שתף קטע נבחר

גם בית משפט קבע: רבנות איננה תואר ראשון

שני רבנים גילו שאינם עומדי בתנאי מכרז למפקחים במשרד החינוך כי אין להם תואר ראשון. שופט דחה תביעה שהגישו בטענה לאפליה נגדם

בית הדין האזורי לעבודה בירושלים הכריע לאחרונה בסוגיה בעלת משמעות לזרם החינוך החרדי בישראל. התיק עסק בשני רבנים שביקשו לגשת למכרז של משרד החינוך ולהפוך למפקחים בחינוך החרדי, אלא שאז גילו שבניגוד לשנים קודמות – התואר שמסמיך אותם לרבנות לא מספיק. בתביעה שהגישו הם טענו שהדבר מהווה אפליה נגד הציבור החרדי, אבל השופט אייל אברהמי דחה אותם וקבע שהסמכתם כרבנים לא חשפה אותם למקצועות הליבה של מערכת החינוך.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

המכרז שאליו ניסו השניים להתקבל פורסם בתקופת ממשלת נתניהו הקודמת, בזמן ששר החינוך היה גדעון סער. את התביעה הם הגישו יחד עם הקליניקה לזכויות אדם בקריה האקדמית אונו נגד השר דאז ונגד נציבות המדינה.

 

לטענתם, תנאי הסף מפלה לרעה את המגזר החרדי, שחלק נכבד ממנו נמנע מלימודים אקדמיים מסיבות אידיאולוגיות, ואי-הכרה בתואר הרבנות כשקול לתואר ראשון היא משפילה ופוגעת בחופש העיסוק והשוויון של הציבור החרדי.

 

עוד טענו התובעים שקביעת תנאי הסף שינתה את המצב הקודם, שבו ניתן היה להתקבל לתפקיד מפקח עם תואר רב בלבד. החלטה זו, טענו התובעים, התקבלה ללא תשתית עובדתית ומשפטית מספקת ועל כן היא בטלה.

 

משרד החינוך ונציבות המדינה טענו מנגד שדווקא בגלל צרכיו המיוחדים של המגזר החרדי נקבע תנאי סף של תואר ראשון במקום תואר שני, כנדרש ממפקחים בחינוך הממלכתי והממלכתי דתי. הם הוסיפו שלימודי תואר ראשון כוללים עידוד לחשיבה ביקורתית וחשיפה למגוון גישות ודעות העשויים לסייע למפקח בתפקידו, בעוד שמבחני ההסמכה לרבנות אינם דורשים יכולת כתיבה או הבעת ביקורת.

 

הדרישה עונה על התכלית

השופט אייל אברהמי דחה את התביעה וקבע שדרישת התואר הראשון אינה חורגת ממתחם הסבירות ואינה מצדיקה את התערבות בית הדין. לדברי השופט, בית המשפט יתערב בשיקול הדעת של הרשות המוסמכת לקבוע את תנאי הסף רק כשנופל פגם מהותי או כשההחלטה חורגת באופן קיצוני ממתחם הסבירות, אך זהו לא המקרה.

 

לפי השופט, תוכנית הליבה במוסדות החינוך היא תנאי למתן רישיון ולהכרזת המוסד כמוכר, מה שמזכה אותו בתקציב. משרד החינוך מחויב לפקח על תוכניות הליבה במוסדות מוכרים שאינם רשמיים, וזו גם אחת המטרות שלשמה פורסם המכרז למפקחים. כדי להגשים את התכלית הזו סברו הנתבעים שיש מקום לדרוש מהמועמדים תואר ראשון, שכן כך ישנו סיכוי גדול יותר שהמועמדים יכירו וייחשפו לתכניות הליבה, ולכן ההחלטה סבירה.

 

בהתחשב במיוחדות המגזר הופחתה דרישת התואר השני ולאור העובדה שלמכרז ניגשו מועמדים רבים – לא ניתן לומר כי תנאי הסף של תואר ראשון מפלה את הציבור החרדי או אינו מתאים. עוד נקבע שתנאי הסף אינו פוגע בחופש העיסוק או בשוויון, משום שדרישת התואר הראשון עשויה לענות על התכלית שלשמה מתמנה מפקח.

 

יש לציין שתואר אקדמי רשאי להעניק רק מוסד שהוכר לשם כך על ידי המועצה להשכלה גבוהה, אבל אין מגבלה על הענקת תואר "רב". אמנם יש מקומות שבהם נדרשת הכרה של הרבנות הראשית לישראל בתואר "רב" לצורך קבלת תפקיד או משרה, אך אין הגבלה על עצם הענקת התואר.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ הנתבעים: עו"ד איתם עמיצור
  • שם ב"כ התובעים לא אוזכר בפסק הדין
  • עו"ד עודד הכהן, ממשרד הכהן-דבל , עוסק בדיני עבודה וליטיגציה
  • הכותב לא ייצג בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים