שתף קטע נבחר

 

טרכטנברג: "ברלין נהיית יותר אטרקטיבית"

מי שעמד בראש הוועדה הממשלתית שסימנה את סוף המחאה החברתית של קיץ 2011 הודה בהצלחתה המוגבלת ואמר כי "ראש ממשלה בישראל לא מסוגל להוביל את הנושא החברתי-כלכלי בסיטואציה הקיימת"

"פתאום ברלין נהיית יותר אטרקטיבית. זו סכנה ממשית", כך אמר הערב (יום ב'), פרופסור מנואל טרכטנברג, אחת מדמויות המפתח במחאה החברתית של קיץ 2011. "יותר מהכול יש התחושה ועם תחושות אי אפשר להתווכח, התחושה כאן היא של אכזבה", הדגיש.

פרופ' מנואל טרכטנברג, הערב (צילום: מורן ויזל) (צילום: מורן ויזל)
פרופ' מנואל טרכטנברג, הערב(צילום: מורן ויזל)

טרכטנברג, מי שעמד בראש הוועדה הממשלתית שהוקמה בשלהי אותה מחאה, התייחס במפגש במרכז להעצמת האזרח בתל אביב לוויכוח הציבורי שמתעורר תדירות באשר ליוקר המחיה הישראלי. "ישנם פערים בלתי נתפסים בין מוצרים שנמכרים בישראל לבין מדינות בניכר. זה הכישלון הכי משמעותי", אמר.

 

לדבריו, "אנחנו אולי לא מסכימים על פתיחת חנויות בשבת, אבל כחברה אנחנו מסכימים על גבולות אי-השוויון. בתחום יוקר המחיה הייתה התקדמות, אבל הפערים מול העולם הם בלתי נתפסים כשמשווים מחירי מוצרים בין סופרמרקט אחד לשני. העובדה כי ברלין קורצת לצעירים ישראלים ונהיית יותר אטרקטיבית היא סכנה ממשית".

 

טרכטנברג הוסיף כי ראש הממשלה "לא מסוגל להוביל את הנושא החברתי-כלכלי - לא בסיטואציה הקיימת בישראל. יש פה קשיים שייחודיים לנו שמקשים מאוד על הובלת הנושא. אחת הבעיות היא שראש ממשלת ישראל הוא דבר ראשון ראש ממשלה לעניינים ביטחוניים ומדיניים ולכן הוא לא יכול להוביל הובלה מתמשכת בנושא הכלכלי-חברתי. הוא עושה לזה מיקור חוץ, בדרך כלל למשרד האוצר, וזה בעייתי כי למשרד האוצר יש מדיניות משלו".

 

המחאה הנוכחית מתמקדת ביוקר המחייה הישראלי וזכתה להד ציבורי בעקבות הקמת עמוד הפייסבוק "עולים לברלין".  חשבונית קניה מסופר גרמני שפורסמה במסגרתו עוררה מרמור מצד אזרחים רבים, וגררה תגובות זועמות.

 

"הרגע ששבר אותי בישראל לא קרה בעיצומם של מילואים, התקפת רקטות, או מכתב מאיים מהמשכנתא שלמזלי לא לקחתי", כתב הישראלי בעמוד הפייסבוק. "הוא קרה ברגע פשוט לכאורה, כשקלטתי בסופר שאני מתלבט אם לקנות רביעיית מילקי לילדים, או שאולי היום נוותר. כאן, אני לעולם לא מתלבט על אוכל בסופר. בחיים לא".

 

טרכטנברג, שעומד לסיים את תפקידו כיו"ר הוועדה לתכנון ולתקצוב של המועצה להשכלה גבוהה, הודה כי השפעת הוועדה שהוקמה לאחר המחאה הקודמת הייתה מוגבלת. "המחאה הצליחה בכך שהציבה את הנושא הכלכלי-חברתי בקדמת הבמה לאחר שנים שבו הוא נדחק הצידה. ב-49 ימי פעילות הוועדה בראשותי נקבע תקדים בהיקף ובמהירות פעילותה, אך יש שורה של כשלונות, והגדול ביותר הוא בתחום יוקר המחיה ובפרט בתחום הדיור. מחירי הדיור לא רק שלא נעצרו אלא המשיכו לטפס מעלה מעלה והיום הם בשיא של כל הזמנים. הכישלון הזה עיצב בצורה דומיננטית את תחושת הציבור בעקבות המחאה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מורן ויזל
מנואל טרכטנברג
צילום: מורן ויזל
מומלצים