חרף התנגדות האם: הורות משותפת לפעוטות
פסק דין ייחודי של בית משפט לענייני משפחה, שדחה דרישת אישה לחזקת הגיל הרך: אב יקיים הורות משותפת לשני ילדיו, תינוקות בני שנה וחצי
לאחרונה ניתן בבית משפט לענייני משפחה בירושלים פסק דין ייחודי שקבע כי חרף התנגדותה הנחרצת של אם, היא ובן זוגה לשעבר יקיימו "משמורת משותפת" על ילדיהם התאומים, בני שנה וארבעה חודשים בלבד. אין זו הפעם הראשונה שהחלטה מסוג זה מתקבלת בניגוד לרצון האם, אולם עד כה לא ניתן פסק דין כזה הנוגע לקטינים בגיל כה צעיר.
פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:
- חברת בנייה התמוטטה - הפרויקט בפ"ת נעצר
- מנהל פאב תקף לקוח סרבן וישלם 12 אלף ש'
- מפעלי ים המלח: אסור לישון במשמרת לילה
- גזפרום ניצחה: פסק דין רוסי התקבל בישראל
פסק הדין מעביר מסר ברור: השופט ערן שילה קבע משמורת משותפת אשר נוגדת את חזקת הגיל הרך הקבועה בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות. הוא סבר ככל הנראה שמקרה זה נכלל בין המקרים שבהם האב מעוניין, מסוגל, זמין וכשיר לשמש הורה מעורב בגידול ילדיו באופן שווה לאמם.
זאת בעיקר לאור העובדה שהצדדים ניהלו מערכת יחסים שוויונית כזוג, ואין כל סיבה נראית לעין שיסטו מאורחות חיים ותפיסת עולמם בשעה שהם בוחרים להיפרד.
חזקת הגיל הרך, שלפיה ילדים עד גיל 6 יישארו עם האם במקרה של פרידה, הופכת פחות רלוונטית עבור משפחות שניהלו קודם לכן הורות שווה. בתוך המאבק המשפטי במקרים כאלה עלולה החזקה להפוך לכלי ניגוח בין ההורים כאשר הסובלים העיקריים הם הילדים.
בפסק הדין כתב השופט שילה: "את התנגדותה למשמורת משותפת מבססת התובעת גם על חזקת הגיל הרך וגם על שיקולים פרטניים. לשיטת התובעת, 'במקרה שבו בהתאם לתסקיר עו"ס סבור בית המשפט כי שני ההורים מיטיבים, עליו להשתמש בחזקה שמהווה שובר שוויון וקובעת כי הילדים יהיו במשמורת האם'. ואולם לא ברור לבית המשפט מדוע נדרשת שבירת שוויון... מדוע אפוא תפגע זכותם של הילדים לשני הורים משמעותיים, וזכותם של שני ההורים להורות משמעותית?".
קביעה זאת מצטרפת לשורה של פסקי דין פורצי דרך על אודות הטמעת בתי המשפט את המושג הורות משותפת והורות משמעותית לשני ההורים ולא על בסיס מגדרי, וזאת תוך מתן ביטוי בפסק הדין לשינויים החברתיים בכלל ובתא המשפחתי בפרט.
פסקי הדין הופכים את המונח "חזקת הגיל הרך" למשמעותי פחות ושמים את הדגש על עיקרון טובת הילד ליהנות לגדול במחיצת שני הוריו, גם אם הם חיים בתים נפרדים.
- עו"ד לורית גרון גלבוע
, שייצגה את האב, עוסקת בדיני משפחה וירושה
מומלצים