ניצל בת 84 חולת אלצהיימר וקיבל את ירושתה
אזרחית פולין גילתה שאמה הלכה לעולמה בישראל והורישה את דירתה לאדם זר שטען ש"הכרתי אותה בים". שופטת קבעה שהוא ניצל את מצבה
ערנותו של רשם הצוואות סייעה לאזרחית פולין לגלות שאמה, שהתגוררה בישראל עד מותה, הורישה לאדם זר את כל רכושה, כולל דירה. בעקבות כך ניהלה הבת הליך משפטי בארץ להשבת הרכוש, ובמסגרתו התברר
כיצד ניצל אותו זר את מצבה הקשה של האם שלקתה באלצהיימר.
ביוזמת המדינה אותרה בתה של המנוחה, המתגוררת בפולין, והיא הגישה התנגדות לצוואה. ואכן, הצוואה בוטלה והבת הוכרזה כיורשת היחידה, אלא שאז התברר שחג'אזי לא הסתפק בצוואה, והחתים את הקשישה גם על הסכם מתנה, שלפיו היא מעבירה לו את דירתה ללא תמורה, בעזרתו של שכנו ומכרו - עו"ד בשם יוסף חיג'אזי. עוד עלה שראמי מיהר למכור את הדירה ללא אחר מאשר ידידו עורך הדין, וזה מיהר להעביר אותה הלאה, לבני זוג בשם יצחק ויוכבד קורלינסקי.
פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:
- רוכשי דירה גילו נזילה ובעיית חניה. מי ישלם?
- עיריית אילת עיקלה חשבון. שופט: זה לשון הרע
- ניגש למבחן תיאוריה של אחר - ונשלח למאסר
- שיווק כושל: כך איבד זוג צרפתים דירה בת"א
באוגוסט 2008 נפטרה האישה, אז בת 84, שחסתה בבית אבות סיעודי. כעבור זמן מה הגיעה לפתחו של רשם הצוואות פנייה מאדם בשם ראמי חג'אזי: הוא ביקש לקיים את צוואתה שלפיה הורישה לו את כל רכושה. הדבר העלה את חשדו של הרשם והוא דיווח על כך לאפוטרופוס הכללי.
מדריך
למה הוא קיבל את הירושה? כך תבטלו צוואה
עו"ד אודליה אלטמן
בני משפחה מגלים שקרוב שהלך לעולמו הוריש את כספו ונכסיו דווקא לאדם רחוק, לפעמים אפילו זר. מתי צוואה נחשבת לא חוקית ואיך אפשר לבטל אותה?
הבת הגישה תביעה לבית המשפט המחוזי בחיפה בדרישה לביטול הסכם המתנה והחזרת הזכויות בדירה לעיזבון אמה. היא טענה להשפעה בלתי הוגנת של ראמי חיג'אזי על המנוחה, והוסיפה שהוא ניצל את העובדה שלקתה בדמנציה חמורה, ואילץ אותה לערוך את הצוואה ולחתום על מסמכי המתנה.
הבת הוסיפה שעו"ד חיג'אזי רכש את הדירה בחוסר תום לב, ביודעו על פעולותיו של חברו, וכך גם בני הזוג קורלינסקי, שהיו מודעים לבעייתיות של הדירה.
ראמי חיג'אזי טען מנגד שהכיר את המנוחה כעשור קודם לכן, כששהה בחוף הים, ומאז היה לה כבן, דאג לה, טיפל בה וסייע לה במסירות. עוד התעקש שהמנוחה לא הייתה מעוניינת בקשר עם בתה, ושבעת עריכת הצוואה והסכם המתנה היא הייתה דווקא צלולה בדעתה. לראייה הוא צירף מכתב מרופאת המשפחה של המנוחה מ-2005, שבו נכתב כי היא כשירה מנטלית ואחראית למעשיה. עו"ד חיג'אזי ובני הזוג קורלינסקי הצטרפו לגרסתו וטענו שקנו את הדירה בתום לב.
ניצל את הקשישה בשביל כסף
השופטת שושנה שטמר ציינה כי על פי מכלול הראיות והעדויות אין זה סביר שראמי חיג'אזי הכיר את המנוחה כעשר שנים לפני החתימה על הצוואה והמתנה. לדעתה, הקשרים שלו עם המנוחה החלו ממש בסמוך לעריכת המסמכים, ולא ייתכן שדאג לה, מפני שטרם מותה היא נמצאה ברחוב במצב אומלל, כשהיא סובלת מהזנחה ומתת תזונה.
השופטת הדגישה שהנתבע ניצל את מצבה הקוגניטיבי הרעוע של המנוחה כדי ליטול ממנה כסף רב.
כמו כן נקבע שגם עו"ד חיג'אזי לא טמן ידו בצלחת: הוא ידע היטב שחברו מנצל את המנוחה, או לכל הפחות חשד בכך, ועצם את עיניו בכוונה. גם התנהלות בני הזוג קורלנסקי עוררה את חשד השופטת, שקבעה כי ידעו על הבעייתיות בדירה.
בסופו של דבר ביטלה השופטת שטמר את חוזה המתנה וקבעה כי לאף אחד מהנתבעים אין זכות בדירת המנוחה, ואלה הוחזרו לעזבונה. ראמי חיג'אזי ועו"ד חיג'אזי חויבו בהוצאות ושכר טרחת עו"ד בסך 50 אלף שקל. בני הזוג קורלינסקי חויבו בהוצאות ושכר טרחה בסך 7,000 שקל.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ התובעת: עו"ד תבור גולדמן
- ב"כ הנתבעים: עו"ד מוחמד זערורה, עו"ד עבד אבו אלהיג'א
- עו"ד מאיה רוטנברג עוסקת בדיני משפחה, צוואות וירושות
- הכותבת לא ייצגה בתיק
מומלצים