אימונותרפיה: השיטה שעשויה לנצח את הסרטן
אם עד כה כלל הטיפול בסרטן, בין השאר, תרופות שנלחמו בגידולים, השלב הבא הוא תרופות אימונותרפיות שיגרמו למערכת החיסון לעשות זאת בעצמה. בינתיים יש הצלחות מרשימות בריפוי סרטן מסוג מלנומה, אולם הרופאים צופים כי האימונותרפיה תסייע להילחם במגוון סוגי סרטן. הצצה לעתיד אופטימי יותר
אין מישהו שלא חולם על תרופת קסם לסרטן. אז אמנם תרופת קסם עדיין אין, אבל תרופות שמצליחות להילחם בסרטן באמצעות הגברת פעילות המערכת החיסונית ומציגות תוצאות מרשימות למדי, כבר יש.
התרופות הללו נקראות תרופות אימונותרפיות ולדברי פרופ' יעקב שכטר, מנהל מכון אלה למלנומה, מרכז רפואי שיבא תל השומר, מדובר בלא פחות מפריצת דרך של ממש. "האונקולוגיה עתידה לשנות את פניה לחלוטין", הוא אומר.
עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו
ד"ר גל מרקל, מומחה לאימונו-אונקולוגיה, מנהל מעבדות המחקר למלנומה, במרכז הרפואי שיבא, מסכים לחלוטין עם קביעתו של פרופ' שכטר. "זו מהפכה אמיתית באונקולוגיה, המהפכה הכי גדולה מאז שהמציאו את הכימותרפיה".
עוד על טיפול בסרטן
רוחות של תקווה: האם בקרוב ייכחד הסרטן?
תגלית ישראלית: בדיקת דם תסייע בגילוי סרטן
טיפולים נגד סרטן: מה הנזק שהם גורמים?
פרופ' שכטר מסביר: "עד לפני כמה שנים, הטיפול בסרטן כלל פרוטוקול מאוד ברור של פתרון כירורגי וטיפול כימותרפי נגד הסרטן, אבל לטיפול הזה היו שיעורי הצלחה נמוכים ותופעות לוואי רבות וקשות.
"השלב הבא היה תרופות "מוכוונות מטרה" שפעלו ספציפית נגד הגידולים הסרטניים, ופה אחוז ההצלחה קצת עלה, ותופעות הלוואי כבר היו פחות קשות".
אבל לדברי פרופ' שכטר זה רק חלק מהתמונה. "הבעיה בטיפולים הביולוגיים, מוכווני המטרה, שהשפעתם הייתה קצרת טווח. התרופות הללו חסמו את הסרטן במסלול מטבולי מסוים, והוא הצליח למצוא מסלול אחר כדי לחזור ולתקוף את הגוף", הוא מסביר.
בשנים האחרונות התרופות שמשנות ולדבריו ישנו את התמונה של הטיפול בסרטן, הן התרופות האימונותרפיות. "היתרון שלהן הוא שיעורי הצלחה גבוהים ותופעות לוואי מעטות ככל האפשר. בנוסף, משך ההשפעה שלהן הוא ארוך מאוד ובמחלות מסוימות כמו מלנומה למשל, אף עשויות להביא לריפוי מלא".
זה נכון, כאמור, לגבי מלנומה, ועכשיו מתנהלים ניסויים בתחום הטיפול בסרטן הריאות. ד"ר מיה גוטפריד, מנהלת המכון האונוקולגי במאיר כפר סבא, מסבירה כי למרות שבסרטן ריאות המחקרים והתוצאות עדיין ראשוניים, היא אופטימית לגבי העתיד. "אם הטיפולים הביולוגיים מתאימים לאחוז קטן מאוד של חולים - החולים הלא מעשנים, הרי שהתרופות האימונותרפיות נמצאו מתאימות דווקא לחולים המעשנים, שמהווים את הקבוצה הגדולה יותר של החולים".
איך התרופות האימונותרפיות פועלות?
מדובר בתרופות שמעוררות את המערכת החיסון בגוף לפעול ולבצע את תפקידה. "רוב הזמן הרי מערכת החיסון נלחמת בתאים סרטניים ומנצחת", מסביר ד"ר מרקל. "כי כל הזמן מתפתחים תאים סרטניים שהגוף מצליח להלום אותם, עד שהוא נכשל.
"וזה קורה במצב בו מערכת החיסון מפסיקה לזהות כי מדובר בפולש. התרופות הללו, בלשון ציורית, פשוט מזכירות למערכת החיסונית שהתאים האלה לא צריכים להיות כאן", הוא אומר.
פרופ' שכטר מוסיף ואומר כי התרופות האימונותרפיות מבטלות את העיכוב שבו נמצאת המערכת החיסונית. "העיכוב של המערכת החיסונית שמונע ממנה להילחם בגידול הסרטני, נובע מצימוד של מולקולת ה- PD-1 והקולטן PDL-1. מה שהתרופה עושה, היא פשוט מונעת מהשניים להיצמד".
ולמרות שלכאורה מדובר בפעולה ברורה מאליה, "לא מדובר בחיסון נגד מחלת הסרטן", אומר ד"ר מרקל. "מדובר ביכולת לרתום מחדש את מערכת החיסון נגד הסרטן".
העתיד: שילובי תרופות לתוצאות אופטימליות
כבר כמה שנים שהמחקרים ברחבי העולם בתחום האימונותרפיה מציגים תוצאות שמדהימות את עולם האונקולוגיה.
"השתתפנו בחודשים האחרונים בניסוי שמשלב שני סוגי תרופות: תרופות מדור שני שפועלות עם אחוזי הצלחה נמוכים יותר מתרופות דור שלישי ושיעור גבוה של תופעות לוואי (שאושרו על ידי FDA ונמצאים בסל התרופות) ותרופות מדור שלישי, שמצליחות, כאמור, לרשום אחוזי הצלחה גבוהים ושיעורי תופעות לוואי נמוכים", אומר פרופ' שכטר.
לדבריו, התוצאות בטיפול בתרופות הללו במלנומה היו לא פחות ממדהימות. "זה בדיוק העתיד של הטיפולים נגד סרטן - סינרגיזם, שילובים של תרופות. לאחר התוצאות המרשימות בטיפול במלנומה, אני צופה כי שילובי תרופות ינוסו גם על סוגי סרטן נוספים". הוא אומר כי הדרך לריפוי מוחלט של הסרטן היא רחוקה, אם כי במלנומה כבר ניתן לראות היתכנות כזו.
ד"ר מרקל מוסיף ומסביר כי תוצאות הניסויים בתרופות אימונותרפיות, למרות שהם עדיין בשלב הקליני, מעודדות מאוד.
"מדובר בתחום שהוא פריצת דרך אמיתית. כל דרך הטיפול בתחום האונוקולוגיה הולכת להשתנות. השינוי הוא הגישה והתפיסה הטיפולית, כי עד עכשיו אמנם הייתה התפתחות של הטיפולים, מכימותרפיה שתוקפת את התאים המתחלקים, דרך התרופות המוכוונות שסלקטיביות יותר ותוקפות את הגידול, אבל הגישה הטיפולית לא השתנתה.
"התרופות האימונותרפיות שחושפות את התא הגידולי למערכת החיסון, משנות את הדרך שבה אנחנו מסתכלים על הסרטן וזה העתיד מבחינתנו, תרופות מדויקות יותר ומשולבות יותר. אמנם הדור השלישי נמצא עדיין בניסויים קליניים, אבל אנחנו כבר עובדים על הדור הרביעי של התרופות".
ולמרות כל האופטימיות ד"ר מרקל מודה שאין ספק שגם התרופות האימונותרפיות לא תהיינה יעילות לכל החולים. "אבל הרווח יהיה של רבים ולהרבה יותר זמן".