העליון: אל על לא חייבת להטיס קופים למחקר
בתום מאבק נדחה ערעורה של חוות מזור העוסקת בייבוא וייצוא קופים לצורכי מחקר. השופט סולברג: ההתחייבות של חברת התעופה לא הייתה לנצח
הגיעה לסיומה הסאגה המשפטית סביב דרישתה של "אל על" להפסיק את הטסתם של קופים לצורכי מחקר. בית המשפט דחה
השבוע את הערעור שהגישה חוות מזור, וקבע שאי אפשר להמשיך לחייב את חברת התעופה הלאומית לעשות זאת חרף החוזים שעליהם חתמה בעבר.
ב-2012 החליטה אל על לשים לכך סוף ועתרה לבית המשפט המחוזי בתל אביב בבקשה שיצהיר כי היא רשאית לחדול מהטסת קופים למטרות ניסויים ומחקר רפואי. בית המשפט קיבל את העתירה בנימוק שאל על לא התחייבה להטיס את הקופים לנצח, והיא רשאית להביא לסיום ההתחייבות החוזית.
פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:
- אחרי 20 שנה ו-9 ילדים: למה זכאית הפילגש?
- נשא HIV תבע: רופא שיניים לא רצה לטפל בי
- ראש העיר גבעתיים תבע דיבה ויקבל 50 אלף
- תביעת גירושים הובילה לחקירה על פדופיליה
מדובר במאבק שנמשך כ-15 שנה ועבר ערכאות משפטיות שונות. כבר ב-1999 הודיעה "אל על" לחוות BFC שבמושב מזור כי ברצונה להפסיק להטיס את הקופים, בין היתר בשל השינוי בגישת הציבור בנוגע לשמירה על זכויות בעלי חיים. החווה, העוסקת בייבוא וייצוא קופים למטרות מחקר רפואי, התנגדה בשל ההתחייבות החוזית של אל על, וחברת התעופה נאלצה להתקפל.
כוכב הקופים
היועץ המשפטי הכריע: תוגבל פעילות חוות מזור
ארז ארליכמן
בתחילת 2013 אישר יהודה וינשטיין את יוזמתו של השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, להגביל את פעילות חוות BFC להרבות קופים למחקר רפואי בישראל בלבד
החווה ערערה על ההחלטה לבית המשפט העליון וטענה כי הדבר עלול לגרום להתמוטטותה הכלכלית. היא הוסיפה שאל על מפלה בין הטסת קופים לצורכי מחקר רפואי לבין הטסתם למטרות אחרות, ובכך יש כדי לפתוח פתח גם לסלקציות נוסעים מטעמי מין, דת או גזע.
האגודה הישראלית נגד ניסויים בבעלי חיים ועמותת "תנו לחיות לחיות" הצטרפו לערעור כדי לתמוך ב"אל על", וטענו כי לא ניתן לכפות על החברה את הטסת הקופים, בייחוד לאור השינוי בתפיסה הציבורית, מה גם שאל על התחייבה בפני הציבור וארגוני בעלי החיים שתפסיק לעשות זאת.
שיקולים עסקיים לגיטימיים
לדברי השופט נעם סולברג, התחייבותה של אל על להטיס את משלוחי הקופים אינה לצמיתות, וניתן להביא לסיומה גם באופן חד צדדי לאחר מתן הודעה.
השופט קבע כי מאז שאל על הביעה כוונתה לסיים את התחייבותה, הייתה לחווה תקופה של כשנה וחצי להיערך לקראת סיום היחסים החוזיים ולהקטין את היקף הפגיעה הצפוי.
נקבע שכגוף עסקי, ובהיותה חברה ציבורית, אל על רשאית לשנות את מדיניותה משיקולים עסקיים לגיטימיים כמו נזק כלכלי ותדמיתי, ואין באינטרס הכלכלי של החווה כדי לגבור על זכות זו.
השופט סולברג קבע שהחווה לא הצליחה להצביע על מקור כלשהו שמאפשר לחייב את אל על להמשיך בהטסת המשלוחים. הוא דחה את הערעור של חוות מזור וחייב אותה לשאת בהוצאות בסך 20 אלף שקל. המשנה לנשיא מרים נאור והשופט יצחק עמית הצטרפו לפסק הדין.
מומלצים