אב שכול נדחה: אסון השייטת לא ייחקר שוב
משה רודובסקי, אביו של גל שנהרג בתקרית ב-1997, עתר להקמת ועדת חקירה רביעית לאירועים. השופט סולברג קבע שחקירת האירועים מוצתה
בג"ץ החליט לדחות עתירה שהגיש אב שכול
לחייל שנהרג באסון השייטת
ב-1997, וקבע שחקירת האירוע לא תחודש. השופט נעם סולברג קבע ששלוש הוועדות שבדקו את שהתרחש בפעולת צה"ל בלבנון בלילה שבין 5 ל-4 בספטמבר אותה שנה, הביאו למיצוי של החקירה.
בהיתקלות באותו לילה נהרגו 12 לוחמים, גופה אחת נלקחה על ידי חיזבאללה וחיילים אחרים נפצעו. לאורך השנים מונו שלוש ועדות לחקירת המקרה: אופיר, אגמון וזורע. אחד ההרוגים בתקרית היה סמ"ר גל רודובסקי, ואביו משה עתר לאחר מכן לבג"ץ להקמת ועדת חקירה רביעית.
בעתירה הוא טען לסתירות מהותיות בממצאי הוועדות השונות, שלשיטתו מצריכות בדיקה נוספת, בין היתר בכל הנוגע לתקינות המתקנים שנשאו עמם הלוחמים. לדבריו, הממצאים של הוועדות הקודמות מעלים לפחות שלוש גרסאות סותרות לתרחיש: האחת, שלפיה הצוות נתקל במארב אקראי; השנייה, שלפיה המארב היה מתוכנן – מה שמעלה חשש לכשל מודיעיני חמור; והשלישית, שלפיה המטענים שנשאו הלוחמים היו פגומים.
פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:
- אחרי 20 שנה ו-9 ילדים: למה זכאית הפילגש?
- פוטרה כי ביקשה חופש לטיפול רפואי - ותפוצה
- נפלה במונית שירות ותקבל 155 אלף שקל
- העליון: אל על לא חייבת להטיס קופים למחקר
תיעוד לוחמי השייטת - שעות לפני התקרית (צילום: ערוץ 10)
אסון השייטת
הורי החללים: מסקנות אישיות או בג"ץ
בועז פיילר
ב-2010 קיבלו המשפחות השכולות את דו"ח הוועדה שקבעה כי התקרית בדרום לבנון נגרמה ממארב מתוכנן: "הם האמינו למפקדים והלכו כמעט כצאן לטבח"
המשיבים לעתירה - משרד הביטחון, שר הביטחון, הרמטכ"ל ומפקד חיל הים - טענו כי ממצאי הוועדות התקבלו לאחר בחינה מעמיקה על אודות האסון. המשיבים הסבירו כי ההבדלים בממצאים אינם סותרים אלא משלימים: מלכתחילה היו כמה תרחישים אפשריים, ועם התקדמות הבדיקות והמידע שהצטבר בחלוף הזמן, הוסקו המסקנות והופקו הלקחים.
לאחר הדיון הראשון בעתירה של רודובסקי הוסכם שראש המוסד לשעבר, דני יתום, יעיין בחומרי החקירה ויביע את חוות דעתו. בחוות הדעת, שהוגשה ביוני 2013, קבע יתום כי החקירה הייתה מקצועית ומעמיקה, וכי יש סבירות גבוהה שמזל"ט של חיזבאללה גילה פעילויות מקדימות למבצע, וכי המטען הראשון שהתפוצץ והתקיל את הכוח היה של האויב, ולא מטען צה"לי פגום.
הפרשה נבחנה היטב
השופט נעם סולברג קבע שעם כל הצער והכאב על נפילת הבן, יש לדחות את עתירתו של רודובסקי. הוא פסק שגם אם יש אי-זהות בפרט זה או אחר בין הממצאים של הוועדות, הרי שהדבר מובן שכן ברבות השנים התגלו נתונים נוספים שאפשרו להכריע את הכף בין התרחישים השונים. לשיטתו, צוותי חקירה מקצועיים ומוכשרים בחנו את כל הנתונים לפרטי-פרטים ולא הותירו אבן אחת שלא נהפכה.
השופט סולברג הבהיר שהתערבות בג"ץ בהחלטות מקצועיות היא מצומצמת ביותר, בפרט כשבמקרה זה אין כל עוררין על כשירותם ועל טיב מלאכתם של צוותי החקירה. השופט סולברג גם דחה בקשה של רודובסקי לעיון בחומרי החקירה.
העתירה נדחתה בהסכמתן של המשנה לנשיא, השופטת מרים נאור, והשופטת דפנה ברק-ארז.
ברור שמדובר בעניין רגיש ביותר הנוגע בעצבים חשופים של אלו שאיבדו את היקר להם מכל. עם זאת, בג"ץ חייב לשים לפניו מערכת שיקולים רחבה ומאוזנת, שבמקרה זה הטתה את הכף להגבלת המידע לשם השמירה על ביטחון המדינה ואזרחיה.
- לקריאת ההחלטה המלאה – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ העותר: עו"ד ד"ר שמואל סעדיה, עו"ד עמית המפל
- ב"כ המשיבים: עו"ד שרון רוטשנקר, עו"ד ענר הלמן
- עו"ד עומר יעבץ, ממשרד "עומר יעבץ - צחי ביטון ", עוסק בחוקי נכים ושיקום ובנפגעי פעולות איבה
- הכותב לא ייצג בתיק
מומלצים