שתף קטע נבחר

 

פניקה בבריטניה, קמרון לסקוטים: "אל תפרקו את המשפחה, אם תעזבו - אין דרך חזרה"

שבוע לפני משאל העם, הסקרים מצביעים על מרוץ צמוד ודרמטי בין תומכי העצמאות של סקוטלנד לאלה המעדיפים שתישאר חלק מבריטניה. רה"מ ומנהיגי האופוזיציה מאחדים כוחות ונסעו לביקור חירום באדינבורו. קמרון יוצא לקרב בטור מיוחד ל"דיילי מייל": "אנחנו פשוט רוצים אתכם איתנו"

שבוע לפני שהסקוטים הולכים לקלפיות כדי להצביע במשאל עם על התנתקות מבריטניה, ראש הממשלה דיוויד קמרון יוצא לקרב מאסף ומעל דפי העיתון מפציר בסקוטים: אל תוותרו על הבית. בטור מיוחד שכתב ל"דיילי מייל" הבריטי קורא קמרון לסקוטים לוותר על העצמאות ולהשאיר את "המשפחה" של הממלכה המאוחדת שלמה.

 

עוד חדשות בעולם :

 

"אנחנו לא רוצים שמשפחת האומות הזו תיקרע לגזרים", כתב קמרון ב"דיילי מייל" לקראת ההצבעה ביום חמישי הבא, "בריטניה היא מדינה יקרה ומיוחדת". הוא הזהיר כי אם הסקוטים יצביעו בעד התנתקות מבריטניה אחרי יותר מ-300 שנה, "בריטניה תתפרק לתמיד". הטור שפרסם קמרון ב"דיילי מייל" נכתב כפנייה אישית נרגשת לסקוטים. "בריטניה משתוקקת שתישארו חלק ממנה", כתב קמרון, "המסר שלנו לעם הסקוטי יהיה פשוט: אנחנו רוצים שתישארו".

טורו של דיוויד קמרון ב"דיילי מייל", היום ()
טורו של דיוויד קמרון ב"דיילי מייל", היום
הטור המיוחד של דיוויד קמרון ל"דיילי מייל" מצביע על הפניקה השוררת בהנהגת בריטניה. אף שקמרון הוא תומך נחרץ בהישארות סקוטלנד

בבריטניה, עד כה הוא שמר על פרופיל נמוך בוויכוח על עתיד סקוטלנד אחרי שהודה כי היותו איש המרכז-ימין הפוליטי פירושו שהוא אינו האדם הטוב ביותר לשכנע את הסקוטים, הנוטים לשמאל הפוליטי יותר מאשר האנגלים.

 

זה לא הסימן היחידי לפאניקה בקרב האליטה השלטונית של בריטניה. הן קמרון והן מנהיג האופוזיציה, אד מיליבנד מהלייבור, ביטלו את אירוע השאלות והתשובות השבועי שלהם ובמקום זאת נסעו לסקוטלנד כדי לנסות לשכנע את הסקוטים שלא להצביע בעד פרישה מהאיחוד עם אנגליה.

 

"העם הסקוטי הולך להצביע בקלפיות בשבוע הבא, ואתם תכתבו את עתידה של בריטניה בדיו בלתי מחיקה", כתב קמרון בטור המיוחד. "מדובר בהחלטה רבת חשיבות - לא תהיה דרך חזרה. זו הסיבה לכך שמנהיגי שלוש המפלגות הגדולות, אד מיליבנד, ניק קלג ואני, סיכמנו שהמקום הנכון עבורנו להיות בו היום הוא סקוטלנד. יש בינינו הרבה חילוקי דעות, אבל יש דבר אחד שאנחנו מסכימים עליו ללא עוררין: עדיפה לנו בריטניה מאוחדת".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

קמרון מזכיר בפנייתו לסקוטים את ההישגים הגדולים של הבריטים כמו כינון הדמוקרטיה, הבסת הפאשיזם וביטול העבדות. "כפרטים וכאומות עשינו דברים מדהימים. הצבעה נגד התנתקות סקוטלנד מבריטניה אינה הצבעה עבור הסטטוס קוו - היא אינה הצבעה שתמנע שינוי. זו הצבעה שתביא עוד האצלת סמכויות לסקוטלנד. לא מדובר כאן בסקוטלנד נגד שאר בריטניה - מדובר בחזון נגד חזון לגבי עתידה של

סקוטלנד".

 

"הבחירה העומדת בפניכם ברורה", כותב קמרון, "קפיצה אל החושך עם הצבעת 'כן' (בעד היפרדות מבריטניה), או עתיד בהיר יותר עבור סקוטלנד בעזרת הצבעת 'לא'. אתם יכולים ליהנות משני העולמות במסגרת הממלכה המאוחדת. יכולות להיות לכם יותר סמכויות בסקוטלנד ואתם יכולים להיות חלק מבריטניה - לעמוד איתנים, ליצור עתיד בטוח יותר בעולם הזה, לבנות יותר הזדמנויות לילדינו ונכדינו והדורות שטרם נולדו. זה הפרק הבא בהיסטוריה שלנו; אנחנו יכולים לכתוב אותו יחד - אבל רק אם סקוטלנד תצביע 'לא' בשבוע הבא".

כרזה בעד עצמאות סקוטלנד (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כרזה בעד עצמאות סקוטלנד(צילום: רויטרס)

 (צלום: AFP) (צלום: AFP)
(צלום: AFP)

השבוע נרשם מהפך במאבק על עצמאות סקוטלנד: תומכי קמפיין העצמאות הצליחו לראשונה להוביל בסקר - תוצאה שמצביעה על אפשרות אמיתית של המדינה להיפרד מבריטניה. סקר של מכון YouGov שנערך עבור ה"סאנדיי טיימס" הראה כי 51 אחוזים תומכים בעצמאות אל מול

49 אחוזים שמתנגדים. עם זאת, לפי סקרים אחרים המחנה המתנגד לעצמאות ממשיך להוביל, אבל הפער בין הצדדים קטן בהרבה מכפי שהיה לפני כמה חודשים - ומכאן נובע המתח הגדול.

 

ראשיתו של האיחוד בין ממלכת סקוטלנד לבין ממלכת אנגליה בשנת 1603 כשהמלך הסקוטי ג'יימס השישי הפך לג'יימס הראשון ושלט על אנגליה ועל סקוטלנד. ב-1707 הפך איחוד זה לאיחוד מדיני כששתי הממלכות נוהלו על ידי פרלמנט אחד. ב-1999 נפתח מחדש הפרלמנט הסקוטי בעקבות משאל עם שנערך במדינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
דיוויד קמרון. "זה לא סקוטלנד נגד השאר"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים