שתף קטע נבחר

מתי מותר לשוטר לקחת לכם את החופש?

נעצרתם? תנחומינו. מרגע זה יש חוק מפורט וקשוח לגבי הסמכויות של המשטרה. כמה זמן מותר להחזיק בכם? ומי יכול לשחרר? מדריך

המשטרה מוסמכת ליטול חירותו של אדם במידה והיא חושדת שביצע עבירה פלילית, אולם גם לחשוד, שזמן רב יעבור עד שתוכח אשמתו – אם בכלל - יש זכויות שידיעתן יכולה לרסן את כוחם של השוטרים. מעצר הוא הליך מורכב שמחייב את מערכת אכיפת החוק לשמור על זכויותיו של האדם החל מרגע עיכובו, המשך במעצר בתחנת המשטרה ועד להבאתו בפני שופט. קיימים צמתים רבים שבהם נדרש מי שהפך ל"חשוד" להתנהל בצורה מושכלת ושקולה, תוך הכרת זכויותיו ויריעת אפשרויות הפעולה הניצבות בפניו.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

עיכבו אותי – מה עושים?

סמכויות העיכוב של המשטרה נועדו בין היתר להימנע ככל שניתן ממעצרו של אדם שלא לצורך. שוטר יכול לעכב חשוד לצורך חקירה או בירור חשד כלשהו למשך פרק זמן של עד שלוש שעות. אם המשטרה מיצתה את הליכי הבירור והגיעה למסקנה שאין צורך בהמשך עיכובו, עליה לשחרר את החשוד.

דרוש: שופט להארכת מעצר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
דרוש: שופט להארכת מעצר(צילום: shutterstock)

במקרים שבהם החקירה טרם מוצתה, ובכוונת המשטרה - משיקולים חקירתיים - להשאיר את החשוד במעצר, עליה להביאו לשימוע בפני קצין משטרה ממונה שיקשיב לטענותיו ויחליט אם לשחרר אותו להשאיר אותו במעצר. בשלב הזה אין עדיין צורך באישור מבית המשפט, ויתרה מזאת - הקצין הממונה רשאי גם להחליט שהחשוד ימשיך להיחקר אך ישהה בתנאים מגבילים של מעצר בית למשך עד חמישה ימים בכפוף לערבויות. במקרה שהחשוד מסרב להצעה זו, על המשטרה להביאו בפני שופט שיחליט על תנאי השחרור.

 

מעצר ראשוני

כדי לרסן את הכוח הרב הנמצא בידי הקצין, שבהחלטה מהירה ושרירותית יכול לשלול חירות של אדם, המעצר הראשוני מוגבל ל-24 שעות. אם המשטרה מעוניינת בהמשך המעצר, יש להביא את החשוד לדיון בפני שופט (אם מדובר בחשוד שטרם מלאו לו 14 שנים, יש להביאו בפני שופט עד 12 שעות מהרגע שנעצר).

 

אי עמידה של המשטרה בתנאים אלה יוביל לפגיעה בחוקיות המעצר וכפועל יוצא מכך עשוי להוביל לשחרורו המיידי של החשוד, אף אם למראית עין נראה הכשל טכני בלבד.

 

כך למשל, ב-2001 יוצג על ידי עצור שנחשד בעבירה חמורה ביותר של שוד מזוין. בית המשפט הורה על שחרורו המיידי רק משום שהמשטרה הביאה אותו להארכת המעצר באיחור של דקות ספורות. טענת המשטרה כי תנאי הדרך הם שגרמו לעיכוב הקצרצר נדחתה, והשופטת קיבל את טענתי שהחשוד הוחזק במעצר לא חוקי תוך פגיעה בזכויותיו.

 

ככלל, אם המשטרה מבקשת להאריך את מעצרו של חשוד, עליה להביא את העצור לדיון בפני שופט. בדרך כלל צו הארכת מעצר לא יינתן מבלי שהחשוד נוכח בביהמ"ש, שכן גם לחשוד ניתנת ההזדמנות לשטוח את טענותיו בטרם תינתן החלטה בעניינו.

 

הארכת מעצר לצורך המשך חקירה מוגבלת לתקופה של עד 15 ימים, בשלב הראשוני, ותתבצע רק אם יתקיימו שלושה תנאים:

 

א. קיים בסיס לחשד סביר שהחשוד ביצע את העבירה.

ב. חשש ששחרורו יוביל לשיבוש החקירה, להימלטות או לפגיעה בביטחון הציבור.

ג. לא נמצאה שום דרך להפיג את החששות הללו, באמצעות שחררו בתנאים מגבילים.

 

לכן, במקרים שבהם בית המשפט השתכנע כי ניתן להורות על שחרור החשוד בתנאים מגבילים, עליו להעדיף דרך זו על פני הארכת מעצרו מאחורי סורג ובריח.

החוק מאזן את הכוח שניתן לשוטרים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
החוק מאזן את הכוח שניתן לשוטרים(צילום: shutterstock)

שחרור, אבל...

הכלל הוא כי עם סיום החקירה החשוד ישוחרר. אולם במקרים שבהם יש כוונה להגיש נגדו כתב אישום בעודו נתון במעצר, יכולה המשטרה לבקש מבית המשפט להאריך את מעצרו בחמישה ימים בלבד, ולתמוך אותה בהצהרה כתובה של תובע מוסמך ("הצהרת תובע"), אשר מתחייב להגיש כתב אישום ובקשה למעצר עד תום ההליכים בתוך תקופה זו.

 

איזונים ובלמים

כאמור, קצין משטרה יכול לעצור אדם גם ללא צו בית משפט. סמכות זו מעניקה למשטרה כוח רב, לעיתים רב מדי. לשם הפיקוח והבקרה על השימוש שעושה המשטרה בסמכויותיה הנרחבות, יצרו החוק והפסיקה מערכת של איזונים ובלמים שתאפשר מיצוי יעיל של חקירת החשוד, בעודו במעצר, תוך שמירה על זכויותיו.

 

חשוב לזכור: החשוד העצור הוא בגדר חף מפשע כל עוד לא הוכחה אשמתו מעבר לכל ספק סביר. הליך בירור אשמתו של אדם ייעשה רק לאחר שיוגש, אם יוגש, כתב אישום נגדו לבית משפט.

 

זכרו: הסמכות לעצור אדם ללא צו מבית משפט אינה נתונה לגחמותיו של השוטר. הוא אינו רשאי לבצע מעצרים כל אימת שמתחשק לו. מעצר ללא צו יתאפשר רק כאשר האדם ביצע את העבירה בפני השוטר או שביצע עבירה שיש בה סיכון לשלום הציבור ובטחונו, ממש בסמוך למעצר.

 

מעצר ללא צו מתאפשר גם במקרים שבהם חשוד שהוזמן לחקירה בחר שלא להתייצב, או במקרים שבהם קיים חשש לשיבוש הליכי משפט, סכנה לביטחון הציבור, הפרת תנאי שחרור או הימלטות מאימת הדין.

 

כוחה של מערכת אכיפת החוק אמנם מרוסן על ידי חוקים וכללים, ועדיין, מבחינה סטטיסטית, עולה כי מרבית תיקי החקירה שבמסגרתם נעצרו חשודים הסתיימו באי העמדה לדין ובגניזה מסיבות שונות. עובדה זו כשלעצמה מלמדת שישנה חשיבות מכרעת לכך שהפעלת הכוח הרב של מערכת אכיפת החוק תיעשה במשורה. אמנם, מבחינתה מערכתית מדובר "רק" בחשוד שנעצר לצורכי חקירה למשך כמה ימים ושוחרר, אולם מבחינת החשוד מדובר באירוע טראומטי, בעל השלכות מרחיקות לכת, שלא יימחה מזיכרונו במשך זמן רב.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
עו"ד חיים אוחנה
מומלצים