960 עובדים פוטרו ממפעלים באפריל-מאי
השלכותיו של מבצע צוק איתן אינן ידועות עדיין, אבל נתוני התאחדות התעשיינים מגלים כי עוד בטרם החל המבצע, כבר פוטרו ממפעלים בארץ מאות עובדים: בענפי הטקסטיל וההלבשה פוטרו 190 עובדים, בכימיה ונפט – כ-180, ובענף הציוד האלקטרוני לצריכה ותקשורת - כ-100 איש
960 עובדים פוטרו ממפעלים ברחבי הארץ בחודשים אפריל-מאי. כך עולה מנתונים שפרסמה היום (א') התאחדות התעשיינים לסיכום הרבעון השני של 2014. מתחילת השנה פוטרו כ-1,560 עובדים ממפעלים, המהווים כ-0.4% מסך המועסקים בתעשייה.
לכתבות נוספות בנוגע למבצע צוק איתן
הנתונים מתבססים על ניתוח שערך האגף למחקר כלכלי בהתאחדות התעשיינים לנתוני הלמ"ס. בהתאחדות טוענים כי ברקע לפיטורים עומדת נסיגה חדה של כ-9% בייצוא התעשייתי ברבעון השני. בממוצע, היצוא עמד מדי חודש על 3.8 מיליארד דולר - 345 מיליון דולר פחות בהשוואה לממוצע מדי חודש ברבעון הראשון של השנה.
עוד עולה, כי נרשמה נסיגה מחודשת בתוצר התעשייתי, של כ-3.7% לעומת הרבעון הראשון של השנה, וזאת לאחר צמיחה של כ-1.3% בתחילת השנה ושל כ-4.4% ברבע האחרון אשתקד. בהתאחדות טוענים כי "הנסיגה בתקופה הנסקרת, נגזרה בעיקרה מירידה חדה ביצוא, לצד נסיגה במכירות לשוק המקומי".
על פי הנתונים, מרבית ענפי התעשייה פיטרו עובדים. בין הענפים הבולטים – פיטורי 190 עובדים בענפי הטקסטיל וההלבשה (ירידה של 1.8% במצבת העובדים) ובכימיה ונפט - כ-180 מפוטרים (ירידה של 0.9%). בענף הרכיבים האלקטרוניים פוטרו כ-115 איש (ירידה של 0.6%), ובציוד החשמלי ובכלי ההובלה והתחבורה - כ-110 איש בכל אחד (ירידה של 1.3% ו-0.6% בהתאמה).
בענף הציוד האלקטרוני לצריכה ותקשורת פוטרו כ-100 איש, ירידה של 0.7%. מאז סוף 2011 פוטרו כ- 1,855 איש נטו בענף - ירידה של 11.2% במצבת העובדים. בהתאחדות מציינים כי פיטורי העובדים בענף זה נמשכים זה למעלה משנתיים וחצי וכי הם מתיישבים עם התכווצות תוצר הענף בתקופה זו, בשיעור של כ-8.1%.
מנגד: 390 עובדים נקלטו בתעשייה
הפיטורים במרבית ענפי התעשייה מותנו בחלקם ברבעון, בשל קליטת עובדים כ-390 עובדים: כ-270 עובדים נקלטו בענפי המזון, המשקאות והטבק (עלייה של 0.4%), כ-70 עובדים בענף הדפסת החומר התקשורתי המוקלט (0.7%) ו-55 עובדים בענף המכשור האלקטרוני לבקרה ורפואי (עלייה של 0.1%).
בבחינת הירידה בייצוא התעשייתי, רובה נבעה מנסיגה חדה בענפי התרופות והכימיה. עם זאת, גם בנטרול ענפים אלה, נסוג יצוא יתר ענפי התעשייה בכ-3%. בתוך כך, בענף התרופות נרשמה ירידה בייצוא של כ-27% ובענף מוצרי הנפט ירידה של 58%, בהמשך לנסיגה מצטברת של כ-30% בשני הרבעונים שקדמו. בענף המזון והמשקאות נרשמה ירידה של 11%, בתכשיטים ירידה של 6% ובענף הכרייה והחציבה ירידה של כ-8%, לאחר גידול של כ- 21% ברבע הראשון של 2014, וירידה מצטברת של 30% במחצית השנייה של 2013.
נשיא התאחדות התעשיינים, צביקה אורן, מסר כי "התחזקות השקל, העלויות ההולכות וגדלות של התעשייה (מים, חשמל וארנונה ועוד) והרגולציה המכבידה - הובילו יחדיו לשחיקה של כושר התחרות שלנו אל מול שווקי העולם. כפי שהתרענו לא אחת, התוצאה היא ירידה חדה ביצוא ופיטורי עובדים, כל זאת עוד טרם פרוץ מבצע "צוק איתן" אשר השלכותיו השליליות עדיין לא ברורות במלואן".
"אם הממשלה תמשיך שלא לעשות כמעט דבר על מנת להעלות את כושר התחרות של התעשייה ושיפור הסביבה העסקית בישראל, מצב חמור זה רק צפוי להחריף", הוסיף אורן. "מגמת הנסיגה ביצוא תימשך ועוד אלפי עובדים מוכשרים יפוטרו ויצטרפו למעגל האבטלה בישראל".