נער הותקף בכלא, הסוהרים התעלמו
חמישה נערים השפילו, בעטו וחתכו בסכין גילוח בן 17, לאחר שכיסו את מצלמות התא. סוהרי "אוהלי קידר" בדרום לא טיפלו במקרה, ודיווחו לאחריו כי "הם רבו ביניהם מכות בצחוק". התיק נגדם נסגר "מחוסר עניין לציבור"
בן 17 הותקף על ידי חמישה נערים בכלא "אוהלי קידר" שליד באר שבע ולא זכה לסיוע סוהרים. כך עולה מחקירת היחידה הארצית לחקירות סוהרים בשירות בתי הסוהר. נגד המתעללים הוגש כתב אישום, אך תיק החקירה נגד הסוהרים נסגר "מחוסר עניין לציבור".
עוד בחדשות
המדינה מתעקשת: צוק איתן אינו מלחמה
מגישה מצרית נגד חמאס: "סוחרים בדם"המקרה אירע לפני כשנה וכלל התעללות ממושכת בנער. בזמן שמצלמת תא המעצר כוסתה הנער ספג בעיטות, אגרופים, חתכים מסכין גילוח והשפלות אחרות. במהלך הלילה הגיעו סוהרים לביקורת בתא, אך לא התערבו בנעשה. הסוהרת האחראית, רס"ל שני, כתבה בדו"ח המשמרת כי "הכול תקין" והסבירה לאחר מכן כי "הם רבו ביניהם מכות בצחוק".
שני נחקרה יחד עם סגן מפקד המשמרת פואד בחשד לדיווח כוזב והתרשלות חמורה שאפשרה את ההתעללות. היא סיפרה לסגן מפקד הכלא, סגן-גונדר שלומי אדרי, כי למרות דרישתה, לא הפסיקו הנערים את תקיפתם. "זה אירוע מיותר שהיה יכול להימנע מראש במידה והיינו שמים יותר לב", כתב אדרי. "יש יותר מדי סימנים שידענו על המתרחש ולא עשינו כלום בנידון".
לאחר התחקור הראשוני, נחקרה שני גם במשטרה בחשד להזנחת השמירה על הקטין ולאי-מניעת התעללות, אך הכחישה את המיוחס לה. "מרגע שהגעתי לאגף היה רעש נוראי בתא הקטינים", סיפרה. "הרעש החמיר והם גם הסתירו את המצלמות". לטענתה, היא קראה לקצין האחראי והעבירה דיווח למרכז השליטה.
"בביקורת שערכתי הם עטו על הדלת ולא נתנו לי לראות מה קרה", הוסיפה. "בין 2:30 ל-3:00 הבחנתי בשני נערים שכאילו רבו בצחוק ביניהם. אמרתי גם לקצין שהם רבים ומכים את הקטין". היא טענה כי ראתה את המתרחש דרך המצלמות והוסיפה כי הליכתה לתא "לא עזרה. הם קיללו אותי ולא נתנו לי לראות כלום בכך שהם נצמדו לדלת". לדבריה, לא הייתה לה סמכות לפתוח את הדלת.
כשעומתה עם רישומיה במשמרת, ולפיהם לא אירעו במהלכה אירועים חריגים, הסבירה שני כי "תמיד רושמים ככה, מתוך הרגל. אני רושמת ככה גם אם היה מה לדווח".
ככל הידוע, נמשכה ההתעללות לאורך הלילה, אך גם בבוקר עוכב הטיפול בנער. לדברי הסוהר ביאן, שהגיע לתא, הוא הבחין בנער יושב בפינה. "קראתי לו לדלת וראיתי שהוא מלא חבלות בפנים. שאלתי אותו מה קרה והוא אמר שהוא נפל מהמיטה. התקשרתי למפקד המשמרת ואמרתי שהבחור חבול ועשו בו לינץ' כל הלילה. שאלתי אם להוציא אותו מהתא. הוא אמר לי שעוד מעט תתחיל ספירה ואז נוציא אותו יחד".
"מדובר בכשל ברור וחמור של שב"ס האמון על שלומם וביטחונם של העצורים והאסירים, בפרט כשמדובר בקטינים שנמצאים במתקן מרושת במצלמות", אמר שלומי לוי, מנהל מחלקת הנוער בסניגוריה הציבורית במחוז דרום. "הכשל היה ברור. הסוהרת רשמה דברים שהם שקריים בוודאות, ואיש לא מפיק לקחים. הם בעצם טייחו את המקרה".
"הסוהרים הועמדו לדין משמעתי"
היחידה הארצית לחקירות סוהרים הסבירה כי "ההחלטות בתיק התקבלו בסמכות הפרקליטות לאחר שתיק החקירה הועבר לעיונם ולהחלטתם".
מפרקליטות מחוז דרום נמסר כי "הקטינים שביצעו את המעשים הורשעו בעבירות חמורות של התעללות בנסיבות מחמירות, תקיפה ושיבוש מהלכי משפט, וחלקם נשפטו לעונשי מאסר לא מבוטלים. בעניינם של עובדי השירות, סברה הפרקליטות שההליך המתאים מולם הינו הליך משמעתי ולא פלילי, בהינתן שלא היה מדובר בזדון או בכוונה, אלא בהתנהלות שלכאורה נפלו בה פגמים משמעתיים-התנהלותיים. לכן הוחלט להעביר את התיק להמשך טיפול ברשויות המשמעת של שב"ס".
משירות בתי הסוהר נמסר כי "כל עוד התנהלה חקירה פלילית, לא ניתן היה לחקור את המקרה בשירות. עם סגירת התיק ביאח"ס ועל בסיס ממצאיו, חודש ההליך המשמעתי נגד הסוהרים וננקטו נגדם צעדים משמעתיים הכוללים העמדה לדין".
"למרבה הצער אין זה מקרה ראשון", אמר מנכ"ל המועצה לשלום הילד ד"ר יצחק קדמן, "אין בדיקה רצינית במקרים האלה. צריך לעשות בדק בית רציני. קטין שנמצא במעצר נתון לחלוטין להשגחת המדינה, וצריכה להיות השגחה הדוקה על המתרחש שם. לא שומעים, לא רואים ולא מדברים. הכי כואב זה שלא מונעים מקרים כאלה מראש. אני מצר על כך שהפרקליטות החליטה שמקרה זה אינו מעניינה ולא נפתח תיק פלילי נגד מי שנראה כי מעל בתפקידו".