מחלה מסתורית תוקפת נערות בקולומביה
כ-400 נערות מעיירה אחת אושפזו לאחר שהתעלפו וחשו כאבים עזים. לטענת התושבים, חיסון נגד וירוס הפפילומה שניתן להן הוא הגורם למחלה העלומה
בתחילה הידיים והרגליים שלהן הופכות קרות, אחר כך הן נעשות חיוורות ולבסוף מתעלפות ונופלות אל הקרקע. תסמינים אלו חוו נערות רבות באזור העיר אל כרמן דה בוליבר, המונה 67 אלף תושבים וסמוכה לחוף קרטחנה שבקולומביה.
עוד חדשות בעולם :
רגע האמת הגיע: סקוטלנד בדרך לעצמאות?
מאל-קאעידה ל-CIA. סיפורו של סוכן כפול מהפך במצעד המדינות המאושרות בעולם
"חוסנתי במאי וההתעלפויות החלו באוגוסט", משחזרת אווה מרקדו בת 15 שהתעלפה שבע פעמים בחודש החולף. "הרגליים שלי הפכו כבדות ולא הרגשתי את הידיים. כשהתעוררתי, מצאתי את עצמי בבית חולים".למרבית המשפחות שבנותיהן לקו במחלה המסתורית אין ספק מה הוא הגורם למחלה. בני המשפחה מפנים אצבע מאשימה אל קמפיין שקרא לנערות להתחסן נגד נגיף הפפילומה האנושי, ה-HPV, שנחשב לנגיף המועבר בשכיחות גבוהה ביחסי מין ועשוי לגרום לסרטן צוואר הרחם.
הצוות הרפואי בבית החולים הצנוע של העיר נדהם מהעלייה החדה והפתאומית במספר הנערות מחוסרות ההכרה שהובאו בשעריו. אינספור אבות מבוהלים הובילו את בנותיהן המעולפות אל המוסד הרפואי בדרכי העפר של העיר. הרופאים תרים אחר סיבות אפשריות להתעלפויות בהן ירידה מסוכנת ברמת הסוכר בדם או שימוש בסמים, אך לשווא.
אגוסטו אראמז, גורם רשמי מבית החולים, אמר כי קרוב ל-370 בני נוער הובאו לבית החולים עם התסמינים הייחודים המאפיינים את המחלה המסתורית. רק אחד מהם היה נער.
"אין אבחנה או טיפול ספציפי", הסביר אראמז לסוכנות הידיעות AFP והדגיש כי בית החולים מסייע לבני המשפחות להתמודד נפשית עם המחלה הלא ברורה. במקרים של היחנקות, לומדות המטופלות הצעירות מהאחיות טכניקות להתמודדות עם קשיי נשימה. הן מטופלות גם במי מלח ובחמצן. כשהן מתאוששות הן משוחררות לביתן – עד הסיבוב הבא.
"הביאו אותי לבית החולים 16 פעמים בחודש האחרון", משחזרת ביאטריס מרטינז. במקרה שלה, התסמינים הראשונים היו כאבי ראש וגב עזים. בהמשך נחלשו הרגליים והידיים שלה עד שנאלצה להתרחץ בסיוע אמה.
הנשיא טוען: החיסון בטוח לשימוש
הנערות שסובלות מהמחלה המסתורית כמעט ולא יוצאות החוצה, חלקן לא עוזבות כלל את בתיהן. "הבת שלי כבר לא כפי שהייתה", אמר יון חיירו מרקאקו שהדגיש כי בתו לא אושפזה מעולם בטרם החלו התסמינים האחרונים. "אני נואש", אמר וויליאם מונטז, חוואי שהוביל את בתו בערסל במורד ההרים על מנת שתוכל לקבל טיפול רפואי.המגפה תפסה את כותרות העיתונים במדינה ואף אילצה את הנשיא חואן מנואל סנטוס להתערב. הוא התעקש כי החיסון נגד וירוס הפפילומה בטוח וטען כי מדובר בקפיצה קולקטיבית למסקנות על בסיס השערה.
דבריו של הנשיא הביאו לזעם רב בצפון המדינה, אזור שהיה נתון ללחימה ארוכת השנים בין ארגון הגרילה FARC לבין כוחות הצבא. יצרנית התרופות האמריקנית "מרק" האחראית לחיסון פרסמה הודעה שבה נכתב כי החברה משוכנעת בבטיחותם של
מוצריה. "אנחנו ממשיכים לנטר את המקרים המדווחים ועוקבים אחר המצב באדיקות".
לאחר שהשהה לזמן קצר את מתן החיסונים, השיב שר הבריאות אלחנדרו גביריה את המצב לקדמותו ואמר כי "בזמן זה, אין לנו כל סיבה להפסיק לחסן".
"זו לא היסטריה או מניפולציה", אומרת מריה ורוניקה רומרה, אמה של נערה חולה בת 13. "אם את רואה את הבת שלך מפתחת את הסימפטומים האלו אחרי קבלת החיסון, את מי עוד אפשר להאשים?".