בדרך לאישור: הקלות בנייה בעוטף עזה
המועצה הארצית לתכנון ובנייה תדון מחר בהצעה של משרד הפנים, להעניק שורה של הקלות בתכנון ובבנייה ליישובי עוטף עזה. המטרה: להגדיל את היקף הדירות ביישובים אלה ב-500 יחידות. עם זאת, בהתאם להחלטת פרקליטות המדינה, לא תוכל המועצה לדון בהגדלת מספר הדירות בקיבוצים ובמושבים
המועצה הארצית לתכנון ובנייה תדון מחר (ג') בשורה של הקלות בתכנון ביישובי עוטף עזה, במטרה להגדיל את מספר התושבים ביישובים אלה. על פי הודעה שפרסם היום משרד הפנים, במסגרת הדיונים מחר על עדכון תוכנית המתאר הארצית (תמ"א 35), תאשר המועצה להגדיל את היישובים מבחינת היקף יחידות הדיור.
- מחקר: למה עדיף לא לגור בשכונות עם מגדלים
- בתוך שנה: שיווק הדירות ביו"ש זינק פי 10
- עיריית בת ים: לא ניכנע לאיום האיחוד עם ת"א
נזכיר כי מחר (ג') תובא להכרעה במועצה החלטה על הרחבה דרמטית של השטחים המותרים לבנייה בשטחים הפתוחים, לצורך הקמת שכונות חדשות. מדובר בתוכנית בניית אלפי יחידות דיור בשולי הערים, בעיקר במרכז הארץ ובירושלים, למרות התנגדות חריפה של המשרד להגנת הסביבה וארגוני הסביבה.
הבוקר שלח משרד הפנים הודעה ובה נמסר כי שר הפנים, גדעון סער, פנה למנכ"ל משרדו ד"ר שוקי אמרני, המכהן כיו"ר המועצה הארצית, בבקשה שהמועצה תדון בהגדלת היקף יחידות הדיור ביישובי עוטף עזה ל-500 יחידות. נוסף על כך, ביקש כי במושבים הקיימים בתחום עוטף עזה (נתיב העשרה ויכיני) ניתן יהיה לממש יחידת דיור שלישית בתחום הנחלה (בכל נחלה יש זכות לשני בתי מגורים, וכעת מבקש משרד הפנים לממש בית נוסף, למשל לבן ממשיך).
הקלה נוספת שצפויה לעלות לדיון מחר היא הפחתת צפיפות המינימום למגורים ויצירת מגרשי מגורים עבור אוכלוסייה חדשה שתצטרף ליישובים. על פי ההצעה, "בישובים תיקבע צפיפות מינימום של 1.5 יחידות דיור לדונם, דבר אשר יגדיל משמעותית את גודל מגרשי המגורים".
בנוסף, נמסר כי המועצה הארצית תדון במתן גמישות ליישובי עוטף עזה, כך שבהמשך ניתן יהיה לעדכן את היקף יחידות הדיור וצפיפות המגורים בתוכנית מתאר מחוזית, מבלי שיידרש תיקון לתמ"א 35. לדברי סער, "חיזוק ופיתוח ההתיישבות היהודית ביישובי עוטף עזה היא משימה לאומית. לצורך יישום מדיניות זאת, נדרשת מערכת התכנון לנקוט בצעדים משמעותיים, שיבטיחו את ההתפתחות והאטרקטיביות של ההתיישבות באזור".
דיון על עוטף עזה כן - על הקיבוצים והמושבים לא
בתוך כך, הודיעה היום פרקליטות המדינה כי המועצה הארצית לא תוכל לקיים מחר דיון על הגדלת מספר יחידות הדיור בקיבוצים ובמושבים ועל תוספת נחלה שלישית בכפרים שיתופיים - בניגוד לדיון על יישובי עוטף עזה שאותו תוכל לקיים. זאת מאחר שהדיון על הגדלת מספר יחידות הדיור ביישובי עוטף עזה לא נכלל בהחלטה זו של הפרקליטות.
ההחלטה התקבלה בעקבות פנייתה לבג"ץ של עמותת אדם טבע ודין, שעתרה נגד מעורבותה של ראש מינהל התכנון במשרד הפנים, בינת שוורץ, בתמ"א 35 - בטענה לניגוד עניינים. הדרישה של העמותה לגבש מחדש את המדיניות בעניין המספר המקסימלי המותר של יחידות דיור במושבים ובקיבוצים, נבעה מהנחית היועץ המשפטי לממשלה, שמנעה מראש מינהל התכנון לקחת חלק בדיון הקודם שהתקיים בנושא זה.
בעתירתה לבג"ץ טענה העמותה כי "ההנחיה אינה מספקת לצורך נטרול ניגוד העניינים, שכן ברגע שנמצא כי בעת גיבוש מדיניות תכנונית מתקיים ניגוד עניינים פוטנציאלי של בעל תפקיד בכיר, לא די באי-השתתפות בעל התפקיד בדיונים בנושא, ונדרש לחזור ולגבש את המדיניות מלכתחילה בלא מעורבותו".
יצוין כי יו"ר המועצה הארצית לא הסביר מדוע ראש מינהל התכנון מנועה מלהצביע, אך בעתירה טענה אדם טבע ודין כי "לא ידועה סיבה אפשרית אחרת לכך, פרט לעיסוקיו של בן זוגה, שמבצע עבודות תכנון עבור שורה ארוכה של מושבים וקיבוצים, ולכן עצם עיסוקה בנושא מהווה ניגוד עניינים פוטנציאלי".
אתמול התייחסה שוורץ לעתירה שהגישה אדם טבע ודין ואמרה בתגובה כי "בין עמותת אדם טבע ודין לבין מינהל התכנון ישנה מחלוקת מקצועית בנושאים שונים וקיים פער מקצועי. בעוד העמותה רואה רק את הנושא הירוק מול עיניה, מחוייבים מינהל התכנון ומוסדות התכנון לראייה כוללת ורחבה ושוקלים גם שיקולים רבים נוספים, ובהם הרצון לקדם תכנון ליחידות דיור על מנת לסייע בפתרון למצוקת הדיור.
"לצערנו, העמותה אינה מקבלת את הגישה המקצועית הזו, והיא מנסה לפגוע אישית במנהלת מינהל התכנון. הטענות 'המוצקות' נגד מנהלת מינהל התכנון, שמטרתן הייתה למנוע את השתתפותה בדיון הקרוב במועצה הארצית, נדחו על הסף על ידי בית המשפט העליון. כמוהן, כל אחת ואחת מהטענות בעתירה, תיבחן ותקבל מענה מלא ושקוף במועד המתאים".