בצל הלחימה בדאעש: חשש מהפיכה בעיראק
כוחות צבא נאמנים לראש הממשלה אל-מליכי התפרסו בבגדד לאחר נאום תוקפני שנשא נגד הנשיא. ארה"ב מביעה תמיכה בנשיא עיראק, אך ברקע כבר החלה הביקורת נגד אובמה: "הוא לא רוצה חדשות רעות במשמרת שלו"
עוד חדשות בעולם :
- סורית נסקלה למוות ואיש בקהל לא התנגד
שר המשפטים: ארדואן נשיא טורקיה הבא
הילרי קלינטון: היחס העולמי לישראל לא הוגן
אל-מליכי עומד בראש הסיעה שזכתה במספר הקולות הרב ביותר בבחירות שנערכו בעיראק לפני כארבעה חודשים, אשר מתוכה היה על הנשיא לבחור ראש ממשלה חדש עד ליום ראשון. בנאום שנשא אמש אמר אל-מליכי כי הנשיא לא עמד במועד שנקבע לבחירת ראש ממשלה חדש, ולעובדה זו צפויות "השלכות חמורות". עם זאת, נראה שאל-מליכי צפוי להתמודד מול התנגדות עזה מבית. סגן דובר הפרלמנט במדינה אמר הלילה כי המפלגות השיעיות בעיראק קרובות להכריז על מועמד מוסכם מטעמן לראשות הממשלה ולא מדובר באל-מליכי.
הממשל האמריקני מאשים את אל-מליכי בניהול המדינה כדיקטטור שיעי ולא כראש ממשלה של כל העיראקים, וציין כי אי אפשר לפתור את המשבר בעיראק רק בכוח צבאי, אלא רק על ידי עמידה מאוחדת מול הטרור של ארגון דאעש.
ארצות הברית הודיעה לאחר נאומו של אל-מליכי כי היא "תומכת באופן מלא" בנשיא הנבחר ובשיקוליו בתור מי שמופקד על שמירת החוקה העיראקית. "אנו דוחים כל מאמץ להשגת תוצאות באמצעות כפייה או מניפולציה של התהליך החוקתי או המשפטי", אמרה סגנית דוברת מחלקת המדינה האמריקנית מארי הארף והוסיפה כי ארצות הברית עוקבת מקרוב אחר ההתפתחויות בעיראק ונמצאת בקשר עם מנהיגים עיראקים.
מחלקת המדינה שיגרה איום מרומז שהסיוע הצבאי האמריקני לאזור מותנה בהרכב הממשלה החדשה. "ארה"ב מוכנה לעזור לממשלה החדשה במלחמה נגד דאעש. ממשלה חדשה וכוללת היא הדרך הטובה ביותר לאחד את המדינה נגד דאעש ולגייס את התמיכה של מדינות אחרות באזור ושל הקהילה הבינלאומית", נמסר הלילה בהודעת מחלקת המדינה.
בתוך כך, ארה"ב פינתה חלק מצוות מהקונסוליה שלה באירביל, בירת החבל הכורדי בעיראק, והעבירה אותם באופן זמני לקונסוליה בבצרה שבדרום עיראק ולשגרירות בירדן. "הצוות שלנו בבגדד נשאר במקומו", נכתב בהודעה מטעם מחלקת המדינה האמריקנית. "בזמן שהדאגות הביטחוניות נותרו גבוהות במיוחד בעיראק, מעבר אנשי הצוות המצומצם היום נעשה מטעמי זהירות ולא בגלל איום ספציפי. מרבית הצוות באירביל נותר במקומו. הקונסוליה האמריקנית באירביל נשארת פתוחה ותמשיך בעבודה היומית שלה".
'ארה"ב נשאבת בחזרה אל הבוץ העיראקי'
על אף הצהרותיו של נשיא ארה"ב ברק אובמה שהצבא האמריקני לא יילחם על אדמת עיראק, פרשנים צבאיים ופוליטיים רבים העריכו כי ארה"ב נשאבת בחזרה אל תוך הבוץ העיראקי ולא תוכל להתעלם מהאיום של דאעש למערב ולארה"ב עצמה. בזמן שרוב הסנאטורים הדמוקרטים הגנו על מדיניותו של הנשיא, סנאטורים רפובליקנים, ובראשם ג'ון מקיין, טענו כי המצב הנוכחי נובע מבריחה חפוזה של אובמה מעיראק והיעדר מדיניות.
אולם את הביקורת הקשה ביותר ספג אובמה ממי שהייתה מזכירת המדינה שלו בקדנציה הראשונה, הילרי קלינטון. בראיון לעיתונאי ג'פרי גולדברג במגזין "אטלנטיק" אמרה קלינטון שהכישלון לחמש את האופוזיציה הסורית, כפי שהיא הציעה כשהחלו ההפגנות נגד הנשיא בשאר אסד, הוא הסיבה לעליית דאעש בעיראק. "הכישלון לעזור להקים כוח לוחם אמין נגד אסד הותיר חלל שהג'יהאדיסטים ממלאים עכשיו", אמרה קלינטון.
הסנאטור הרפובליקני לינדסי גראהם אמר שהחמושים בעיראק לא רק מאיימים על תושבי מדינתם, אלא גם על אזרחי ארה"ב. לטענתו, תקיפותיו של אובמה לא צלחו בהסגת החמושים ונועדו "להימנע מחדשות רעות במשמרת שלו". גראהם הוסיף: "הם בדרכם הנה. זה כבר לא קשור רק לבגדד. זה לא קשור רק לסוריה. הנושא נוגע למולדת שלנו. לאובמה אין אסטרטגיה לשמור עלינו".
גם יו"ר ועדת המודיעין בסנאט האמריקני, הסנאטורית הדמוקרטית דיאן פיינשטיין, הצטרפה לקריאות לפעול בעיראק. "אי-פעולה היא כבר לא אופציה", אמרה פיינשטיין, "על מנת להשיב את הסדר לאזור, עלינו להתחיל בליבה הבסיסית, שהיא ההנהגה בבגדד.
מעבר להאשמות הענייניות של הרפובליקנים נגד הנשיא אובמה, ישנם גם קולות המאשימים אותו בעזיבת וושינגטון בתקופה קשה ויציאה לחופשה של שבועיים במדינת מסצ'וסטס. ביקורת דומה נשמעה בעבר על נשיאים קודמים, בהם הנשיא ג'ורג' בוש הבן, שנהג לצאת לתקופות ארוכות לחווה שלו בטקסס.
בבית הלבן הדגישו שצוות המועצה לביטחון לאומי, בראשות סוזן רייס, נמצא עם הנשיא במקום הנופש של משפחתו וכי אובמה עצמו מתכוון לשוב היום לפגישות בוושינגטון, לצאת שוב למקום החופשה ולשוב בחזרה לקראת סוף השבוע לפגישות נוספות.