שתף קטע נבחר
 
צילום: רויטרס

אפשר לתבוע קבלן שאיחר במסירת דירה?

נסיבות הלחימה במבצע "צוק איתן" מעלות את השאלה האם רוכשים יוכלו לתבוע פיצוי מקבלן על איחור במסירת דירה. אמנם החוק קובע שיש לפצות, למעט בנסיבות של "כוח עליון", אך יש בכל זאת דרכים להתמודד עם המצב

ימי הלחימה שעוברים עלינו במסגרת מבצע "צוק איתן " אינם פשוטים לתושבי כל המדינה ולבתי עסק שנפגעו קשות. גם בענף הנדל"ן קיימים קשיים, והקבלנים מתקשים למסור דירות חדשות במועד. למעשה, רק בשבוע שעבר הודיעה התאחדות בוני הארץ (הקבלנים) בדיון בכנסת כי היא מבקשת הארכה במסירת הדירות.

 

"צוק איתן " - כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן :

 

אף שמדובר בפגיעה של רוכש הדירה, צריך לזכור שהמציאות הביטחונית שנוצרה בשבועות האחרונים שיבשה את שגרת העבודה של הקבלנים - מאחר שרבים מפועלי הבנייה לא הגיעו לעבודה. על פי הדיווח של ההתאחדות בכנסת, מאזור חברון בלבד נמנעה כניסתם של 13 אלף פועלים פלסטינים לישראל, כשהמספר הכולל גבוה בהרבה.

 

בנוסף, המבצע גורם לעיכוב משמעותי בהתקדמות הבנייה משום שחומרי גלם שונים אינם מסופקים בהתאם לנדרש, והעבודה עצמה רצופה הפוגות בעקבות מטחי הרקטות ובהתאם להוראות פיקוד העורף באזורים השונים. כל אלה, כאמור, הובילו את הקבלנים להבנה כי יאחרו במסירת הדירות החדשות שהם בונים.

 

כעת נשאלת השאלה האם הקבלנים יידרשו לפצות את הרוכשים כחוק, או שיצליחו להימנע מכך. על פי סעיף 5א לחוק המכר (דירות) שהתווסף ב-2011 , אם קבלן מוסר את הדירה לרוכש מעל ל-60 יום אחרי המועד שנקבע בחוזה ביניהם, הוא יהיה חייב לפצות אותו גם ללא הוכחת נזק.

 

 

עוד עולה מהחוק כי מעל ל-60 יום איחור ,יפצה הקבלן את הרוכש בסכום פיצוי השווה לדמי שכירות של דירה באזור ובגודל דומה מוכפלים ב-1.5 עבור כל חודש איחור, עד לתקופה של 8 חודשים. מעבר לכך , יופחת הפיצוי לגובה של דמי שכירות של דירה באזור ובגודל דומה מוכפלים פי 1.25, החל מהחודש התשיעי ואילך.

 

להיערך מראש לכוח עליון

עם זאת, החוק מסייג שהצדדים רשאים להסכים ביניהם בחוזה כי הסדר זה לא יחול כאשר האיחור נגרם כתוצאה מנסיבות של כוח עליון אשר אינן בשליטת הקבלן, ושהסיכון להתרחשותן ולתוצאותיהן אינו מוטל עליו - כמו שביתה ארצית, רעידת אדמה, מלחמה, גיוס כללי וכדומה.

 

זהו סעיף שקבלנים רבים דואגים שיתווסף לחוזה, ויכול לעקר את דרישתו של הרוכש לקבל פיצוי על העיכוב במסירת הדירה לידיו, במקרים כגון מלחמה, גיוס כללי, שביתה, מחסור בכוח אדם, מצב ביטחוני שאינו מאפשר עבודה שוטפת ועוד. ההמלצה היא לבדוק אפשרות לקבוע בהסכם כי גם בנסיבות של כוח עליון ניתן יהיה לקבל פיצוי.

 

כך או כך, בימים אלה ניכר שהקבלנים מנסים למגן את עצמם באופן גורף מפני תביעות פיצויים על איחורים במסירת דירות בגלל מצב הלוחמה. עם זאת, ייתכן שקבלנים באזור הדרום ממילא יפוצו, ולכן לא יהיה מקום להתחמק מתשלום לרוכשים.

 

על כן, ההמלצה לרוכשים היא להיות עם האצבע על הדופק לגבי הגדרת המבצע כמלחמה, או החלטת המדינה להעניק הקלות לקבלנים. גם בהיעדר שינויים כאלה, מומלץ לבחון את חוזה המכר ולהתייעץ עם מומחים בתחום המקרקעין, כדי להבין אם צוינו בו נסיבות שמאפשרות לקבלן למסור את הדירה באיחור מבלי לפצות על כך את הרוכש.

 

הכותבת היא עורכת דין ומומחית מקרקעין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: גוסטבו הוכמן
עו"ד מרב וייס קרטיה
צילום: גוסטבו הוכמן
מומלצים