ירידה של 13% ברכישת דירות ברבעון השני
על פי נתוני האוצר, ברבעון השני של 2014 נרכשו בסך הכל 22 אלף דירות - הרמה הנמוכה ביותר שנרשמה מאז הרבעון הרביעי של 2011 - שעמד בסימן המחאה החברתית. באוצר מייחסים את הירידה לציפיות לחוק מע"מ אפס
על פי נתוני משרד האוצר שפורסמו היום (ה'), חלה ירידה של 13% ברכישת דירות ברבעון השני של 2014. זאת, בהמשך לירידה של 20% ברבעון הראשון. בהשוואה לרבעון השני של 2013, נרשמה ירידה של 29% ברכישת דירות. נתון זה שולל את האפשרות של ירידה בשל גורמים עונתיים.
כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן של ynet:
- קריסת צ. לנדאו: הדירות יימסרו בזמן?
- בת ים: 'איחוד עם ת"א יוריד רמת החיים בעיר'
- ועדת הכספים דוחה את חוק המע"מ של לפיד
בסך הכל, נרכשו 22 אלף דירות - הרמה הנמוכה ביותר שנרשמה מאז הרבעון הרביעי של 2011, שעמד בסימן המחאה החברתית. במשרד האוצר מייחסים את הירידה ברכישת דירות לציפייה להחלת חוק מע"מ אפס.
על פי נתוני האוצר, חלה ירידה של 24% ברכישת דירות חדשות וירידה של 9% בלבד ברכישת דירות מיד שנייה. כמו כן, חלה ירידה של 14% ברכישת דירות על ידי זוגות צעירים, לעומת ירידה של 16% ברכישת דירות על ידי משקיעים.
במשרד האוצר מציינים כי מניתוח של דפוסי הרכישה עולה כי רכישת דירות חדשות על ידי זוגות צעירים (אותה פעילות שעליה יחול חוק מע"מ אפס) נרשמה ירידה חדה במיוחד - של 30% לעומת הרבעון הראשון של השנה. מסיבה זו, מניחים כי הגורם העיקרי להאטה בביקוש הוא הציפייה לכניסה לתוקף של הטבה זו.
ירידה ביישובים עם רמות מחירים נמוכות מ-1.6 מיליון
עוד מציינים באוצר כי נרשמה ירידה חדה במיוחד ביישובים שבהם רמות המחירים נמוכות מ-1.6 מיליון שקלים לדירה, הרמה שמעליה לא תהיה זכאות למע"מ אפס. כך, באזור ירושלים ובאזור תל-אביב, שבהם נהוגות רמות המחירים הגבוהות ביותר בארץ, נרשמה עלייה של 6.2% וירידה של 8% בהתאמה. לעומת זאת, באזור המרכז נרשמה ירידה של 25.2%, באזור חיפה ירידה של 12.5%, בנתניה ירידה של 14.2%, ברחובות ירידה של 18.4% ובבאר שבע ירידה של 18.9%.
אך אם משווים להיקף המכירות ברבעון השני של 2013, ניתן לראות כי שיעור הירידה הוא אחיד למדי בכל רחבי הארץ. בירושלים חלה ירידה של 23.6%, בתל-אביב ירידה של 31.8%, במרכז ירידה של 29.8%, בחיפה ירידה של 26.1%, בנתניה ירידה של 27.9%, ברחובות ירידה של 28.1% ובבאר שבע ירידה של 35.2%.
כלומר, על אף ההפרשים בין אזורים שונים בארץ ברבעון השני, ניתן לדבר על מגמה כלל ארצית של ירידה בהיקף המכירות. ייתכן שמגמה זו נובעת מהציפייה למע"מ אפס, שפועלת על הביקושים בכל האזורים (גם באזורים שבהם רמות המחירים לא יאפשרו מלאי של דירות מתאימות לניצול ההטבה).
ייתכן גם שניתן לייחס רק חלק מהירידה בביקושים לציפייה למע"מ אפס ויש לייחס חלק ממנה לגורמים אחרים, כמו החמרת המיסוי על רכישות של משקיעים או תחושה שמגמת עליות המחירים בישראל מיצתה את עצמה. בהקשר זה יש לציין כי בשלב זה, אין עדויות לירידה במחירי הדירות, אלא רק לירידה בהיקף הביקוש.