שתף קטע נבחר
 

הכירו את המכונות שיחליפו את עורכי הדין

טכנולוגיות חדשות הנמצאות בפיתוח עשויות להחליף את החוזים הישנים במכונות. ניק סאבו, "הסבא של הביטקוין", כבר הולך צעד אחד קדימה: כך נראה עולם בלי ניירות ובלי חתימות המנוהל באמצעות "חוזים חכמים"

שנת 2050. רובוטים שולטים בעולם. תוכנות מסתוריות מנהלות אותנו. "איזה חוזה תרצה להכין אדוני?", תשאל תוכנת הייעוץ המשפטי. "אני רוצה להיכנס בהם עד הסוף!", אתה עונה. "בטוח?", היא שואלת. "יאללה!" אתה עונה. "יאללה" היא מחייכת. 

 

לטורים נוספים של ד"ר אושי שהם קראוס

 

אולי זה נשמע לגמרי מופרך, אבל צעדים קטנים לכיוון כבר יש. תוכנות לא יחליפו את עורכי הדין במהרה, אבל סל השירותים שנותן משרד עורכי דין יהפוך בסופו של דבר בחלקו לדיגיטלי, ולא סתם, אלא לכזה שבנוי על הרעיונות הקריפטולוגיים (הצפנתיים) של מערכת הביטקוין.

 

החוזה של ההווה

חוזה הוא חבילת ניירות חתומה על ידי הצדדים. הוא גם חפץ פיזי שעשוי מחומר לבן עשוי עץ (נייר), שעליו עשרות אלפי כתמים שחורים קטנים (אותיות), ועליו כמה צורות גרפיות מוזרות (חתימות) - אבל לא רק. הוא כולל גם את אוסף המשמעויות שאנחנו נותנים לו, ואת המוסדות החברתיים שמכירים בו ויודעים איך לפעול איתו - בתי המשפט, המשטרה והרשות המחוקקת. בלי כל אלה, אין שום משמעות לנייר.

 

החוזה הוא למעשה חפץ חברתי מופשט, שהביטוי הפרקטי שלו תלוי בתרבות, במדע ובטכנולוגיה. המשמעות שהופכת את החפץ לחשוב מבחינה משפטית נוצרה גם באמצעות התפתחות טכנולוגית (למשל טכנולוגיית ההדפסה על נייר והכתיבה הידנית), וגם בזכות הסכמה חברתית משפטית שאומרת, קשקוש על נייר שווה התחייבות.

 

החוזה של העתיד

בשביל להמשיך לטייל מטאפורית בעולם החוזים כדאי להכיר את ניק סאבו (Nick Szabo), מומחה ידוע למשפט והצפנה. אפשר להגיד שסאבו הוא הסבא של הביטקוין, ויש שחשדו בו אפילו שהוא הממציא המסתורי שלו.

 

סאבו הולך צעד אחד קדימה, ומדבר על חפצים שהם חוזים בעצמם - שמבטאים בפעולה שלהם את ההסכמה, ולפעמים גם את האכיפה. לדוגמה, מכונת שתייה אוטומטית, כזו שמכניסים לתוכה מטבע ופחית משקה נופלת לאשנב. המכונה הזו מגלמת, לראייתו של סאבו, מכאניקה חוזית. היא כוללת הסכם שמאפשר מכירה של משקאות בשוק החופשי בין אנשים לבין מכונה (שמופעלת כמובן על ידי אנשים ונבנתה על ידי אנשים). 

 

יש כאן, אומר סאבו, סוג של הסכם שאומר משהו כזה: "כל מי שעובר ברחוב ורוצה לקנות מהמפעיל, יכול להכניס - בסיכון סביר - מטבע ולקבל את הסחורה. במידה שהמטבע נבלע, אתה לוקח בחשבון שיש סיכוי שלא תקבל את הכסף, אבל אם מאוד תשתדל, תתקשר לחברה, הם יעשו מאמץ להחזיר את הכסף".

 

אפשר להפר את החוזה הזה? כן! יש אפשרויות לאכוף אותו? עקרונית כן, אבל העלויות גדולות יותר מהנזק הכספי. הפסדת חמישה שקלים שנתקעו במכונה, לא תפנה לעורך דין... 

 

בואו נמשיך לדוגמה מעניינת יותר. נדמיין מפתח דיגיטלי עתידי לכלי רכב, המתוכנת לאפשר רק לבעלים החוקיים שלו להתניע, כמו זה שכתבתי עליו בטור הקודם. גם זו מטאפורה מכאנית לחוזה. התמורה עבור מחיר הרכב היא קוד, שמהווה למעשה את הביטוי היחיד שלך לבעלות. החוזה הזה הוא לא נייר, אלא מנגנון דיגיטלי שיודע גם לאכוף את עצמו, וכך הוא מתוכנת:

 

נניח שרכב נקנה ב-5 תשלומים חודשיים. המפתח שיתקבל בתמורה הוא קוד אקטיבי, המאפשר להתניע את הרכב רק עד מועד התשלום הבא. במידה שתוכנת החוזה לא תקבל אישור לביצוע התשלום המצופה במועד, הקוד יושהה. לאחר שהתוכנה תקבל אישור לתשלום מלא, היא תצא מכלל פעולה - כלומר, לא יהיה גורם נוסף המכיר את הקוד הסודי פרט לבעלי הרכב, ולא תהיה עוד לשום גוף אפשרות להשהות את הקוד.

 

הנה, אומר סאבו, חוזה שמתבטא במנגנון תכנותי שגם אוכף את עצמו.

 

עולם משפטי חדש כבר בבנייה

סאבו מציג למעשה עולם חוזי שבו אין שום צורך בנייר, ואין צורך לחתום בו על שום דבר. במקום זאת, הוא כולל "חוזים חכמים" (Smart Contracts בלשונו), שמחליפים את הרישום, את החתימה ואת תהליך האכיפה. אין צורך בעורך דין שיגיש תביעה, אין צורך בהתערבות של משטרה, עיקול, או משפט. הכול נעשה באמצעות מכונת חוזה חכמה.

 

הפלטפורמות האלו, המבוססות על הגיון הביטקוין, כבר נבנות בפועל בחודשים האחרונים. חלקן כבר קיימות ומתפקדות, ומאפשרות חוזי העברות כספים שונים בין אנשים. תוכלו לקרוא עוד עליהן בטורים הקודמים שלי, וגם בטורים הבאים. 

 

ובקצה הקרחון ברשת א' של קול ישראל: על ניו אייג', כלכלה, סוציולוגיה ומיסטיקה. האורחת באולפן הייתה ד"ר מריאנה רוח מדבר, ראש החוג למיסטיקה במכללת צפת. הנה.

 

ד"ר אושי שהם קראוס , מומחה לפילוסופיה של הכלכלה. מעביר הרצאות וסדנאות לקהל פרטי ולחברות. מוזמנים ליצור קשר , ולהאזין לתכנית הרדיו שלי "קצה הקרחון ". התוכנית משודרת בימי רביעי, ב-12.05, ברשת א' של קול ישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
מכונות יהפכו לחוזים מכאניים
צילום: Shutterstock
צילום: חן אלוני
ד"ר אושי שהם קראוס
צילום: חן אלוני
מומלצים