שתף קטע נבחר

 

"הצעת מצרים: בלי פירוז, הסגר יוסר חלקית"

10 שעות דנו בקהיר נציגי ישראל וחמאס, ויממה לפני תום ההפוגה הסכם עדיין אין. לפי גורמים פלסטינים, זו הצעת מצרים: יופסקו החיסולים, יוקטן אזור החיץ, הסגר יוסר הדרגתית. נתניהו מודאג מתגובת הקבינט: "חושש שנגיד לו לא". גורם במשלחת הפלסטינית מאיים: "הפסקת האש לא תוארך שוב"

פחות מיממה נותרה עד לסיומה של הפסקת האש הנוכחית וזו כנראה ההצעה שעל השולחן: לאחר יותר מעשר שעות דיונים בקהיר אמרו הלילה (יום ד') גורמים פלסטיניים לסוכנות הידיעות AP כי מצרים הגישה לישראל ולחמאס הצעה שעל פיה יוסר הסגר על עזה באופן חלקי והדרגתי. לדבריו, על כמה מנקודות המחלוקת המרכזיות ידונו רק בהמשך.

 

עוד כתבות על המבצע:

 לפני ואחרי: ההרס ברצועה, ממבט הלוויין

לזכרם, במנהטן: שמות הנופלים על חלון ראווה

 

רק בעתיד ידונו בפירוז רצועת עזה, הדרישה המרכזית של ישראל פרט להפסקת הירי, ובהסרה מוחלטת של הסגר על עזה, כפי שדורש חמאס. הגורם הפלסטיני ציין כי בנוסף, על פי אותה הצעה, תסכים ישראל להפסקת החיסולים מהאוויר, ובהדרגתיות יוקטן גם אזור החיץ שישראל מטילה בגבול הרצועה ועומד כעת על 500 מטר. טרם דווח מה תגובת הצדדים לאותה הצעה.

 

גורם במשלחת הפלסטינית אמר הבוקר לעיתון "א-שרק אל-אווסט" כי הפלסטינים הבהירו למצרים שלא יאריכו את הפסקת האש שוב. העיתון פרסם הבוקר מפי גורמים המעורים במשא ומתן בקהיר כי "יש התקדמות איטית, אבל לא פריצת דרך גדולה. עדיין יש פערים בין הצדדים. ההתקדמות במשא ומתן קשורה לנסיגה של ישראל מהעלאת נושא הפירוז וההסכמה למתן הקלות הקשורות להעברת כספים ולמעבר של סחורות ואנשים מהרצועה ואל הרצועה".

 

במקביל נמשכות המחלוקות בעניין הקמת שדה התעופה, הנמל הימי, נתיב בטוח בין הגדה לרצועת עזה ובעניין הגופות של החיילים הישראלים בעזה. ישראל מתעקשת שכל הסכם יכלול את מסירתן. "עמדת ישראל בנוגע לשחרור אסירי הפעימה הרביעית אינה ברורה", אמרו הגורמים. במקביל טען כתב העיתון בקהיר כי הוסכם גם על שחרור אסירי עסקת שליט שנעצרו מחדש במבצע "שובו אחים", אולם גם לכך אין אישור מכל גורם אחר.

 

צפו: הצהרת נתניהו לפני שבועיים - "פירוז הרצועה חייב להיות חלק מכל פתרון" 

בנימין נתניהו מתווה תהליך פתרון    (צילום: יוגב אטיאס)

בנימין נתניהו מתווה תהליך פתרון    (צילום: יוגב אטיאס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בכל מקרה, הסכם בין ישראל לחמאס עדיין לא הושג והיום צפוי להיפתח יום הדיונים השלישי והאחרון בהפסקת האש הנוכחית, אולם ראש הממשלה בנימין נתניהו כבר מודאג מתגובת שרי הקבינט שיתבקשו להצביע עליו. אמש הוא זימן אליו את שרי הקבינט על מנת לדון עמם בהסכם המתגבש וכדי לקיים "שיחות ריכוך", כפי שהגדיר אחד השרים את חילופי הדברים בינו לראש הממשלה. 

 

הרושם שנוצר אצל השרים שהוזמנו לשיחות הוא שנתניהו מוטרד ומודאג מהאפשרות שהקבינט ידחה את ההסכם שמתגבש. "הוא חושש שזה לא יעבור", אמר אחד המשתתפים בשיחות. "הוא מכין את היום שאחרי, מנסה לרכך את השרים. יש לא מעט בעיות עם ההסדרה הזו, ונתניהו מוטרד מהאפשרות שנגיד לו לא, ואז הוא יהיה בברוך בינלאומי".

 

אף שהקבינט הסכים לשלוח צוות למגעים עם חמאס בקהיר, יש לא מעט סעיפים בהסכם המתגבש שנמצאים במחלוקת עמוקה. אחד מהם הוא סוגיית השכר לאנשי חמאס בעזה. "איך נקבע מי יקבל ומי לא? מי יפקח על הכסף הזה?", תהה אחד משרי הקבינט, שכמו חבריו ערך עם נתניהו שיחה קשה. "אם אחות בבית חולים תזכה למשכורת, אולי גם מוחמד דף יקבל. צריך לפקח על הכסף הזה".

 

החששות של ראש הממשלה פותחים גם פתח לדרישות מצד השותפות הקואליציוניות. שרים בקבינט מגבשים רשימת דרישות שנתניהו יידרש למלא כדי לזכות בקולם בהצבעה הצפויה על ההסדרה. אחד השרים הבהיר לראש הממשלה כי אם כחלק מההסדרה לא תוקם ועידה בינלאומית שתגבש מתווה לפירוז רצועת עזה ולשיקומה - נתניהו יאבד את תמיכתו בהצבעה.

 

"נתניהו בבעיה. זה שהוא לקח אותנו לפגישות אישיות רק משקף בפניו את הבעיות, לא פותר אותן", אמר שר אחר שעמו שוחח נתניהו.

 

השרים אף התלוננו שלא קיבלו את כל הפרטים על המגעים: "אנחנו לא באמת יודעים. נתניהו מנסה להציב לנו מלכודת עם הסכם של המצרים שלא נוכל לסרב לו, אבל הוא בבעיה". בין היתר, הבהירה לראש הממשלה שרת המשפטים ציפי לבני כי לא תסכים לבניית נמל.

 

יעלון בבסיס חיל הים: המבצע לא נגמר    (צילום וידאו: אלון בסון, צילום סטילס: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)

יעלון בבסיס חיל הים: המבצע לא נגמר    (צילום וידאו: אלון בסון, צילום סטילס: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מספיק לשמוע את השרים המציגים בימים האחרונים תוכניות מדיניות ודרישות נוספות, כדי להבין כי מעבר להיותה סוגיה מדינית וביטחונית, שאלת ההסדרה היא גם סיפור פוליטי, שצפוי להמשיך לטלטל את הממשלה אחרי שהשקט יחזור לדרום.

 

יממה לפני תום הפסקת האש שהוכרזה, מועד שיחול הלילה בחצות, המשלחות בקהיר עדיין לא הגיעו למתווה סופי של הסכם רגיעה ארוך טווח. היום השני לשיחות נפתח אתמול בבוקר עם הגעתה של המשלחת הישראלית לקהיר ונמשך לאורך כל שעות היום והערב. בניגוד ליום הראשון, השיחות בין הצדדים נמשכו גם בערב ובמשלחת הישראלית בחנו את האפשרות שחבריה יישארו ללון בקהיר, אך לבסוף העדיפו להעביר את הלילה בישראל ולשוב הבוקר לקהיר.

 

חאלד משעל עדיין מהווה מכשול

מנגד, חברי המשלחת הפלסטינית שמרו לאורך היום על אופטימיות זהירה באשר לסיכויים להגיע להסכם רגיעה ארוך מול ישראל. למרבה ההפתעה, דווקא ארגון הג'יהאד האיסלאמי, שנחשב לסמן הקיצוני במשלחת, אותת כי פני הצדדים הם להכרזה על הפסקת אש קבועה. אחד מבכירי הארגון ציין כי המשלחת עברה כבר את "מחצית הדרך" מבחינת רשימת הסוגיות שעומדות על הפרק, וסיפר שמצרים העניקה הקלות משמעותיות בעניין פתיחתו של מעבר רפיח. גם גורמים מצריים ציינו כי ישנה התקדמות איטית אך חיובית בשיחות בין הצדדים.

המשלחת הפלסטינית בקהיר. אופטימיות זהירה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המשלחת הפלסטינית בקהיר. אופטימיות זהירה(צילום: AFP)

 

בחמאס, לעומת זאת, דבקו בטקטיקה המוכרת: הביעו תקווה שדרישותיהם ייענו בדרך דיפלומטית, בעודם ממשיכים לאיים באותה הנשימה. "אם תביעותינו לא ייענו - כל האפשרויות יישארו פתוחות", אמרו בארגון. בסביבתו של חאלד משעל, שעל פי הערכות שונות מהווה מכשול להתקדמות השיחות, עדיין מנסים לצנן את האווירה: אחד מדוברי הארגון המקורב למשעל אמר כי השיחות במצרים עוד לא הובילו לבשורות חדשות. "אם לא נראה שינוי והיענות לדרישות הפלסטיניות, נצטרך להחליט מה יהיו הצעדים הבאים שלנו. בכל מקרה נשבור את המצור, בין אם במשא ומתן ובין אם בלחימה".

 

גורמים המעורים בשיחות המשא ומתן אמרו ל-ynet כי לא מן הנמנע שההצהרות של חמאס הן כלי לחץ ותו לא. הגורמים העריכו שאם לא תושג הסכמה עד לתום 72 השעות שהוקצבו להפסקת האש - מצרים תמצא את הדרך לשכנע את חמאס להאריכה שוב. עוד בשעות הערב אתמול אמרו גורמים דיפלומטיים לערוץ המזוהה עם הג'יהאד האיסלאמי, כי "המשא ומתן בקהיר מסובך וקשה, כי מצרים מפעילה לחצים להאריך את הפסקת האש".

 

סעיפים רבים עוד נותרו לא פתורים

כפי שדווח אתמול ב-ynet, בדיונים של המשלחות הפלסטינית והישראלית הושגו הסכמות על חלק מהסעיפים. בין היתר, סוכם כי משכורותיהם של פקידי ממשל חמאס יועברו לרצועת עזה על-ידי הרשות הפלסטינית. הכסף למשכורות יגיע באמצעות גורם שלישי ותחת פיקוח שיוודא כי הכסף לא יועבר להתעצמות צבאית. כמו כן, ישראל תגדיל בהדרגה את מרחב הדיג, ובשלב הראשון הוא יתרחב לשישה מייליים ימיים.

 

לפני ואחרי: רצועת עזה, במבט מהלוויין

לפני ואחרי: רצועת עזה, במבט מהלוויין

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

פרטים שנמצאים על סף סיכום ודורשים רק הסכמה על פרטים טכניים הם הגדלת אשרות הכניסה מרצועת עזה לישראל ולגדה המערבית. המכסה צפויה לעמוד על 5,000 אשרות חודשיות, הכפלת מספר המשאיות שייכנסו לרצועת עזה עם סחורות דרך מעבר כרם שלום ל-600 משאיות לערך ביום, והכנסת חומרי בנייה לרצועת עזה תחת פיקוח הדוק. ישנה נכונות ישראלית מסוימת לשחרר את אסירי הפעימה הרביעית - אך המהלך נבחן בתור מחווה לאבו מאזן וללא קשר למשא ומתן, ובכל מקרה עדיין לא קיבל אישור סופי ישראלי.

 

מצרים נוטה לאשר את פתיחת מעבר רפיח בתנאי שכוחות המשמר הנשיאותי הכפופים לאבו מאזן יהיו אלה שיאיישו את המעבר מצדו הפלסטיני. ככל הנראה מדובר בפריסה של 1,000 אנשי המשמר הנשיאותי במקום. סוגיות הנמלים האווירי והימי יידחו ככל הנראה לשלב מאוחר יותר. בנוסף, בחמאס דורשים להפריד בין העסקה להשבת גופותיהם של שני חללי צה"ל אורון שאול והדר גולדין לבין המשא ומתן על הסכם הרגיעה. לפי שעה לא ידוע כיצד תיפתר סוגיה זו. בחמאס דורשים גם את שחרורם של 56 האסירים ששוחררו בעסקת שליט ונעצרו שוב על ידי ישראל. לא ידוע עד כה מהי העמדה הישראלית הנוכחית בנושא.

 

גורמים בחמאס אמרו אמש כי על שולחן הדיונים בקהיר הועלתה גם הצעה - במקור אירופית - שעיקרה יצירת נתיב ימי בין רצועת עזה לקפריסין, שבו יהיה פיקוח על הסחורות שיועברו לעזה. על פי אותם גורמים ישראל טרם השיבה להצעה. לפי אותם גורמים, מתווה זה אמור להיות זמנית עד לבניית נמל בעזה, דרישה של חמאס שישראל מתנגדת לה בתוקף. לדבריהם, בנושא שדה התעופה ושחרור אסירים לא הייתה פריצת דרך במשא ומתן. בנוסף מסרו אותם גורמים בחמאס כי כל סוגיות השיקום בעזה ופתיחת מעבר רפיח תלויות בחזרה של המשמר הנשיאותי לעזה.


פורסם לראשונה 12/08/2014 23:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הפסקת האש תפוג בחצות
צילום: רויטרס
צילום: קובי גדעון, לע"מ
בנימין נתניהו. "יהיה בברוך בינלאומי"
צילום: קובי גדעון, לע"מ
מומלצים