שתף קטע נבחר
 

מעבר לפינה: העכואים מגלים את אוצרות עכו

ניזאר ח'ורי דחה הצעה לרכישת בית ילדותו הצופה לים תמורת 2.5 מיליון דולר - והקים צימר משפחתי, בדיע מאתה הפכה את תחביב הבישול לעסק - והקימה מסעדה מזרחית בסלון ואילו סופיאן דאהר הקים את הבר הראשון בעיר העתיקה. יזמים תושבי עכו מגלים סוף סוף את הפוטנציאל הטמון בה

קצת קשה להאמין, אבל נזאר ח'ורי שילם עבור בית ילדותו, בעל המרפסת הרחבה הצופה בקו ראשון לחוף הים של עכו העתיקה, 240 אלף שקל בלבד, למרות שעל הנייר הוא שווה פי שלושה. "הציעו לי עבור הבית 'רק' 2.5 ירוק", הוא אומר בחיוך, "אבל בשום פנים ואופן לא חשבתי למכור אותו".

 

 

נזאר, שעבד 25 שנה בתחום המחשבים, בכלל לא חשב להישאר בעכו העתיקה, אלא תכנן בעצם לעבור לגור בכפר. השינוי המחשבתי התחולל לאחר מותה של אמו, לפני חמש שנים, כשהתחילו לזרום הצעות לרכישת הבית. לצד הצורך הכלכלי, גם רגשי הנוסטלגיה ככל הנראה החלו לכוון אותו לעבר יזמות מקומית, והוא החליט להסב את חדרי הבית לצימר משפחתי. 

 

צפו בווידאו: הבר הראשון בעכו, מסעדה בסלון וצימר בבית ההורים  

צילום: מוחמד שינאווי

צילום: מוחמד שינאווי

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"ההורים שלי גרו בבית הזה מאז שנות ה-50, אני נולדתי ב-1964 ומאז אני חי פה", הוא מספר. "ההורים שלי היו ממנהיגי העיר הזאת. אבא שלי היה חבר עיריית עכו מאז שנת 1951 ועד שנפטר כמעט, ואמא שלי היתה פעילה בעיקר עם ילדים ואנשים, והקימה פעוטון ראשון בעכו. כל ההיסטוריה שלי פה, וכל ההיסטוריה של המשפחה שלי פה".

 

חו'רי הוא אחד משורת יזמים מקומיים בעכו העתיקה, אשר מקימים בשנים האחרונות עסקים בתחומי התיירות, ההארחה, ההסעדה והבילוי. הפרויקט, שהוקם ביוזמת החברה הכלכלית של עכו ומנוהל בידי "בית התיירנים" בעיר, המעניק לתושבים המעוניינים להקים עסק מקומי ליווי צמוד החל מהליכי התכנון וההקמה ועד להפעלה השוטפת.

 

אחד העסקים החדשים ביותר בעיר, שהוקם לפני שבועות ספורים, הוא הבר "קטאלאן", אשר בעליו, סופיאן דאהר, מגדיר אותו בתור הבר הראשון בעכו. "במקצועי אני יועץ מס, אבל החלטתי שאני רוצה לעשות שינוי", מספר דאהר. "בחמש השנים האחרונות אני רואה שיש תנופה תיירותית מאוד גדולה בעכו, והחלטתי לפתוח את הבר הראשון. עד היום היו בתי קפה, אבל לא בר במובן הקלאסי".

 

- האם התושבים בעיר העתיקה מבינים את הפוטנציאל?

דאהר: "אני לא בטוח בזה, אבל אני חושב שהתחילו להבין את זה. הנהירה לעכו אדירה בחמש השנים האחרונות. אני לפחות רואה הרבה פוטנציאל בעכו, אחת הערים הכי יפות בעולם".

 

- אין חשש ששיעורי הפשע בעיר יפריעו לתהליך הפיתוח?

"הפשע פוחת משנה לשנה, הסטיגמה היא מאוד רעה, אבל לא מוצדקת. עוני אכן נמצא, אין מה לעשות, אבל אני מאמין שהתיירות תעזור לתושבים לצאת מזה".

 

הלוואות גם בלי חשבון בנק

גם אלה יונגמן, מנהלת בית התיירנים בעיר, סבורה כי הפרויקט הוא כלי שיסייע לתושבים לשפר את מצבם הכלכלי, אך גם את מצבם הכללי כתושבים ואזרחים, כשלעתים מדובר באוכלוסיה חלשה ביותר.

 

 

"אנחנו עובדים עם כולם, ובכמה פרויקטים עם 'משפחות מוכרות'. מגיעים אלי תושבים ואומרים: 'אני רוצה עתיד אחר לילדים שלי'. במובן הזה חל שינוי גדול. האם זה ישנה את אחוזי הפשיעה? אני לא יכולה להתחייב, אני יכולה לומר שאמרו לי: 'אנחנו לראשונה מרגישים שאנחנו יכולים להיות חלק מהקהילה הזאת, אנחנו עלולים להפוך לאזרחים טובים'".

 

יונגמן מספרת, כי כדי להניע את גלגלי הפרויקט היא עברה תקופה ארוכה מבית לבית, במטרה לגייס יזמים שיאזרו אומץ ויצטרפו למהלך. "דפקתי בדלתות, נכנסתי, דיברתי עם אנשים, הצגתי את הרעיון, שאלתי את דעתם, ולאט לאט הצלחנו לגבש קבוצה של אנשים שהיו מוכנים להיות החלוצים. בליווי צמוד מאוד, עם הרבה מאוד אכפתיות והשקעה, יצרנו את המיזמים הראשונים שאותתו אורות ירוקים לכל השאר".

 

הקריטריונים להצטרפות, מסבירה יונגמן, היו "נכס מתאים, יזם שיש לו תכונות ורצון להיות יזם תיירות, ומעבר לזה משאבים כלכלים ונכונות להשקיע ולקבל את ההנחיות שלנו ולא לעשות דברים סתם. היה לנו חשוב שהם לא ייכשלו, ולעשות איפיון שיתאים למורשת המקומית".

 

- אתם מעניקים גם סיוע כלכלי?

יונגמן: "אנחנו לא מעניקים סיוע כלכלי, אבל אנחנו עוזרים להשיג אותו. איתרנו בעיה גדולה: להרבה מהיזמים קשה לגייס כסף מהבנקים מסיבות שונות. פנינו לקרנות, אחת מהן היא 'קרן נתן' שהואילה להקצות הלוואות ליזמים שיהיו תואמי קריטריונים, גם בלי חשבון בנק".

 

- האם אתם עוזרים רק לתושבים, או גם ליזמים מבחוץ?

"הכוונה היא שכל מי שיש לו נכס בעכו, יהפוך אותו לפעיל. במרוצת השנים הרבה אנשים קנו פה נכסים, נעלו את הדלת והלכו. המרחב המת הזה מושך אליו דברים לא טובים. המשימה שלי, שדי מצליחה, היא לגרום להם לרצות להפוך לחלק מהמיזמים התיירותיים.

 

"בא משקיע, קנה בית שיכול לשמש מלונית, והוא גר בתל-אביב. הוא יבוא לפה יום יום? לא. הוא מצפה מהתושבים שיפעילו את העסק, וככה אנחנו מייצרים ביניהם דיאלוג פורה".

 

- נתקלתם בהתנגדויות?

"בוודאי. תמיד יהיו אנשים שיש להם חשש שמנסים לסדר אותם. אותי בודקים יום-יום, שעה-שעה. אני במבחן מתמשך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוחמד שינאווי
240 אלף שקל תמורת קו ראשון לים
צילום: מוחמד שינאווי
צילום: מוחמד שינאווי
הבר הראשון בעכו העתיקה
צילום: מוחמד שינאווי
צילום: מוחמד שינאווי
בית פתוח בסלון של בדיע
צילום: מוחמד שינאווי
מומלצים