נאצים היפסטרים סוחפים את גרמניה
התנועה הניאו-נאצית בגרמניה משנה פניה: ה"ניפסטרים", כפי שהם מכונים, מתלבשים אחרת ומאמצים מטרות חדשות. הנשק שלהם: רשתות חברתיות, תוכניות בישול טבעוניות וסרטוני "הארלם שייק". העתיד של הימין הקיצוני?
התופעה החלה למשוך תשומת לב בחודשים האחרונים לאחר שברשת נפוץ צילום של כמה משתתפים בהפגנת המפלגה הניאו-נאצית NPD במגדבורג. בניגוד לרוב הנוכחים, הצעירים בתמונה היו לבושים בסקיני ג'ינס שחור, פניהם כוסו בזקן עבות ולפחות אחד מהם החזיק תיק בד שעליו נכתב "אל תדחף אותי, יש לי יוגורט בשק". התיעוד המפתיע הפך במהרה לוויראלי, ובלוגרים הדביקו לתומכים החדשים של הימין הקיצוני את הכינוי החדש.
תוכנית בישול טבעונאצית (בגרמנית). המגישים בחולצות של רודולף הס
"הארלם שייק" בגרסת תנועת הצעירים של המפלגה הניאו-נאצית
מה מאפיין את הניפסטר? לחברי התנועה ולמתנגדיה קל יותר להסביר מה הוא לא - הוא אינו דומה לדימוי הקלאסי של פעילי הימין הקיצוני, גלוחי ראש חסונים ולובשי שחורים. בניגוד לעבר, אדם מן השורה עשוי אף שלא להבחין בכך שמולו עומד ניפסטר - אלא אם יידע לקרוא בין השורות בציוצים שהוא מפרסם בטוויטר, או יזהה את חברי המפלגה הנאצית על הטישירט הצבעונית שהוא לובש.
"אנחנו לא מכנים את עצמנו ניפסטרים, אם אנשים רוצים לקרוא לנו ככה - בבקשה. אנחנו ננצל כל הזדמנות לקדם את עצמנו", הצהיר בראיון לרשת RT פטריק שרודר, בן 30 מבוואריה, שמוכר בגרמניה כאחד ממובילי התפיסה החדשה, אף שהוא עצמו מזכיר יותר את הדימוי הניאו-נאצי הישן. מדי שבוע הוא מופיע בפני הציבור בתוכניתו האינטרנטית FSN.tv, כשעל פניו בנדנה עם הכיתוב H8 ומאחוריו מפה של גרמניה ב-1937, ומשתמש בבמה כדי לשכנע את פעילי הימין הקיצוני כי עדיף להם להיטמע בציבור הרחב.
שרודר לא מסתיר את שאיפותיו להעניק לניאו-נאצים פנים ידידותיות יותר ואף מקיים סמינרים שמלמדים את הקיצונים איך להתלבש כדי להיטמע ואיך להיות סובלניים יותר, למרבה האבסורד, ל"טיפוסים" שונים שמעוניינים לתמוך באידיאולוגיה שלהם. השינוי, אגב, לא מסתכם במראה החיצוני: לצד הלבוש הם גם מאמצים מטרות חדשות, דוגמת הגנת הסביבה וזכויות בעלי חיים.
דוגמה מובהקת לכך היא תוכנית הבישול שהפכה לתופעת יוטיוב: "בלקלבה קוּכֵה (מטבח בגרמנית)", בכיכובם של שני צעירים שמציגים בכל פרק מנה טבעונית אחרת תוך כדי שיחת חולין - ובעודם מתעלמים לחלוטין מהעובדה ששניהם עוטים מסכה שמכסה את פניהם. מלאכת הבישול, ולרוב גם השיחה ביניהם, לא מרמזים על דעותיהם הפוליטיות, אולם מסרים אלו מחלחלים דרך בחירת הלבוש שלהם - טישירט שעליה דמותו של רודולף הס או חולצה של המפלגה הניאו-נאצית NPD. לעתים קרובות הם גם נוהגים לארח דמויות מוכרות בימין הקיצוני. טבעונאצים? בהחלט.
"לשמאל אין חזקה בלעדית על טבעונות, תעשיית הבשר נוגדת את השקפת העולם החברתית והלאומנית שלנו", הסביר באחרונה אחד היוצרים, טים, בראיון למגזין "רולינג סטון". הוא וחברו קווין סיפרו שהחלו לשדר את התוכנית בתור תחביב - הן כדי לעודד אנשים אחרים להפסיק לצרוך מוצרים מהחי והן כדי להראות שהתפיסות הפוליטיות שלהם יכולות להיות קלילות ומהנות. לתעמולה של מפלגת NPD הוותיקה הם לא הצליחו להתחבר. "אין היגיון בהפגנות שלהם לדעתי, רוב האנשים שם רק גורמים לך לרצות להתרחק מהם, עם איך שהם נראים", הוסיף קווין.
טים וקווין אינם היחידים שחשים כך. עליית הניפסטרים מתרחשת על רקע היחלשות תנועת הימין הקיצוני הוותיקה, ובראשונה מפלגת NPD, שכיום נרדפת בזירה הפוליטית, המשפטית והחברתית ואף חווה קשיים כלכליים. נוכח כך גם בתנועת הצעירים של המפלגה (JN) הבינו כי במקום להילחם בהשפעות האמריקניות על התרבות הגרמנית, הרבה יותר קל ויעיל פשוט לרתום אותן למטרותיהם.
הם שמו את האירוניה בצד, וראו בחיוב הקמת אמני היפ-הופ, טכנו ורגאיי (אחד מהם אף מכנה עצמו דיג'יי אדולף ומשלב במוזיקת הטכנו שלו קטעים מנאומיו של היטלר) שנותנים ביטוי לאידיאולוגיה ימנית קיצונית. JN עצמם הצטרפו לפני שנה לטרנד סרטוני הארלם שייק וצילמו עצמם רוקדים עם שלטים שבהם נכתב "תעשו יותר סקס עם נאצים, לא מוגנים", ו"תהיו פעילים".
מיצירותיו של דיג'יי אדולף. "יהודים הם האויב"
על פניו, נראה כי הניפסטר הוא מפגש אבסורדי בין הימין הקיצוני לשמאל הקיצוני. אולם יש שטוענים כי התופעה יותר הגיונית משנראה בתחילה. בתקשורת גם הזכירו כי אפילו מראה הגלוח ראש הועתק בעבר מתנועת נוער פרולטרית. "הניאו-נאצים תמיד נהגו להשתמש בסמלים ובסגנונות פופולריים שמזוהים עם השמאל, בין היתר כדי להיראות כמו האנשים שמפגינים נגדם ולהראות להם שהשקפת העולם שלהם אינה כה שונה", ציין מקס אופרביטילב, ממייסדי ארגון שפועל נגד הימין הקיצוני.
"אולם הפעם התופעה מסמנת שינוי רחב יותר בימין הקיצוני, מעין חילופי דורות", הוא המשיך ואישש את טענותיו של שרודר. "ב-2009 נערך מחקר בקרב בני 15, שהושפעו במיוחד מהמשבר הכלכלי העולמי אז, והוא הראה כי 40.4% מהם מחזיקים בדעות אנטי-מהגרים, ו-14.2% אף מזדהים עם הימין הקיצוני. היום הצעירים האלו כבר בני 20 והם מתחילים להיות מעורבים פוליטית ולקדם בעצמם את הדעות, שלא דרך ה-NPD, שמזוהה עם הדור המבוגר. הם כבר לא מנצלים באופן ציני את הסגנון של הצעירים, הם בעצמם הצעירים שגדלו בעידן של רשתות חברתיות והם משתמשים במה שהם מכירים".
חוקרת אמריקנית, סינתיה מילר-אידריס, ייחסה לרשתות החברתיות את העובדה שהניפסטרים הצעירים כלל לא מודאגים מהסתירה בין רעיונות השנאה הוותיקים שאימצו לבין הנושאים החדשים שהם נלחמים למענם או חיבתם למוזיקה שחורה, למשל. "האינטרנט מאפשר לצעירים לבטא זהויות שונות במרחבים שונים, וירטואליים ומציאותיים", היא הסבירה ל"רולינג סטון". "הדור הזה אוהב את הרעיון שיש לו יותר שליטה על הזהות שלו. הוא הבין, לדוגמה, שסגנון הלבוש שלו לא חייב להיות קשור
לאידיאולוגיה שלו. אתה יכול להתלבש איך שאתה רוצה ועדיין להיות ניאו-נאצי".
הסכנה שנובעת מכך, היא הזהירה, היא שלחברה הנורמטיבית הרבה יותר קשה כיום לזהות מי מבין הצעירים עלול להידרדר לחברת קיצונים, ולעצור זאת בזמן. גם פעילים אחרים התריעו כי "הניפסטרים מנסים לחדור לשיח הציבורי במקומות שבהם הכי פחות מצפים למצוא אותם, ומשם הם ממשיכים לקדם רעיונות אחרים. נושאים כמו גלובליזציה וזכויות בעלי חיים מהווים עבורם רק 'נקודות גישה', אבל בסוף הדיון תמיד חוזר לאנטישמיות וללאומנות. הסכנה עתה היא שעמדות ימניות קיצוניות יחלחלו בשקט למיינסטרים".
"קל מדי ללעוג לניפסטרים", העיר אופרביטילב, "צריך לעשות את שני הדברים - לצחוק עליהם, אבל גם להתייחס אליהם כאיום רציני. הם מייצגים סגנון חדש של לאומנות ואנטישמיות, סגנון מודרני שלא רוצה להיות מזוהה עם הניאו-נאצים מהדור הישן, אף שהם מבטאים את אותה האידיאולוגיה". על רקע ההתחזקות של מפלגות מהימין הקיצוני בבחירות אחרונות ברחבי אירופה, הזהיר הפעיל: "אם דור הניפסטרים יכיר את הפוטנציאל שלו ויתחיל להתארגן פוליטית, הם עלולים להפוך לבעיה רצינית עבור המפלגות הגדולות".