פתאום אתם זקוקים למשקפיים? כך תתמודדו
אנחנו עסוקים בסימנים החיצוניים של ההזדקנות כל הזמן, אבל מה קורה לנו כשהעיניים מתחילות להזדקן? איך אנחנו מתמודדים עם השינויים במצב הראייה והעובדה שאנחנו צריכים להרכיב משקפיים?
יום אחד, בעיקר בדרך כלל באמצע העשור השלישי לחיינו, אנחנו מתחילים לראות פחות טוב מקרוב. בהתחלה אנחנו מנסים למצמץ עם העיניים כדי לראות יותר טוב, אבל אז אנחנו מבינים שאין ברירה, אלא להזמין משקפיים.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
אז נכון, הראייה שלנו מידרדרת, ובדרך כלל (אם אין פה בעיה גנטית או מחלה כלשהי) זה קשור לגיל וקוראים לזה – פרסביופיה. בעצם זה חלק טבעי של ההזדקנות. ככל שאנו מתבגרים, העדשות התוך-עיניות מתעבות, מאבדות מהאלסטיות שלהן, והשרירים סביב העדשות נחלשים.
עוד על בריאות העיניים
קרינה ועיניים: איך היא עלולה להזיק ומה הפתרון?
שרירי העיניים: מה תפקידם ומתי עלולה להיות בעיה? סינוור בראייה: למה זה קורה ומה הטיפול
שינויים אלו מפחיתים את היכולת של העיניים להתמקד בעצמים, בייחוד אם הם קרובים. השינויים הללו מתרחשים בהדרגה, למרות שנראה כי ההחרפה בראייה היא מהירה.
גיל תחילת התופעה משתנה באזורים שונים בעולם. ככל שהאזור קרוב לקו המשווה, הנטייה היא לפתח קושי תפקודי בעבודה מקרוב, מהר יותר, כלומר בגיל צעיר יותר. כפי הנראה הסיבה לכך היא משולבת וכולל את רמות הקרינה, טמפרטורות ואף אורח חיים, אם כי לא ברור מה בדיוק באורח החיים גורם לפערים אלה.
איך אנחנו מגיבים לתופעה?
בדרך כלל התגובה הראשונה היא הכחשה והדחקה. אנחנו מבינים שמשהו השתנה אבל אין לנו שום רצון לשתף עם זה פעולה. נשים, הרבה יותר מגברים, מנסות לשדר "עסקים כרגיל" ולא ללכת להיבדק, אם כי ככל שמזניחים את המצב, ההידרדרות תתקדם.
וזה קורה להן לא רק בבעיות ראייה. נשים גם הולכות פחות לרופאים בגלל מיחושים למיניהן, ובאופן כללי קשה להן להכניס את ההזדקנות הטבעית לתוך החיים.
מה מומלץ לעשות?
בסופו של דבר כדי להמשיך לתפקד כדאי להכיר בעובדות. מדובר ביכולת שלנו להמשיך בחיים בכפוף למגבלות החדשות בראייה.
בדיקות ראייה תקופתיות. לא מומלץ להזניח, בדיוק כמו בכל תחום אחר בחיים. כדאי ללכת לבדיקה המתאימה ולקבל את הפתרון המתאים.
ניתן לאבחן פרסביופיה בדרך כלל בקלות בבדיקת עיניים כללית. הרופא או האופטומטריסט יבדוק פרמטרים כמו חדות הראייה, יכולת העין לשנות פוקוס מעצם קרוב לעצם רחוק, מצב שרירי העיניים ומצב הרשתית.
קבלת העובדה שדברים משתנים בחיים. אם יש צורך בהרכבת משקפיים באופן קבוע, אז כדאי לעשות זאת. לא כל שינוי הוא לרעה, ולעתים כדאי להבין שאי אפשר להימלט מהשינוי.
חשוב להבין שלקבל את השינוי זה בעצם חלק מתהליך של השלמה בחיים, חלק תהליכים שעובריםמ עלינו בגילאים האלה.
בנוסף, מי שהרכיב משקפיים כל חייו יסתגל ביתר קלות לרוב לכך שכעת יש לו צורך במשקפיים שיתנו מענה גם לקרוב, לעומת מי שמעולם לא הרכיב משקפיים ופתאום זקוק להם
אין ספק שמדובר בשינוי חיצוני ואסתטי, אבל היום, בניגוד לפעם, משקפיים הם כבר מזמן אביזר אופנתי ופחות "שינוי בריאותי". יש היום עדשות דקות, קלות ומשקפיים שניתן להתאים ולאהוב את המראה החדש.
בכל מקרה, כדאי להבין שתהליך ההידרדרות מתחיל למעשה מילדות. מדובר בתהליך הדרגתי שבא לידי ביטוי בסביבות גיל 40 +, אך זו לא תופעה שהחלה אז, אלא הקושי מתגבר לרמה מורגשת רק אז. שינויים בראייה הם רק חלק מהשינויים התמידיים שעוברים עלינו, בעצם מהרגע שנולדנו.