שתף קטע נבחר
 

כמה שנים מתגורר הישראלי הממוצע בדירה?

מחקר שבחן את ניידות בעלי הדירות בעשור האחרון, מצא כי בעוד שב-2013 53% מבעלי הדירות לא קנו דירה חדשה קרוב ל-20 שנה, ב-2003 רק 42% חיו באותו הנכס במשך תקופה דומה. המשמעות: הישראלים כיום מעדיפים כמה שפחות לעבור דירה. הסיבה, לדברי עורכי המחקר, היא יוקר הדיור

צעירים ישראלים המתגוררים בשכירות אמנם עוברים דירה פעם בשנה וחצי בממוצע, כך לפחות לפי סקר שפורסם באחרונה ; אך מחקר חדש מצביע על מגמה הפוכה בקרב בעלי דירות. על פי המחקר, שנערך על ידי חברת MY HOUSE המתמחה בשיווק פרויקטים של תמ"א 38 ופינוי-בינוי, קרוב ל-30% מכלל אוכלוסיית בעלי הדירות התגוררו בדירתם נכון לשנת 2013 מעל 20 שנה - ולא עברו דירה מאז.

 

 

"בשונה מהתפיסה שלפיה דווקא הישראלי של המאה ה-21 נייד יותר ומחליף את דירתו לעתים קרובות, נראה שההיפך הוא הנכון", מנסה להסביר את הממצאים שי רונן, מנכ"ל MY HOUSE. לדבריו, "קצב הניידות שלנו הולך ויורד - כפי הנראה בעקבות מחירי הדיור הגבוהים בישראל, והקושי של בעלי הדירות לשדרג לדירה גדולה יותר".

 

על פי ממצאי המחקר, שהתבסס על הצלבת נתוני משרד הבינוי והשיכון יחד עם נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס), בשנת 2013, כ-28% מבעלי הדירות בישראל התגוררו בדירתם למעלה מ-20 שנה; 25% גרו באותה הדירה במשך 10-20 שנה; 12% גרו בנכס משלהם לתקופה שבין 5-10 שנים; 21% חיו בדירה שרכשו בין שנה עד 5 שנים; ורק 14% קנו דירה ומכרו אותה תוך פחות משנה.

 

 

 (קרדיט: נתונים באדיבות חברת MY HOUSE) (קרדיט: נתונים באדיבות חברת MY HOUSE)
(קרדיט: נתונים באדיבות חברת MY HOUSE)

 

לעומת זאת, לפני כעשור בשנת 2003, בתקופה שאותה מגדיר רונן כשמרנית יותר, חלק מהנתונים דווקא שונים. כך, למשל, 19% מבעלי הדירות גרו בדירה שלהם במשך 10-20 שנה (לעומת 25% בשנת 2013); ואילו 18% התגוררו בנכס שרכשו פחות משנה (לעומת 14% בשנת 2013). בסך הכל, בעוד שבשנת 2013 כ-53% מבעלי הדירות לא עזבו את הבית קרוב ל-20 שנה, בשנת 2003 רק כ-42% לא עברו דירה במשך תקופה דומה.

 (קרדיט: נתונים באדיבות חברת MY HOUSE) (קרדיט: נתונים באדיבות חברת MY HOUSE)
(קרדיט: נתונים באדיבות חברת MY HOUSE)

 

"אמנם העלייה התלולה ברמת החיים בשנים האחרונות מייצרת הזדמנויות רבות למעבר דירה, אך במקביל לעלייה בסגנון החיים - נרשמה עלייה במחירי הדיור של 9.1% בשנה, ומאז 2008 עלו מחירי הדירות בכ-50%", טוען רונן. זו, לשיטתו, הסיבה לכך שהישראלי של היום פחות נייד. "כביכול יש יותר אפשרויות - אבל לא עוברים דירה בגלל מחירי הדירות הגבוהים", הוא אומר.

 

נשארים באותה הדירה - לא רק בגלל המחירים 

ארז כהן, לשעבר יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, מחזק את הדברים. "פחות משפרי דיור מסוגלים לעבור לדירה חדשה, משום שמרווח המחירים בין דירתם הנוכחית לבין דירה חדשה פוטנציאלית גדל בכפליים בעשור האחרון", הוא אומר. "לכן יותר ישראלים נוטים בשנים האחרונות לשפץ את דירתם הנוכחית ולהשהות או לבטל לחלוטין את הרעיון של מעבר הדירה".

 

אבל האם רק מחירי הדיור מהווים את הסיבה לכך שבעלי הדירות לא ממהרים לעזוב את הנכסים שלהם? לא בטוח. לדברי זאב מילנר, מנכ"ל חברת י.זילברמינץ, כיום יזמי הנדל"ן מאפשרים שינויים פנימיים בדירה, כך שתוכל להתאים לרוכשים למספר שנים קדימה - והם לא יאלצו להחליף אותה בדירה גדולה יותר, בעקבות התרחבות המשפחה.

 

כך למשל, מדגים מילנר, כי חדר שכיום משמש חדר עבודה - יכול להפוך בעתיד לחדר ילדים ולאחר מכן לחדר אירוח לנכדים. זאת על ידי תכנון מראש של תשתיות ביוב, חשמל, קירות גבס ועוד. "אם הדירה גמישה מבחינת שינויים עתידיים - בני המשפחה יכולים להתגורר בה זמן רב", היא אומר.

 

סיבה נוספת שמציע מילנר לעובדה שבעלי הדירות נשארים במקום מגוריהם במשך שנים היא שיפור הנגישות לפריפריה בשנים האחרונות. לדבריו, "אם בעבר רוכש הדירה היה קובע את ביתו בקרבת מקום עבודתו, היום ניתן להתרחק ממקום העבודה ועדיין לשמור על קיצור יוממות (יציאה מיישוב המגורים וכניסה ליישוב אחר לשם עבודה בשעות היום - ה.צ). זאת תודות לרכבת, לכביש חוצה ישראל, כבישי הרוחב, כביש 431, כביש 471, מחלפים חדשים ועוד".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לא כולם ממהרים לעבור דירה
צילום: shutterstock
מומלצים