שתף קטע נבחר

 

גרמניה זוכרת את הנכים שנרצחו ע"י הנאצים

כ-300 אלף בני אדם מוגבלים פיזית ונפשית שהוגדרו "לא יוצלחים" ו"לא ראויים לחיות" נרצחו בשיטתיות ע"י הנאצים, בין היתר בתאי גזים. אתר הנצחה חדש חולק להם כבוד: "פשע שנחשב למבשר הכחדת היהודים באירופה"

גרמניה תחנוך היום (יום ג') את האנדרטה הלאומית הראשונה במדינה לזכר 300 אלף אנשים חולים ונכים שנרצחו באופן שיטתי על ידי הנאצים. טקס החניכה ייערך בהשתתפות משפחות הקורבנות.

 

נאצים היפסטרים סוחפים את גרמניה

 

עוד חדשות בעולם :

האו"ם: מעשי דאעש - פשעים ואולי אף רצח עם

ברזיל תכתיר את הנשיאה הירוקה הראשונה?

 

אתר ההנצחה שהוקם בסמוך לפארק טירגרטן בברלין הוא הרביעי וכנראה האחרון שמוקם במרכז עיר הבירה לקורבנות הנאצים במהלך השואה. קדמו לו אתרי זיכרון לקורבנות יהודים, הומוסקסואלים וצוענים בני רומה. היסטוריונים טענו כי בשל ה"לובי" החלש בסוגיית הקורבנות הנכים הוקם האתר באיחור של שנים רבות.

 

קיר זכוכית בצבע כחול ובבסיסו פאנלים שמספרים על "תוכנית טי-4". אתר ההנצחה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קיר זכוכית בצבע כחול ובבסיסו פאנלים שמספרים על "תוכנית טי-4". אתר ההנצחה(צילום: AFP)
אוּוה נוימארקר, דירקטור הקרן לזיכרון השואה בברלין, אמר כי הטבח בחולים ואנשים עם מוגבלויות סימל את "הפשע ההמוני השיטתי הראשון של המשטר הסוציאליסטי", והוסיף כי "הוא נחשב למבשר הכחדת היהודים באירופה".

 

לא ראויים לחיות

הפרלמנט הגרמני הצביע בנובמבר 2011 בעד הקמת אנדרטה לקורבנות התוכנית הנאצית שכונתה בציניות "המתת חסד" בסמוך לאולם הקונצרטים של התזמורת הפילהרמונית המפורסמת של ברלין.

 

באתר ההנצחה החדש הוצב קיר זכוכית שקוף בצבע כחול שבבסיסו פאנלים שמפרטים את תוכנית הנאצים להשמיד את האנשים הנכים פיזית ונפשית, לקויי הלמידה ואלה שתויגו על ידי החברה כ"לא יוצלחים". האתר נמצא במקום שבו עמדה בעבר הווילה שבה הוחלט על "תוכנית טי-4" ושבה עבדו בחשאי יותר מ-60 פקידים ורופאים נאצים על ביצוע רצח המוני של חולים שטופלו בבתי הבראה ובבתי חולים פסיכיאטריים ולא נמצאו ראויים לחיות.

 

ביצעו "ניסויים" רפואיים בחולים. היטלר בנירנברג, 1 בינואר 1933 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
ביצעו "ניסויים" רפואיים בחולים. היטלר בנירנברג, 1 בינואר 1933(צילום: gettyimages)
"סוף סוף יש לנו מקום ראוי לשמר את זיכרונם של כ-300 אלף אנשים חולים ונכים שנרצחו", אמרה סגנית יו"ר הפרלמנט הגרמני אולה שמידט.

 

סבל מסכיזופרניה ונרצח בגיל 27

שרת התרבות של גרמניה מוניקה גרוטרס וראש העיר ברלין קלאוס ווברייט יישאו דברים במהלך טקס חניכת האנדרטה הלאומית ביחד עם שני קרובי משפחה של קורבנות "תוכנית טי-4". אחד מהם, הארטמוט טראוב, יחלוק כבוד לדודו בנג'מין טראוב. בנג'מין סבל מסכיזופרניה ונרצח בתא גזים בשנת 1941 והוא בן 27 במותו.

 

בין ינואר 1940 לבין אוגוסט 1941 רצחו רופאים באופן שיטתי יותר מ-70 אלף בני אדם באמצעות גזים בשישה אתרים ברחבי הרייך הגרמני. מאוגוסט 1941 ועד סופה של מלחמת העולם השנייה ב-1945, מתו עשרות אלפי בני אדם מרעב בכפייה, הזנחה או כמויות קטלניות של משככי כאבים כמו מורפין שניתנו להם במכוון על ידי רופאיהם. רבים מהנרצחים עברו "ניסויים" רפואיים ועיקור בכפייה.

 

רק כמה מהרוצחים הנאצים הובאו למשפט לאחר המלחמה, אף על פי שרבים מהרופאים שישבו על כיסא הנאשמים במשפטי ראווה כמו בנירנברג 1947-1946 המשיכו בקריירות שלהם ללא כל הפרעה. הן מערב גרמניה והן המזרח הקומוניסטי הכירו או פיצו את ניצולי הזוועות הנאצים, ומשפחות רבות של הקורבנות התביישו בשביל קרוביהן שנתפשו על ידי הנאצים פחות מאנושיים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
משטרו רצח יהודים, הומוסקסואלים, צוענים ונכים. היטלר
צילום: gettyimages
מומלצים