שתף קטע נבחר
 

ליקויי בנייה: סכנת החיפויים המתעופפים

נכנסתם לבניין חדש ומחופה זכוכית? לעתים החיפויים עלולים להתפוצץ ורסיסיהם יכולים ליפול לקומות התחתונות. שוחחנו עם גולשים שהתלוננו על מקרים כאלה ועל ליקויי בנייה נוספים - ובדקנו באחריות מי לתקן אותם

אחת הקלישאות הנפוצות בענף הנדל"ן הישראלי היא שהבנייה כאן היא טובה יותר משאר העולם. משפטים כמו "באמריקה הבתים עשויים מעץ ומגבס" הם אולי נכונים, אבל לא תמיד מעידים על טיבה של הבנייה בישראל. בשבועות האחרונים ממשיכות לזרום ל-ynet פניות של גולשים באמצעות המייל האדום, המתלוננים על ליקויי בנייה בדירות החדשות שרכשו.

 

כתבות נוספות על ליקויי בנייה בערוץ הנדל"ן:

 

כך, למשל, עידן מעפולה התלונן בפני ynet על בעיות רטיבות וליקויים במטבח, שאותם גילה מהנדס מטעמו - מה שמונע את כניסתו לדירה החדשה שרכש. לטענתו, אף שדיווח על המפגעים לקבלן, האחרון טרם טיפל בהם. חברת אלגן הנדסה בדק בית, שביצעה עבור עידן את הבדיקה בדירה, קבעה כי תיקון סך כל הליקויים עומד על כ-21 אלף שקל. ליקויים כגון אלו נחשבים נפוצים ביותר.

 

צילום מתוך דו"ח הבדיקה של אלגן הנדסה בדק בית בדירה בעפולה (צילום מתוך דו"ח הבדיקה של אלגן הנדסה בדק בית) (צילום מתוך דו
צילום מתוך דו"ח הבדיקה של אלגן הנדסה בדק בית בדירה בעפולה(צילום מתוך דו"ח הבדיקה של אלגן הנדסה בדק בית)

 

מפגע פחות נפוץ קרה כבר בתחילת השנה, אז באחד המגדלים היוקרתיים בתל אביב נפל חיפוי זכוכית מאחת הקומות העליונות. כעת נודע ל-ynet כי מקרה דומה אירע באחרונה בצור יצחק. בפרויקט "פעמוני החורש" של חברת י. זילברמינץ, זכוכית המשמשת כמעקה בקומה העליונה בבניין בפרויקט התפוצצה - ורסיסיה הגיעו לכל המרפסות בקומות התחתונות.

 

לדברי יוני קמינצקי המתגורר בבניין, אחד הדיירים שהוא מהנדס בניין במקצועו התריע בפני השכנים כי מדובר בזיגוג בעייתי של המעקה. למרבה המזל, לא נגרם נזק משמעותי בעקבות התקרית. "בעלי הדירה שבה התנפצה הזכוכית לא היו בבית, והרסיסיים הגיעו למרפסות בקומות התחתונות - אך לא גרמו נזק לדיירים", הוסיף קמינצקי, שהעלה פוסט בנושא בקובצת הפייסבוק השכונתית.

 

צילום מתוך הפייסבוק של הגולש יוני קמינצקי (צילום מסך מתוך פייסבוק) (צילום מסך מתוך פייסבוק)
צילום מתוך הפייסבוק של הגולש יוני קמינצקי(צילום מסך מתוך פייסבוק)

 

מחברת י. זילברמינץ נמסר בתגובה לפניית ynet בנושא כי היא אינה מתנהלת מול הדיירים מעל דפי העיתון, "ניתן לפנות לחברה בצינורות המקובלים וכל דבר ייבדק ויטופל עד תום".

 

חיפוי אחד נפל? ייתכן שזה סימן לבאות

מהנדס הבנייה דב דוד, מומחה לליקויי בנייה, מתייחס למקרה בצור יצחק. "בעיקרון, זכוכית ככלל בשימוש בבנייה צריכה להיות מקובעת, באופן שיאפשר לה להתמודד עם פגעי היומיום - ובכלל זה רוחות, גשמים ושינויי מזג האוויר, כמו גם לעמוד בפני שינויים במבנה", הוא אומר, "הסיבה לנפילת חיפויי זכוכית נעוצה בשינויים תרמיים שמובילים, בסופו של דבר, להתרופפות החיפוי בנקודות הקיבוע ולנפילתו. לרוב הכשלים מתרחשים בדירות בקומות גבוהות".

 

עוד טוען דוד כי "ברגע שנופל חיפוי, הסיכוי שחיפויים ואריחים נוספים ייפלו גבוה מאוד, משום שהדבר מצביע על ליקוי בהרכבה. הבעיה היא שמתכננים רבים משאירים את שיקול הדעת למתקין המעקה לגבי אופן קיבוע הזכוכית, אף שהחוק מצפה שהם יקבלו את ההחלטה המקצועית ואילו המתקין יבצע זאת באופן הטוב והבטוח ביותר. תפקיד המפקח בסופו של יום לבדוק שתוכניות הבנייה מיושמות באופן תקין וראוי, בהתאם להוראות המתכנן".

 

לדבריו, "כלל הגורמים המקצועיים נושאים באחריות לכשל - הן המתכנן, שלא כלל את הוראות ההתקנה; הן המפקח, שלא התריע כי ההוראות אינן קיימות; והן המתקין, אשר נטל לעצמו את הסמכות לבחור את אופן ההתקנה, בהיעדר הוראות מפורשות של המתכנן".

 

עו"ד יוסי קליין ממשרד עוה"ד הרטבי, בורנשטיין, בסון ושות' העוסק בנדל"ן, מסביר כי יש למי להפנות אצבע מאשימה. "אחריות הקבלן נחלקת לשתי תקופות: תקופת הבדק ותקופת האחריות, המוגדרות בחוק המכר", הוא מציין, "תקופת הבדק מתחילה עם מסירת הַחֲזָקָה בדירה, והיא נמשכת בין שנה ל-7 שנים לפי מהות הליקוי. תקופת האחריות מתחילה עם סיום תקופת הבדק ונמשכת 3 שנים".

 

למעשה, בתקופת הבדק חובה על המוכר לתקן את הליקוי - אלא אם כן הוא הוכיח שהליקוי נגרם באשמת בעל הדירה. לעומת זאת, בתקופת האחריות, חובת ההוכחה חלה על רוכש הדירה - ועליו להוכיח שהליקוי נובע מהתכנון, מהעבודה או מהחומרים.

 

בהתאם לכך, מוסיף עו"ד קליין, תקופת הבדק לפי התיקון שנעשה לחוק המכר דירות בשנת 2011, אחריות המוכר להתנתקות, התקלפות או התפוררות של חיפוי חוץ היא 7 שנים. "לאחר תקופה זו, כאמור, תחול על המוכר אחריות ל-3 שנים נוספות, במסגרת תקופת האחריות", הוא מסכם.

 

המידע הראשוני לידיעה הגיע באמצעות הדואר האדום


פורסם לראשונה 01/09/2014 22:56

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום מתוך דו"ח הבדיקה של אלגן הנדסה בדק בית
ליקוי בנייה בדירה בעפולה
צילום מתוך דו"ח הבדיקה של אלגן הנדסה בדק בית
מומלצים