"שלחנו ילד בריא לצבא - והוא חזר בארון"
חודשיים לפני שנתגלה גידול ענק במוחו של החייל לי חסין, הופיעו סימני האזהרה - שכחה, איבוד שיווי משקל והקאות. אבל בצבא פירשו את התנהגותו כהתרשלות, וריתקו אותו לבסיס במשך חודשיים שלמים. מומחה: הידרדרות כזו של צעיר דורשת בדיקה רפואית דחופה. ייתכן שאם היה מופנה לרופא, ניתן היה להשאירו בחיים. צה"ל: לא נתייחס לטענות בשל צנעת הפרט
הסימנים המדאיגים לסכנת החיים היו שם, אבל בצבא התעלמו והעדיפו להעניש את לי בן ה-19: כבר לפני חודשיים החל לי חסין, חייל תותחנים מצטיין ומבריק, לגלות באופן פתאומי בעיות זיכרון ובלבול. הוא החל לשכוח דברים, אך מפקדיו לא ניסו להבין מה קרה לחייל ולא הפנו אותו לבדיקה רפואית, אלא העלו אותו למשפט שדינו ריתוק של כמעט חודשיים.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
הטרגדיה של לי חסין:
חייל בן 19 מת מגידול מוחי; איבריו הצילו 6
הוא היה חייל ממושמע, לא התלונן וגם לא ביקש לראות רופא. חבריו ליחידה מעידים שלי סיפר להם שמעולם לא לקח כדור מימיו, אבל כולם ידעו שמשהו לא בסדר. ובכל זאת, אף אחד מהאחראים עליו לא פקד עליו לגשת לבדיקת רופא. במקום, הענישו אותו משום שכשל במשימות שהוטלו עליו, בשל מצבו הרפואי שגרם לו לשכוח דברים.
בערב יום כיפורים האחרון שוחרר חסין לחופשה קצרה בביתו, בתום חודשיים של ריתוק שבהם הוענש בשל אירועי השכחה והבלבול. הוריו הבחינו שלי אינו הילד שהכירו לפני כן, פינו אותו לחדר המיון ושם הוא הודה שכבר כמה שבועות הוא סובל מכאבי ראש עזים ומהקאות. הרופאה שלחה אותו לבדיקת CT והתוצאות הדהימו את כולם: גידול ענק נמצא במוחו.
"כולנו ראינו שהוא מבולבל"
הוא הובהל ליחידה הנוירוכירורגית במרכז הרפואי שיבא בתל-השומר. בניתוח מורכב שהתארך ל-16 שעות, ניסו הרופאים להוציא את הגידול, אולם הוא היה כה עצום בגודלו שרק חלק ממנו הוסר, תוך כדי שהאזור מדמם ללא הרף.
הרופאים לא היו אופטימיים, אבל המשפחה המשיכה לקוות מחוץ ליחידה לטיפול נמרץ שבה אושפז.
כעבור ימים אחדים פסקה ועדה כי לי סובל ממוות מוחי נשימתי, אז החליטה משפחתו לתרום את איבריו, שהצילו שישה אנשים (ראו בוקסה).
הטרגדיה הזו מעלה שאלה מרכזית: איך צעיר בריא, שמעולם לא לקה במחלה קשה, שהוריו טוענים כי מעולם לא היה ב"גימלים", בעל פרופיל קרבי ומצטיין ביחידתו, מידרדר באופן פתאומי ואף אחד ממפקדיו אינו עורך בירור? איך קורה שבמקום לשלוח אותו לרופא, במשך חודשיים מותירים אותו מרותק למוצב בחרמון, כשמצבו ממשיך להידרדר?
משפחתו מצהירה כי אין לה טענות כלפי הצבא. "המפקדים שלו ליוו אותנו בשבעה", אומרת חלי חסין, אמו. "אני יודעת שכואב להם ואנחנו כרגע לא מאשימים אף אחד, אבל יש שאלות שאנחנו שואלים ללא הרף: איך קורה שהילד הבריא ששלחנו לצבא, שהיה חזק פיזית ומצטיין בכל מה שעשה, מת. איך אף אחד לא שם לב לכל הנורות האדומות, כל סימני האזהרה שהוא שלח, איך איש לא התריע ובמקום – הוא נענש ורותק. אנחנו עדיין לא מאמינים, עדיין בוכים ואולי נישאר לנצח עם השאלות האלה".
בן משפחה אחר אומר ל-ynet: "אנחנו יודעים שהיחידה שלו בטראומה, המפקדים בכו פה בשבעה. אבל זה לא יחזיר לנו את לי. בלתי נתפס ששלחנו ילד בריא לצבא, והוא חזר בארון. איך זה שילד מבריק, פיקח ומצטיין יחידה, נענש ומרותק? איך זה שאף אחד לא שאל את השאלות האלה, לא טרח לנסות לברר לעומק מה עובר על הילד, ושאולי מדובר בסימני מצוקה שהגוף שלו משדר? אני מקווה שהטרגדיה שלנו תהדהד עוד זמן רב בצבא, אבל אני מניח שכמו מקרים אחרים שקרו, גם זה יהפוך לעוד סטטיסטיקה, עד חס וחלילה, לטרגדיה הבאה"
"ברור שהצבא יצטרך לחקור לעומק את מה שקרה כאן", אומר חייל מיחידתו של לי, שהכירו מקרוב. "כולנו ראינו שהוא מבולבל, שהוא שוכח דברים, שהוא לא איתנו. חשבנו בהתחלה שזה חלק מהעומס הרב שנפל עלינו ואולי שהוא היה בסוג של טראומה. אולי לא חשבנו מספיק. אולי המפקדים היו צריכים לברר איתו יותר לעומק מה קורה, למה הוא מתנהג בצורה מוזרה, ואיך קורה שהוא שוכח דברים.
"הוא אף פעם לא התלונן, אבל ראו שהוא הקיא כמה פעמים. בדיעבד מבינים שהכל היה חלק מהגידול. זו מכה שנפלה על היחידה, כולם המומים, אבל אני לא יודע עד כמה יכולנו למנוע את זה".
מומחה: הבעיות דרשו בירור
"אין ספק שבעיות זיכרון פתאומיות אצל צעיר שהיה עד עכשיו בריא דורשות בירור רפואי", אומר ל-ynet ד"ר ישראל מלמד, נוירוכירורג מהמרכז הרפואי סורוקה. "חייל צעיר ועוד קרבי לא אמור לסבול מבעיות של חולה אלצהיימר קשיש.
"ישנם גידולים שפירים שמתחילים בבעיות זיכרון, ובבדיקה רפואית החולים שמסתירים את שאר הסימפטומים כבר מתוודים בפני הרופא שהם סובלים גם מכאבי ראש ומהקאות, שכולם חלק מהלחץ הגובר של הגידול על רקמת המוח".
"מאוד ייתכן שאם הייתה ניתנת תשומת לב קפדנית יותר על הידרדרות מהירה כל כך של חייל כזה, והוא היה מופנה לרופא, ניתן היה להסיר את הגידול ולהשאיר אותו בחיים. את התשובה לשאלה הזו קרוב לוודאי כבר לא נדע, אבל נותר לקוות שכל שינוי פתאומי לרעה במצב הבריאות של חייל בריא יוביל להפניה לבדיקת רופא".
דובר צה"ל מסר בתגובה: "צה"ל משתתף בצער המשפחה ומטעמי צנעת הפרט לא נוכל להתייחס לטענות".