ"ג עד 325 מ"ג פעם ביום. מינונים גבוהים יותר שימשו בדרך כלל למניעת כאבים, ונלקחו עד 4 פעמים ביום. 57% מהמשתתפים במחקר היו גברים, כמחציתם עישנו וכחמישית מהם סבלו מסוכרת.
"שימוש באספירין במינון נמוך מפחית את הסיכון לפתח את סרטן הלבלב במחצית," אמר פרופ' הארווי ריש, מעורכי המחקר. "ראינו הפחתה משמעותית בסיכון בזכות שימוש לטווח קצר או ארוך."
שבוע לפני הפרסום האמריקאי טענו חוקרים מאוניברסיטת גלזגו בסקוטלנד כי אספירין במינון נמוך עשוי להפחית במחצית את התמותה בקרב נשים החולות בסרטן השד. "העדויות שנטילת אספירין במינון נמוך עשויה להפחית סרטנים שונים הולכות ומצטברות," אמר ד"ר קולין מק'קאוון, החוקר הראשי.
"עם זאת, המידע הנוכחי מגיע בעיקר ממחקרים תצפיתיים, ולכן יש עדיין אפשרות מסוימת שלא אספירין אחראי לכך, אלא משהו אחר באותם אנשים הנוטלים את התרופה, שגורם לכך שהם פחות מועדים לחלות בסרטן. נטילת אספירין עלולה לגרום בעיות לחלק ממטופלים, ולכן איש לא צריך להתחיל לקחת את התרופה בלי להתייעץ קודם לכן עם הרופא שלו."
השפעות מרחיקות לכת
האספירין, אחת התרופות הפופולריות בעולם, התגלה במקרה. בשנת 1763 גילה כומר אנגלי בשם אדמונד סטון כי קליפת גזע טחונה של עץ הערבה עוזרת לטפל במחלות חום. בדיעבד התברר כי קליפת עץ הערבה היא מקור עשיר לסליצילטים, קבוצת התרכובות אליה משתייך האספירין. 1899-ב יוצר האספירין הראשון על ידי ענקית התרופות .Bayer
אספירין משמש כמשכך כאבים אנטי-דלקתי. התרופה מונעת היצמדות של טסיות הדם זו לזו, וכך מונעת היווצרות קרישי דם שעלולים לגרום לסתימת העורקים. לכן היא מומלצת לשימוש יומי במינון נמוך לשם מניעת התקפי לב ואירועים מוחיים. תופעת הלוואי העיקרית שלה היא דימומים מהקיבה, והיא מתרחשת בחולה אחד מאלף שנוטלים אותה.
אבל בשנים האחרונות הולכות ומתרבות העדויות לכך שהשפעותיו החיוביות של אספירין עשויות להיות מרחיקות לכת בהרבה מהשימוש המקורי שלו. כעת נטען כי הוא עשוי להיות יעיל במניעת סרטן השחלות, הריאות, המעי הגס, הוושט, הקיבה, הערמונית והשד.
אחד ההסברים האפשריים לפעילות האנטי-סרטנית של התרופה קשור בפעילות שלה נגד דלקת, הנגרמת כתגובה של המערכת החיסונית לגורמים שונים. דלקת כזו עלולה לגרום לתאים לגדול באופן לא תקין, ואספירין עשוי למנוע את הדלקת שמחוללת תהליכים כאלה. הסברים אפשריים אחרים הם שאספירין פוגע בתאים סרטניים חדשים שזה עתה התפתחו, מאט התפתחות מוטציות בחומר הגנטי של התא, או מונע מתאים סרטניים להתפשט בגוף על גבי טסיות הדם.
עדויות הולכות ומצטברות
כך או כך, העדויות נאספות בנוגע להשפעה החיובית של האספירין על סוגי סרטן הולכות ומצטברות. מחקר שהתפרסם בפברואר השנה גילה כי נטילת אספירין באופן יומי עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות סרטן השחלות. חוקרים אמריקאים ממכון הסרטן הלאומי ניתחו ממצאים 12-מ מחקרים קודמים, שנערכו על למעלה מ-8,000 נשים שחלו במחלה ועל 12 אלף נשים בריאות. הם גילו כי לנשים שהשתמשו באספירין מדי יום היה סיכון מופחת 20%-ב לפתח את המחלה.
מחקר אמריקאי שנערך באוניברסיטת ניו-יורק מצא כי כי שימוש באספירין עשוי להפחית את הסיכון לחלות בסרטן הריאות, אחד מסוגי הסרטן השכיחים והקטלניים ביותר, בלמעלה .50%-מ לפי המחקר, נטילת אספירין שלוש פעמים בשבוע או יותר במשך חצי שנה לפחות הספיקה להפחית את התחלואה בשליש, ונשים שנטלו אספירין באופן קבעו היו בסיכון קטן במחצית לפתח את הסוג השכיח ביותר של המחלה. שימוש באספירין הפחית את הסכנה להתפתחות סרטן ריאות גם במעשנות.
חוקרים מאוניברסיטת קווינס בבלפסט בדקו את השפעות האספירין על התפתחות גידולים בראש ובצוואר. הם גילו כי בקרב אנשים בני 74-55 שנטלו אספירין באופן קבוע חלה ירידה של 25% בסיכון לגידולים כאלה. המחקר גילה כי הת- רופה יעילה במיוחד במניעת סרטן הגרון.
מחקר אחר שפורסם בארה"ב, גילה כי נשים שנטלו אספירין לפחות פעמיים בשבוע היו בסיכון מופחת 21%-ב לפתח מלנומה לעומת נשים שלא השתמשו בתרופה. השפעת התרופה גדלה ככל שגדל משך השימוש בה: נשים שנטלו אספירין באופן קבוע במשך שנה עד ארבע שנים הפחיתו את הסיכון למחלה ב11%- בלבד. נשים שהשתמשו בתרופה חמש שנים ויותר הפחיתו את הסיכון .30%-ב
המחקרים הללו מצטרפים לשורת עדויות מהשנים האחרונות על כך שנטילה יומית של אספירין עשויה למנוע התפתחות גידולים סרטניים, ואולי אף לטפל בגידולים שכבר נוצרו. מחקרים שנערכו באוניברסיטת אוקספורד בבריטניה, אשר פורסמו בעיתונים "The Lancet" ו ,"The Lancet Oncology" מצאו שלתרופה יתרונות קצרי טווח במניעת המחלה ושהשימוש בה מפחית את התפשטות המחלה לאיברים נוספים .50%-40%-ב
מחקר אחר, שנערך אף הוא בבריטניה ובחן תוצאות של מחקרים גדולים אחרים שנערכו לאורך 20 שנה, גילה כי ההשפעה החיובית של התרופה גדלה עם הזמן: לאחר חמש שנות שימוש באספירין שיעורי התמותה מכלל סוגי הסרטן צנחו ,34%-ב54%-וב כשמדובר היה בסרטנים של מערכת העיכול. שיעורי התמותה שלהם מסיבות אחרות, שאינן סרטן, היו נמוכים .10%-ב
השפעה דרמטית בוושט
החוקרים גילו כי ההשפעה הדרמטית ביותר לשימוש באספירין הייתה על כמות מקרי סרטן הוושט: אצל נוטלי התרופה הייתה תמותה נמוכה 60%-ב בהשוואה לכלל האוכלוסייה; בסרטן המעי הגס חלה ירידה של 40% בתמותה; בסרטן הריאות ;30% בסרטני המוח, שלפוחית השתן והכליה ;20% בסרטן הערמונית ;10% בסוגים אחרים של המחלה, בהם סרטן הלבלב והקיבה, קשה היה לאמוד את ההבדלים בגלל היקף התחלואה הקטן בהם. כמו כן, לא ניתן היה להעריך את השפעת התרופה על שיעורי התמותה מסרטן השד וסרטן השחלות, שניים מסוגי הסרטן הנשיים הקטלניים ביותר.
אחד החוקרים הראשיים בתחום, ד"ר פיטר רותוול, אמר כי הממצאים מאשרים את העובדה שנטילת אספירין יעילה במניעת התפתחות המחלה, בעיקר אצל אנשים שנמצאים בסיכון גבוה לפתח אותה. "מה שיותר חשוב, הם מעלים גם את האפשרות הרחוקה שהתרופה תהיה יעילה כטיפול נוסף נגד התפשטות המחלה. לכל הפחות, המידע שיש בידינו כיום מצביע על כך שאספירין עשוי להיות יעיל מאוד במניעת סרטן הוושט וסרטן המעי הגס."
גם פרופ' אריקג'ייקובס, חוקר מהאגודה האמריקאית לסרטן, טוען כי יש הוכחות חד-משמעיות לכך שנטילת מינון יומי נמוך של אספירין מפחיתה את הסיכון לסרטן המעי הגס .40%-בכ "פרט לסרטן המעי הגס," הוא אומר, "יש הוכחה משמעותית לכך ששימוש באספירין מפחית את הסיכון להתפתחות סרטן הוושט וסרטן הקיבה. לא מדובר בסוגים נפוצים מאוד של גידולים, אולם שניהם עלולים להיות קשים לטיפול. לגבי סוגי גידולים אחרים, העדויות מובהקות פחות."
לא לכולם, בינתיים
אבל הדעות בנושא עדיין חלוקות. למרות העדויות הרבות בעד שימוש באספירין למניעת התפתחות גידולים סרטניים, לא כל המחקרים שנעשו על אספירין מראים ירידה בתחלואה או בתמותה מסרטן. יש גם עדויות הפוכות. מחקר שפורסם ב 2004- גילה כי נשים המשתמשות באספירין עלולות למעשה להיות בסיכון גבוה יותר לפתח סרטן הלבלב.
חלק מהמומחים טוענים כי סיכוני השימוש היומי באספירין לאורך תקופה ממושכת עולים על יתרונותיה הפוטנציאליים של התרופה במניעת סרטן. בשנת 2007 המליץ כוח המשימה המיוחד האמריקאי לרפואה מונעת לא לעשות שימוש שגרתי באספירין למניעת סרטן המעי הגס, אולם עמדתו נמצאת כעת בדיון מחודש לנוכח העדויות החדשות שנתקבלו בנושא.
לאור תופעות הלוואי הקשות של התרופה בחלק מהמטופלים, ובראשן הגברת הסיכון לדימומים פנימיים, ההמלצה הנוכחית היא שלא לעשות שימוש באספירין בשלב זה לצורך מניעת סרטן, אלא אם מדובר במי שנמצא בסיכון גבוה לפתח את אחת המחלות המדוברות.
על פי המומחים, כמה שאלות בסיסיות צריכות להיענות לפני שיוחלט להמליץ על שימוש גורף באספירין כדי למנוע סרטן: איזה מינון יספק הגנה כנגד סרטן אבל יהיה נמוך מספיק על מנת למנוע את תופעות הלוואי? איזה קהל יעד צפוי להרוויח הכי הרבה מהשימוש באספירין למטרה זו? נגד אילו סוגי גידולים התרופה יעילה? כמה זמן לאחר הפסקת השימוש בתרופה תימשך השפעתה נגד התפתחות גידולים?
כמה מחקרים גדולים שמתנהלים כעת צפויים לפזר בשנים הקרובות את אי-הוודאות בסוגיה.
אם יוכח סופית כי האספירין אכן עוזר, תהיה זו בשורה היסטורית. המחלות הממאירות מהוות בשנים האחרונות את גורם המוות מספר 1 בישראל. הן אחראיות ליותר מרבע מכלל מקרי המוות במדינה. על פי נתוני משרד הבריאות, יותר 28-מ אלף מאזרחי ישראל מאובחנים מדי שנה כלוקים בגידולים מסוגים שונים, וכ-11 אלף איש נפטרים כתוצאה מהם. אחד מכל שניים וחצי גברים ואחת מכל שלוש נשים לוקים בסרטן במהלך חייהם.