"שליש מעובדי האלקטרוניקה במלזיה מועסקים בתנאי עבדות"
מחקר שמומן בידי משרד העבודה האמריקני מגלה תופעה רחבה של עבודה בכפייה, המושגת בין היתר באמצעות גביית דמי גיוס גבוהים אותם העובדים נאלצים להחזיר. כמה חברות ענק מארה"ב, אירופה, יפן ודרום קוריאה, כמו סמסונג, סוני, אינטל ובוש, פועלות במלזיה
כמעט שליש מכ-350 אלף עובדי תעשיית האלקטרוניקה במלזיה סובלים מתעסוקה בתנאי עבדות מודרנית. כך עולה ממחקר שמומן בידי משרד העבודה האמריקני ופורסם היום (ד'). העובדים ציינו בין היתר כי נלקחו מהם דרכוניהם וכי נאלצו לעבוד יותר משנה מבלי לשלשל לכיסם משכורת על מנת להחזיר את חוב גיוסם לעבודה.
- עיר הילדים הקבצנים: נדבות בכפייה מגיל 6
- עבדות מודרנית: האנשים ה"שקופים" נחשפים
- בית משפט: מאבטח הועסק בתנאים של עבדות
המחקר, שביצע ארגון Verite, קבוצה בינלאומית הפועלת לשמירת זכויות עובדים, קובע כי הפגיעה בזכויות העובדים נפוצה מאד בענף האלקטרוניקה, בייחוד בקרב עשרות אלפי עובדים זרים בעלי שכר נמוך המגיעים ממדינות כמו נפאל, מיאנמר ואינדונזיה.
כמה חברות ענק מארה"ב, אירופה, יפן ודרום קוריאה, כמו סמסונג, סוני, אינטל ובוש, פועלות במלזיה. חברות גדולות נוספות, כמו פלקסטרוניקס, מקיימות קשרים עם ספקים, המייצרים עבורן רכיבים לסמארטפונים, מחשבים ומדפסות.
המחקר, שהתבסס על ראיונות עם 501 עובדים, מצא כי 28% מהמועסקים היו במצבים של "עבודה כפויה", המושגת באמצעות גביית דמי גיוס גבוהים אותם הם נאלצים להחזיר. נתון זה קפץ לשיעור של 32% כשמדובר בעובדים זרים, אשר לעתים קרובות מקבלים נתונים כוזבים על שכרם או תנאי עבודתם בעת שמגייסים אותם בארצותיהם.
בממוצע, עובדים בענף נאלצים לשלם 925 דולר למתווכים בארצותיהם ובמלזיה, כדמי נסיעה וגיוס. מדובר ביותר מהשכר השנתי הממוצע לנפש בנפאל. כיוון שעובדים אלה אינם מסוגלים לגייס את הסכום מראש, יותר משני שלישים מהעובדים שגויסו נאלצו לקחת הלוואה.
מדיניות ממשלתית העניקה שליטה לחברות קבלן
תנאי העבודה במלזיה נחשבים לטובים יותר יחסית, לעומת מדינות שכנות כמו סין. המחקר לא ציין באופן מפורש שמות של חברות. עם זאת, החוקרים האשימו את השיטה, במסגרתה מדיניות ממשלתית ועסקית העניקה לחברות קבלן במלזיה שליטה גוברת על שכר העובדים ועל תנאיהם. חברות הקבלן מעניקות שירותי כוח אדם לתאגידי ענק בינלאומיים, ומטפלות בנושא השכר, המגורים והמשמעת של העובדים.
בקבוצה טוענים, כי "הממצאים מראים כי התופעה של עבודה בכפיה קיימת בתעשיית האלקטרוניקה של מלזיה, ביותר מכמה מקרים בודדים, וניתן בהחלט להגדירה כתופעה נפוצה".
דובר מטעם אינטל מסר, כי רובם של 8,200 העובדים המועסקים בתעשיית השבבים במלזיה, הם אזרחי המדינה, ואינם מועסקים דרך חברות קבלן.
בפלקסטרוניקס טענו כי בחברה ערים לסוגיות הקשורות לעובדים זרים, ומחזיקים במדיניות מחמירה כדי למנוע ניצול.