שתף קטע נבחר

 
צילום: אבי רוקח

ליברמן נגד נתניהו: עם חמאס אסור להגיע להסדרה

שר החוץ תקף בחריפות את ההסכם עם חמאס וכתב: "חמאס הוא לא פרטנר להסדרה מכל סוג שהיא, לא מדינית ולא ביטחונית. אי-אפשר ואסור לסמוך על רוצחים שפלים". במקביל, דורש ראש השב"כ לשעבר דיסקין מראש הממשלה נתניהו לספק הסברים להסכם. נתניהו בינתיים שותק

קרוב ליממה עברה מאז ההכרזה על הפסקת האש, ראש הממשלה בנימין נתניהו שומר על שתיקה ובכיר מאוד בממשלה יוצא נגדו. שר החוץ אביגדור ליברמן כתב אחר הצהריים (יום ד') בדף הפייסבוק שלו: "עם חמאס אסור להגיע להסדרה וכל עוד יש חמאס אי-אפשר להגיע להסדר!" ליברמן הוא הראשון מבין השרים הבכירים המתבטא נגד החלטת ראש הממשלה, שאמור לנאום הערב ב-20:15.

 

הפסקת האש בצוק איתן - כתבות אחרונות:

תמונות מעזה: ילדים חוגגים ניצחון עם קלצ'ניקוב

אחותו של פצוע קשה בנירים: 'אנו כמו ברווזים'

ח"כ טיבי: ישראל מבינה רק כוח

 

ליברמן, שהתבטא בחריפות נגד ההסכם שלא הובא לאישור בקבינט, הוסיף: "כל עוד חמאס שולט בעזה אי-אפשר להבטיח לאזרחי ישראל ביטחון ואי-אפשר להגיע להסדר מדיני. חמאס הוא לא פרטנר להסדרה מכל סוג שהיא, לא מדינית ולא ביטחונית. אי-אפשר ואסור לסמוך על רוצחים שפלים. לכן, אנו מתנגדים להפסקת אש, שבחסותה יוכל חמאס להמשיך ולהתעצם וינהל מערכה נוספת נגד ישראל בעיתוי שיהיה לו נוח. כל עוד שלטון החמאס לא מוגר - איום הטילים והמנהרות נשאר. אנו חייבים לעמוד על כך שלחמאס לא יהיה שום הישג מדיני בזכות הפסקת האש הזו".

 

 

שר החוץ הוסיף כי "גם תהליך מדיני אמיתי ואפשרות לפריצת דרך אסטרטגית יהיו אפשריים רק אחרי שנצליח לשחרר את המזרח התיכון ואת הפלסטינים מאיום החמאס". ליברמן הוסיף בסוגריים: "ואף אחד לא יעשה זאת במקומנו". הוא סיכם את דבריו במילים: "אסור לתת שום הישג לחמאס. בחמאס צריך להילחם ללא פשרות".

 

דיסקין: "חובת הדרג המדיני לספק הסברים"

מי שעוד מתח ביקורת על ראש הממשלה הוא ראש השב"כ לשעבר יובל דיסקין, שדרש מנתניהו לספק הסברים לישראלים: "אחרי 70 הרוגים ישראלים, יותר מ-2,100 הרוגים פלסטינים ו-50 ימי לחימה ומבלי שהקבינט דן בהסכם ואישר אותו, זכות הציבור בישראל לקבל הסבר על פרטי הסכם או ההבנות וחובת הדרג המדיני לספקו".

 

דיסקין התייחס לאי-אזכור המנהרות בהסכם וההתחייבות להימנע מפעילות אווירית או קרקעית ברצועה. "אם תיחפר לאחר המבצע מנהרה לשטחנו לא נפעל?", הוא כתב בחשבון הטוויטר שלו.

 

 

דיסקין מתח ביקורת על מדיניות נתניהו בימי הלחימה וגם על הרמטכ"ל, רב-אלוף בני גנץ. לאחר שאחת מהפסקות האש הופרה הוא מתח ביקורת על הרמטכ"ל על שקרא לתושבי הדרום לשוב לביתם והבטיח כי "בטוח שם". דיסקין תהה אז: "מדוע היינו חייבים למהר להודיע ולהראות לחמאס כי המבצע הסתיים מבחינתנו, לפני שהפסקת האש התייצבה? ברור שזה הזמין אותם להביך אותנו הבוקר". 

 

טנק בגבול הרצועה (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
טנק בגבול הרצועה(צילום: יואב זיתון)

מוביל טנקים בגבול הרצועה (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
מוביל טנקים בגבול הרצועה(צילום: יואב זיתון)

גם ח"כ נחמן שי (העבודה) מתח ביקורת. לדבריו, "תושבי מדינת ישראל לא קיבלו עד הרגע הזה שום הודעה רשמית על הפסקת האש עצמה ועל המשא ומתן בינינו לבין חמאס. במהלך המלחמה הופיע ראש הממשלה פעמים רבות יחד עם שר הביטחון והרמטכ"ל. לעומת זאת, מיום אתמול השתיקה רועמת. הציבור מצפה ובצדק לדעת מה הוחלט, מה הושג ובעיקר לא אנחנו הולכים מפה. את מקום הרקטות, הפצמ"רים ותקיפות חיל האוויר תפסה דממה ארוכה ומעיקה. למה ראש הממשלה מחכה?"

 

בינתיים, צה"ל החל לדלל חלק מכוחותיו משטחי הכינוס שליד גבול הרצועה, על רקע הפסקת האש שהחלה אמש. מובילים מפנים מהגזרה טנקים וכלי הנדסה, שהיו מוכנים בימים האחרונים לפעולה קרקעית אם וכאשר היה מוחלט לאשרה. הכוננות הגבוהה באוגדת עזה נשמרת גם בשעות אלה בפעילות הביטחון השוטף.

 

בעוד תושבי רצועת עזה חגגו את הפסקת התקיפות האוויריות של צה"ל והשבת השקט, בחמאס ציינו את הישג האי-התייחסות בהסכם לנושא המנהרות, כפי שישראל התעקשה בתחילה. "אחד ההישגים החשובים ביותר של הצד הפלסטיני הוא הוויתור המוחלט של ישראל על הדרישה לפירוק ההתנגדות מנשקה", אמר הבוקר בכיר חמאס מוסא אבו מרזוק.

 (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
(צילום: אבי רוקח)

 (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
(צילום: אבי רוקח)

גורמים מצריים שצוטטו בעיתון "אל-חיאת" הדגישו כי דרישת ישראל לפירוק חמאס מנשקו,

על פי אותם דיווחים, מנעה הסכם מוקדם יותר, ומשזו הוסרה משולחן המשא ומתן - המגעים הבשילו לכדי סיכום. גורמים פלסטיניים התגאו בדבריהם לעיתון "א-שרק אל-אווסט" כי הצליחו לשנות את ההסכם כך שיעלה בקנה אחד עם התנגדות חמאס לנוסח סעיפי שיקום עזה, פעילות המעברים ואזכור המנהרות וחימוש הפלגים.

 

לפי ההבנות שגובשו ושעליהן הוכרז אתמול, תוך חודש יחלו הצדדים לדון בסוגיות המרכזיות - בהן פירוז והקמת נמל ימי ואווירי. עד אז התחייבה ישראל לפתוח את המעברים לרצועה ולאפשר הכנסת ציוד הומניטרי וציוד לשיקום עזה, תחת פיקוח ישראלי כבד. כמו כן, יורחב אזור הדיג מעבר לשלושה מיילים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
שר החוץ ליברמן
צילום: גיל יוחנן
צילום: צביקה טישלר, "ידיעות אחרונות"
יובל דיסקין
צילום: צביקה טישלר, "ידיעות אחרונות"
מומלצים