שתף קטע נבחר
 

"הסכם קטן" תחילה: הוויתורים והרווחים

הערב צפוי להיחתם הסכם לתקופה של כחודש: חמאס יתחייב לא לשגר רקטות, צה"ל לא יפגע בבכירי חמאס. פירוז לא יהיה בינתיים, גם לא חילופי גופות. חמאס יזכה בהקלות כלכליות, תושבי עוטף עזה שוב יישאו בנטל של חיים בחוסר ודאות

עד חצות (יום ג') ייחתם כנראה בקהיר הסכם הסדרה מינימלי, שיאפשר להאריך את הפסקת האש ולהעביר סיוע הומניטרי לרצועת עזה. "הסכם ההסדרה הקטן" הזה מתאפשר כתוצאה מהכרת הצדדים ומצרים שלא ניתן להגיע להסכם הסדרה מלא - בשל חילוקי הדעות באשר לסידורי הביטחון שישראל דורשת ובקשת חמאס להסרת המצור - וכן בשל פריצת הדרך שהושגה אמש בקהיר שהביאה להסכמה על הארכת הפסקת האש הזמנית ביממה נוספת.

 

מה תכלול ההסדרה הקטנה? 

 

הפסקת אש לתקופה של חודש לפחות. במסגרת הפסקת האש יתחייב חמאס לא לשגר רקטות, פצמ"רים וטילי נ"ט ולא לבצע פעולות צבאיות כלשהן - פיגועים על הגדר, תקיפות נגד סיורי צה"ל, חפירת מנהרות תקיפה ופעולות ימיות או אוויריות.

 

צה"ל יתחייב לא לתקוף ברצועה, להימנע מסיכולים ממוקדים (גם נגד בכירי חמאס) ולא לפעול ממערב לגדר המערכת ובתוך "הפרימטר הביטחוני" (שטח מיוחד ברצועה שישראל פעלה בו אחרי מבצע "עמוד ענן").

 

צה"ל ערוך בגבול רצועת עזה    (רויטרס)

צה"ל ערוך בגבול רצועת עזה    (רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ישראל תתיר העברת סיוע הומניטרי משטחה לשטח הרצועה, ובו ייכללו מזון, תרופות, בגדים, שמיכות וחומרי גלם לייצור מוצרי צריכה חיוניים. יועברו גם אוהלים, מבנים יבילים, תנורים וכן אמצעים אחרים להקל על תושבים שבתיהם נהרסו. ישראל הסכימה להצעת טורקיה להעביר לשטח הרצועה מבנים יבילים. הטורקים הציעו בתחילה 3,000 מבנים, וכעת ההצעה עומדת על העברת 1,000 מבנים. הטורקים כבר הציעו הצעות דומות בעבר, וגם ישראל הציעה להם מבנים יבילים בזמן רעידת האדמה הגדולה במדינה לפני כמה שנים. טורקיה גם קולטת פצועים מהרצועה.

 

ישראל עומדת על כך שהסיוע ההומניטרי יגיע אך ורק לידי נציגי ארגונים בינלאומיים שפועלים בשטח הרצועה. אלו יערבו ויפקחו על השימוש בו במטרה למנוע העברת חומרים דו-שימושיים - שיכולים לשמש לייצור צבאי ולייצור אזרחי - לזרוע הצבאית של חמאס ולג'יהאד האיסלמי. זה בעצם מממש את דרישת ישראל למניעת התעצמות.

 

מעבר רפיח יישאר בינתיים סגור, או כמעט סגור, אף כי הדבר לא ייאמר במפורש בהסכם.

 

כל הנושאים "הכבדים", כמו שיקום יסודי של הרצועה, חילופי גופות ועצירים פלסטיניים וכן דרישת ישראל לפירוז, יושארו למשא ומתן שיימשך בקהיר בתקופת הפסקת האש הארוכה.

 

הרשות הפלסטינית תפקח על העברת הסיוע מישראל לרצועה ותאפשר העברת משכורות לאנשי הממשל האזרחי של חמאס מתורמים מחו"ל, בעיקר מקטאר.

חיילים בשטח כינוס באזור הרצועה (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
חיילים בשטח כינוס באזור הרצועה(צילום: אבי רוקח)

נמל עזה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נמל עזה(צילום: AFP)
משמעות ההסדרה הקטנה היא שישראל תקבל הפסקת אש יציבה לתקופה של חודש לפחות, מה שיאפשר לתושבי מערב הנגב לחזור לבתיהם, לפתוח את שנת הלימודים ואולי אפילו לעבור בשקט את החגים. חמאס לא מקבל אף לא אחת מדרישותיו ארוכות הטווח בתמורה להפסקת אש מצדו, אולם אזרחי הרצועה, בעיקר אלה שבתיהם נהרסו, יקבלו סיוע ראשוני. הם גם יוכלו להתחיל להתארגן לחורף בדיור זמני. במצב כזה, ישקול חמאס - וכמוהו הפלגים הפלסטיניים האחרים - פעמיים ושלוש פעמים אם ירצה לחדש את האש ולקומם נגדו את האוכלוסייה.

 

הסיוע שיועבר לא יאפשר התעצמות מחדש

מדובר אך ורק בסיוע שיקומי הומניטרי וראשוני שישראל תעביר ותדע מה נכלל בו. זה לא הסיוע הגדול לשיקום הרצועה שחמאס זקוק לו כל כך כדי לרצות את אזרחי עזה. זה גם לא סיוע שיאפשר לזרוע הצבאית של חמאס והג'יהאד האיסלאמי להתעצם מחדש. במקביל, הוסכם עם המצרים שמעבר רפיח יישאר סגור וכי צבאה ימשיך להרוס את מנהרות ההברחה משטחה לעזה.

רחובות עזה לאחר המבצע (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
רחובות עזה לאחר המבצע(צילום: gettyimages)
   

עובדות אלה לא יימצאו במסמך "ההסדרה הקטנה", אך קיימת לגביהן הבנה שקטה מצרית-ישראלית. ההסכם הראשוני אינו מאפשר לחמאס להציג הישג גדול אך מאפשר לישראל להציג רצון טוב כלפי מצרים והקהילה הבינלאומית, ולגייס תמיכה ולגיטימציה להמשך המשא ומתן, שעשוי להיות קשה ואולי אף כרוך בחידוש האש.

 

המגרעת הגדולה מבחינת ישראל היא שהפסקת אש לתקופה של חודש תגרום לשחרור אנשי המילואים וגם לחוסר ודאות מסוים בקרב תושבי מערב הנגב. במצב כזה יקשה גם על ישראל, לא רק על חמאס, לחדש את האש אם המשא ומתן המתקדם לא יעלה יפה. ככלל אפשר לומר שישראל לא העניקה בינתיים לחמאס שום הישג וגם שמרה על האינטרסים החיוניים ביותר שלה, שעיקרם מניעת התעצמות. חמאס זכה בהקלות כלכליות שונות שישראל הייתה מוכנה לתת לו עוד לפני "צוק איתן". תושבי עוטף עזה הם שיישאו שוב בעיקר הנטל של חיים בחוסר ודאות לתקופה מסוימת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים