טרשת נפוצה: איך להתמודד עם מוגבלות בתנועה?
חולים בטרשת נפוצה סובלים ממגוון תסמינים בעלי השפעה מכרעת על יכולת העבודה שלהם, על פעולות יומיומיות ועל איכות החיים. אחד התסמינים הוא ספסטיות של השרירים. כך שכ-90% מהחולים בטרשת נפוצה צפויים לפתח הפרעת הליכה במהלך המחלה. מה אפשר לעשות כדי להמשיך לתפקד?
טרשת נפוצה היא מחלה המשתייכת למשפחת המחלות האוטואימוניות שבה מערכת החיסון פוגעת במערכת העצבים המרכזית. במחלה זאת נפגע החומר השומני המבודד את סיבי העצבים, הוא המיאלין, וכך נפגעת ההולכה החשמלית בהם.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
טרשת נפוצה פוגעת במרכזים עצביים שונים, לרוב במוח, בחוט השדרה ובעצב הראייה. זוהי מחלה כרונית וממושכת, ובמקרים החמורים יותר המחלה עלולה לגרום לפגיעה בתנועה ובניידות אצל החולה ואף לנכות.
עוד על טרשת נפוצה
טרשת נפוצה: הקשר של המצב הנפשי לגופני
ה- FDA אישר: טיפול בהזרקה כל שבועיים - לטרשת נפוצה תסמונת הצחוק והבכי: התרופה שמפחיתה ההתקפים
השפעה על איכות החיים
בחולי טרשת נפוצה, מופיעה לעתים קרובות בעית הליכה והברך ננעלת. במצב זה, המטופל אינו יכול לכופף את הברך, מה שגורם להליכה בצעדים קטנים, קושי בעליית מדרגות ומעידות רבות.
חולים בטרשת נפוצה סובלים ממגוון תסמינים בעלי השפעה מכרעת על יכולת העבודה שלהם, על פעולות יומיומיות ועל איכות החיים. אחד התסמינים הוא ספסטיות של השרירים. כך, כ-90% מהחולים בטרשת נפוצה צפויים לפתח הפרעת הליכה במהלך המחלה, ולעתים קרובות הפרעת ההליכה נובעת מספסטיות:
מתח שרירים מוגבר כתוצאה מפגיעה במערכת העצבים המרכזית, הגורמת לירידה בכוח השרירים ובקואורדינציה, ועלולה להיות מלווה באי נוחות ובכאבים.
הספסטיות בטרשת נפוצה עלולה להופיע בכל גיל, אך תופיע לרוב בשלביה היותר מתקדמים של המחלה.
הגבלה על יכולת התנועה והתפקוד
ספסטיות היא התכווצות בלתי רצונית של השריר, ומביאה לקושי והגבלה בטווח התנועה, הפחתה בניידות החולה ולכאבים. ספסטיות של השרירים עשויה להתפתח אצל חולי טרשת נפוצה, אך לא רק. התופעה מופיעה לא פעמים גם בקרב נפגעי שבץ מוחי, נפגעי חוט השדרה, פרקינסון ועוד.
לעתים קרובות ספסטיות מלווה באי-נוחות וכאב. לאורך זמן הספסטיות גורמת להתקצרות רקמות רכות ולקיבעון במפרקים, דבר המקשה אף יותר על יכולת ומרחב התנועה. ספסטיות יכולה להקטין את טווח התנועה של הגפה, ובכך להוריד את יכולת התפקוד היומיומית.
פעילויות כגון הליכה, טיפוס במדרגות ושמירה על שיווי משקל הופכות להיות מורכבות יותר עבור הסובלים מספסטיות. לא ניתן לצפות מראש מי מחולי טרשת נפוצה יסבלו מספסטיות, הדבר תלוי באופי ומיקום הפגיעה המוחית ולכן גם לא ניתן למנוע את הספסטיות בקרב החולים.
דרכי הטיפול בספסטיות
ישנן מספר דרכים לטפל בספסטיות. כטיפול ראשוני, ניתן להפחית ספסטיות באמצעות תרגילי מתיחות, הידרותרפיה, גירוי חשמלי, עמידה ונשיאת משקל.
בשנים האחרונות ניתן לטפל בספסטיות באמצעות הזרקה של בוטולינום טוקסין לשרירים הספסטיים.בוטולינום טוקסין הוא רעלן המופק מחיידק, הגורם להרפיית השרירים הנוקשים ומוזרק ישירות לשריר הספסטי.
הרעלן המוזרק לשריר הספסטי ומביא להרפייתו. השפעת הטיפול בבוטולינום מתחילה תוך מספר ימים מההזרקה ומגיעה לשיאה כשבועיים עד שלושה שבועות. משך ההשפעה הינו כשלושה חודשים, כאשר בטווח זמן זה מוחלש טונוס השריר הספסטי ונוצר חלון הזדמנויות לצוות השיקומי לשפר את תפקוד האיבר הפגוע.
טיפול זה מתבצע במסגרת מרפאת מומחים בשיקום או נוירולוגיה על-ידי רופא/ה שהתמחה/תה בהזרקות בוטולינום לספסטיות בטרשת כגון המרכז לטיפול בטרשת בבית החולים על שם שיבא בתל השומר, והמרפאה לטיפול בספסטיות בהדסה הר הצופים.
מחקרים רבים הראו כי שימוש בבוטולינום טוקסין כטיפול בספסטיות בטרשת נפוצה שיפר באופן משמעותי את היכולת לבצע פעולות ותנועות מגוונות. טיפול יעיל בספסטיות מקטין את עוצמת הכאב, משפר את תפקוד המטופל ומגדיל בצורה ניכרת את תוצאות הטיפול השיקומי המשלים.
כך, חולי טרשת נפוצה שמטופלים בדיספורט יכולים, בעזרת שיקום נלווה כדוגמת פיזיותרפיה או ריפוי בעיסוק, לשפר את התנועתיות של האיבר שנפגע, את יכולת ההליכה ומרחב התנועה.
במקרים קשים במיוחד של ספסטיות המפושטת בשרירים רבים בגוף, יישקל טיפול בניתוח או השתלת תת-עורית של משאבה המשחררת תרופות במינון נמוך ישירות לנוזל חוט השדרה.
הפחתת הטונוס בשריר הספסטי משמעותית מאוד ביכולת לבצע פעולות יומיומיות פשוטות כגון הליכה, פתיחת כף היד, יכולת להתלבש בקלות יותר, לפיתת חפצים, שמירה על ש"מ, הפחתת כאב וכדומה. הטיפול אינו כלול בסל שירותי הבריאות וניתן במרפאות לשיקום נוירולוגי.