שתף קטע נבחר

 

אובמה התערב בעיראק. למה בסוריה לא?

טבח אזרחים, כיבוש שטחים ומעשי זוועות על רקע עדתי - כל אלו אירעו גם בעיראק וגם בסוריה לאחרונה ובשלוש השנים האחרונות. רק מדינה אחת מבין השתיים זכתה לחיזוק בדמות פעולה צבאית מארה"ב. מדוע? רמז: אסד

מעשי הטבח של ארגון דאעש בעיראק, המצור שהטיל על עשרות אלפי יזידים והשתלטותו המאיימת על אזורים במדינה, כמו גם על נקודות אינטרס כמו סכר מוסול, הביאו את ארצות הברית לבצע תקיפות אוויריות נגד הלוחמים הקיצוניים. אולם אמש (שבת) דווח כי לוחמי אותו ארגון רצחני טבחו ב-700 בני אדם במזרח סוריה. אז מדוע הנשיא האמריקני ברק אובמה לא תוקף גם שם? רשת החדשות CNN והעיתון "וושינגטון פוסט" ניסו למצוא לשאלה זו תשובות.

 

עוד חדשות בעולם :

העוצר מופר במיזורי: רימוני עשן ברחובות

לבחור את מי להציל מהאבולה, ומי ימות

משחקי ריגול: "גרמניה צותתה לקרי וקלינטון"

 

ההתנגדות לתקיפה בסוריה הייתה ונותרה גדולה

כשמשטרו של בשאר אסד הואשם בתקיפות כימיות נגד עמו, הנשיא אובמה דחף לפעולה צבאית נגדו. אולם לא הייתה לך תמיכה בינלאומית חובקת עולם. הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין, בעל בריתו של אסד, התנגד כל כך למשימה כזו שכתב מאמר דעה ל"ניו יורק טיימס" ובו האשים את ארה"ב בניסיון לפתור כל סכסוך בפעולה צבאית. גם איראן וסין התנגדו למהלך שיערער את שלטונו של הנשיא הסורי.  

מחזק ומחמש. פוטין ואסד, ארכיון  (צילום: AP) (צילום: AP)
מחזק ומחמש. פוטין ואסד, ארכיון (צילום: AP)

קורבנות נשק כימי בדמשק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קורבנות נשק כימי בדמשק(צילום: רויטרס)

 

אובמה על התקיפות בעיראק    (צילום: רויטרס)

אובמה על התקיפות בעיראק    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

לפני שנה, התמיכה באי נקיטת פעולה נגד אסד נשמעה גם במערב. ב"וושינגטון פוסט" מזכירים כיצד נחל ראש הממשלה הבריטי דיוויד קמרון מפלה פוליטית כשהפרלמנט שלו סירב לתמוך בהתערבות. גם צרפת לא הייתה מעוניינת להוביל מהלך כזה.

 

 

חשוב להזכיר כי לא רק ראשי מדינות התנגדו אז. גם הציבור האמריקני והאירופי, לפי סקרי דעת קהל, לא רצה להתערב בסוריה ולפתוח במלחמה נוספת במזרח התיכון על אף התמונות הקשות שפורסמו מהמדינה.

 

גם כיום, אם תרצה ארה"ב להילחם בחמושי "המדינה האיסלאמית" על אדמת סוריה, היא תיתקל בהתנגדות קשה מצד הקרמלין לנוכח היחסים העכורים בין שתי המדינות בעקבות סיפוח חצי האי קרים על ידי רוסיה והסנקציות שהטילו עליה במערב. טהרן, המחמשת את חיזבאללה הלוחם לצד שורותיו של אסד, נותרה מתנגדת עזה.

 

דאעש בודד בעולם

בעוד אסד זוכה לתמיכה בלתי מסויגת מרוסיה ומאיראן, אף אומה אינה יוצאת להגנתו של דאעש. אפילו ארגון הטרור "אל-קאעידה" התנער ממנו, כמו גם מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה שאף כינה אותו "מפלצת". אף שרבים חושדים כי סעודיה וקטאר עומדות מאחורי מימון הארגון, הן לא משמיעות התנגדות לפעולה האמריקנית נגדו. גם בריטניה וצרפת הודיעו כי הן עשויות להצטרף ללחימה.

גם נסראללה מתנגד להם. דאעש בעיראק (קרדיט: AP) (קרדיט: AP)
גם נסראללה מתנגד להם. דאעש בעיראק(קרדיט: AP)

מלבד בדידותו של דאעש בעולם, ב"וושינגטון פוסט" מציינים כי שלא כמו בשאר אסד, לוחמי "המדינה האיסלאמית" מאיימים על ארצות הברית. דאעש מושך אליו אזרחים מערביים רבים שמשתתפים בלחימה בסוריה ובעיראק ועשויים לאחר מכן לחזור לארצות מולדתם ולבצע על אדמתן פיגועי טרור.

 

במערב חוששים גם מהרעיון שבו משתעשעים חמושי "המדינה האיסלאמית" - להעביר את הלחימה לארה"ב. "אל תהיו פחדנים ותתקפו אותנו עם מל"טים, בואו עם חייליכם, אלה שהשפלנו בעיראק, נשפיל אותם בכל מקום, ואינשאללה, נניף את דגלנו על הבית הלבן", אמר אבו מוסא, אחד מדוברי דאעש בסרטון וידאו לאתר החדשות Vice.

 

אין נבל ברור בסוריה ותקיפות אוויריות לא יועילו

החל מעריפות הראשים, דרך קטיעת האצבעות וכלה במעשי הטבח הנוראיים - דאעש הוא נבל ברור בסיפור העיראקי. זאת אף ששלל מעשי האיבה שביצע נעשו כבר בסוריה במשך שלוש השנים האחרונות. אולם בסוריה פשעים אלה ואחרים בוצעו גם על ידי המורדים וגם על ידי כוחות הצבא של אסד.

 

הפגנת דאעש בסוריה זמן קצר לפני סקילת אישה באבנים (צילום: AP) (צילום: AP)
הפגנת דאעש בסוריה זמן קצר לפני סקילת אישה באבנים(צילום: AP)

 

ככל שהלחימה בסוריה נמשכת, כך פחות ברור מי ייהנה מהתערבות אמריקנית. אם אובמה יתקוף את כוחות השלטון - האם לוחמי "המדינה האיסלאמית" ירצו לנצל את הוואקום הפוליטי? תוהים ב-CNN. גם ברוסיה חוששים ממצב שבו קיצונים ישתלטו על סוריה. "יש יותר מדי לוחמי אל-קאעידה וקיצונים מכל הצבעים והמינים שנלחמים נגד הממשלה הסורית", ציין לאחרונה פוטין.

 

"חלק מהאופוזיציה הקיצונית לאסד מאיימת מאוד מפרספקטיבה אמריקנית, ומציבה בפנינו בעיות שונות", אמר ארי ראת'ר, יועץ לשעבר למזה"ת במחלקת המדינה האמריקנית, ל"ניו יורק טיימס" בעבר. "אמנם אסד חייב לפרוש, אך ישנה בעיה גדולה בתמיכה במורדים הקיצונים".

 

גם אם תחליט ארצות הברית לתקוף בסוריה - האפשרות לשליחת כוחות קרקעיים נשללת מכול וכול. מה שמשאיר את אופציית התקיפות האוויריות. אולם לממשלה הסורית יש מערכות הגנה אוויריות מתקדמות שיקשו על הצבא האמריקני. מערכות ההגנה מפני מטוסים שיש לחמושי דאעש אינן מתקרבות לאלו של אסד.

 

מנגד, תקיפות אוויריות בעיראק דווקא כן עשויות להוכיח את יעילותן. ההתערבות הצבאית מוגבלת ויעדים היו ארטילריה של חמושי "המדינה האיסלאמית" שניסו לתקוף את הלוחמים הכורדים המגנים על אירביל. ב"וושינגטון פוסט" סבורים כי להתערבות מוגבלת תהיה השפעה גדולה משום שללוחמי דאעש יש יכולת מצומצמת להילחם באמריקנים באוויר.

 

"אנחנו שברנו, אנחנו נתקן"

אחרי שפלשה לעיראק ב-2003 ויצאה ממנה ב-2011, ארצות הברית מרגישה מחויבת לספק תמיכה והגנה לעם העיראקי. הכורדים בעיראק התגלו כבעלי ברית חיוניים לאמריקנים בעיר אירביל ובוושינגטון מקווים כי הם יקחו חלק בשיקום המדינה.

 

ב"וושינגטון פוסט" מציינים כי משבר בני המיעוט היזידי שנלכדו על הר סינג'אר היה לנקודת מפנה. "כשהבנו מה המצב ההומניטרי על ההר", אמר אובמה בנאום לאומה, "היינו חייבים לפעול באמצעים הייחודיים לנו כדי למנוע טבח. אסור שאמריקה תפנה את מבטה".

 

אף שבממשל אובמה מתעבים את הרעיון של פעולה צבאית נרחבת בעיראק, ישנה תחושה

 שמתבטאת בשני כלי התקשורת האמריקניים, לפיה "ארה"ב שברה את זה, ארה"ב תתקן את זה".  

 

בארה"ב מושמעת בימים האחרונים הטענה כי המדינה חייבת לעזור לעיראק, משום שהיא לא הייתה במצב זה לולא הפלישה ב-2003. ב-CNN מוסיפים לטענה זו גם את העובדה כי חיי אמריקנים רבים אבדו במלחמה זו ומיליארדי דולרים בוזבזו כבר על אימון הכוחות העיראקיים.

 

זה לא המצב בסוריה. פרשן CNN פאריד זכריה טוען כי מדובר בבעיה מהותית במדיניות ארה"ב בעניין הסורי. "ארה"ב חייבת לפתח מדיניות משולבת ומשכנעת יותר כשהיא מתמודדת מול סוריה ועיראק - האתגרים בשתי המדינות קשורים זה בזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
כוחות דאעש בסוריה
צילום: AP
מומלצים