שתף קטע נבחר

זוג נשואים אזרחית לא חויבו להתגרש ברבנות

בתי הדין מובילים מגמה של פתיחות: בני זוג, שהודו שהתחתנו אזרחית למטרת נישואי תועלת, ביקשו להיפרד. הדיין הסכים שאין צורך בגט לחומרה

האם מסתמנת הקלה בתהליך הפרידה בין בני זוג שנישאו בנישואים אזרחיים? לאחרונה איפשר בית הדין הרבני לבני זוג שנישאו בקפריסין להיפרד זה מזו ללא צורך בהליך גירושים הלכתי.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

במרץ 2007 נישאו גבר ואישה יהודים תושבי ישראלי בחתונה אזרחית בקפריסין. מאז חיו השניים בנפרד - הבעל בבריטניה והאישה בישראל. לאחרונה הגיש הבעל תביעת גירושים שבמסגרתה סיפר שהנישואים היו "על הנייר" בלבד, כדי לאפשר לאישה לקבל אשרת עבודה בבריטניה, שם הוא מתגורר. האישה התנגדה לקיום הליך הגירושים וטענה באמצעות עו"ד גילה ברזילי שכלל אין בהם צורך.

 

עד היום נהגו בתי הדין הרבניים לחייב גם מי שלא נישא כדת משה וישראל דרך הרבנות לעבור הליכי גירושים כשרים, המכונים "גט לחומרה". מטרת הגט הייתה להסיר כל ספק לנישואים ולכשרותו של בן הזוג להינשא בעתיד. מדובר בבעיה ידועה שקוממה רבים, שכן גם מי שבחרו במתכוון שלא לעבור דרך הממסד הרבני, אולצו להתמודד עמו בשעת פרידה.

 

פסק הדין שניתן בבית הדין הרבני האזורי בחיפה על ידי אב בית הדין, הרב מימון נהרי, הרב יוסף יגודה והרב יצחק רפפורט, יכול להשפיע על ציבור שלם של ישראלים, שיוכלו לחסוך מעצמם את הליך הגט המפרך, שעלול לחשוף אותם לסחטנות ולעגינות.

 

במקרה הזה השתכנע בית הדין שעל רקע נסיבות המקרה המיוחדות, כמו נישואי התועלת והיעדר כל כוונת שיתוף, אין להחמיר עם בני הזוג ולדרוש מהם לעבור הליך גירושין: בני הזוג לא קיימו זכויות וחובות האחד כלפי השנייה, חיו בנפרד, לא נרשמו כנשואים במשרד הפנים ואין כל אינדיקציה לכך שקיימו יחסי אישות.

 

הרבנים גם קבעו כי הצדדים, שיכלו להינשא תחת חופה כדת משה וישראל, סירבו "לקדש" את מערכת היחסים ביניהם מתוך כוונה ברורה שלא למסד חיים משותפים כמקובל. משכך, הם לא נחשבים לנשואים ואין לרישום הנישואים בקפריסין כל תוקף הלכתי שמחייב אותם אפילו לעבור גט לחומרה. המשמעות היא שהם מותרים להינשא לאחרים.

 

בית הדין הרבני הביע בפסק דינו עמדה ברורה כי כאשר בני זוג לא היו מנועים הלכתית מלהינשא בנישואין דתיים אך בחרו במתכוון להינשא אזרחית – מתקיים ביניהם קשר מחייב פחות, שניתן יהיה להתירו ביתר קלות.

 

חשוב לציין כי פסק דין זה הינו חלק ממגמה עכשווית של פתיחות הנהוגה בפסיקות בתי הדין הרבניים – אשר עושים מאמץ לסייע למתדיינים לא להמשיך ולאחוז בנישואין חסרי תוכן, המתקיימים על הנייר בלבד – תוך מציאת פתרונות יצירתיים וחדשניים להוצאת התכלית האמיתית מן הכח אל הפועל.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים